Informati-va cu privire la cauzele atacurilor de panica. Acestea pornesc din sistemul nervos central, care controleaza respiratia, pulsul, transpiratia, respiratia, etc. Cand creierul simte pericolul, trimite semnale corpului, prin cortexul cerebral, pentru a mobiliza un raspuns. Acest lucru are loc, automat, prin eliberarea de adrenalina. Totodata, inima bate mai repede, respiratia se accelereaza si transpiratia este mai abundenta.
Este foarte important sa va pastrati calmul, atunci cand aveti de-a face cu un atac de panica, incercand sa va convingeti ca nu sunteti in pericol si repetandu-va acest lucru, in minte, timp de cateva minute.
Exersati tehnici de relaxare, invatand sa va controlati respiratia. Inspirati rar si adanc pe nas (numarand pana la 5), tineti-va respiratia timp de 5 secunde si expirati incet, pe gura ( numarand pana la 5). Aceasta tehnica va poate ajuta sa evitati hiperventilarea, ce poate produce ameteala.
Minimalizati stresul, incercand sa evitati cu totul starile de anxietate si tensiune. Reduceti consumul de cofeina, ceai cafeinizat, sucuri carbogazoase si tutun, deoarece acestea pot produce atacuri de panica in cazul persoanelor susceptibile. Totodata, incercati sa dormiti suficient noaptea.
Fiti activi din punct de vedere fizic. Studii recente arata ca mersul la sala sau practicarea unui sport (alergare, inot, mersul pe bicicleta) de 3 ori pe saptamana poate reduce riscul aparitiei atacurilor de panica si a simptomelor acestora.
Nu luati medicamente fara prescriptie medicala, deoarece va veti seda si nu veti trata problema.
Apelati la ajutorul unui medic specialist, care va va prescrie medicamentele necesare pentru tinerea sub control si reducerea atacurilor de panica.
Cereti sfatul medicului in legatura cu antidepresivele, ce va pot ajuta sa tratati atacurile de panica.
Apelati la ajutorul unui psihiatru, daca solutiile de mai sus nu dau roade.
Incercati terapia prin expunere. Aceasta inverseaza raspunsul normal in fata fricilor. Reactia natura a oamenilor este sa evite situatiile care creeaza stari de anxietate, insa chiar daca evitarea aduce o solutie de moment, poate fi contra-productiva si poate inrautati fricile sau poate crea paralizie mentala. Terapia prin expunere va va ajuta sa va confruntati fricile sau lucrurile care va creeaza atacuri de panica.