Coronavirus. Cum sa ocolesti isteria provocata de acest subiect

Coronavirus. Cum sa ocolesti isteria provocata de acest subiect

Coronavirusul reprezinta un real pericol. Nimeni nu poate nega asta! La fel de periculoase sau chiar mai periculoase, insa, sunt si celelalte tulpini, precum SARS sau MERS. Exagerarile la scara larga si boom-ul informational care a explodat in jurul acestui subiect au creat panica si chiar isterie in multe colturi ale lumii. In Romania, teama de acest virus i-a determinat pe multi sa actioneze precum in filmele care promoveaza Apocalipsa.

Ce impact au avut informatiile agresive despre coronavirus asupra multor romani:

- multe persoane au dat buzna in hipermarket-uri pentru a-si face provizii impotriva unei posibile pandemii. S-au golit rafturi pe banda rulanta, asa cum poti vedea si in fotografiile de mai jos;

isterie 1

isterie 2

isterie 3

isterie 4

isterie 5

- foarte multi romani cumpara masti de protectie si cu un pret mai mare de 100 ori decat cel real!

- s-au creat tabere rivale pe retelele de socializare. Exemplu: pe facebook, grupurile romanilor din Diaspora, mai ales cele dedicate romanilor din Italia, au ajuns un camp de razboi intre romanii din  Cizma si cei ramasi in tara. Ultimii le cer primilor sa ramana in Italia, sa nu se mai intoarca in tara, pentru a nu dezlantui epidemia sau chiar pandemia;

Cum ar trebui sa reactioneze un om rational in fata unui asemenea val de informatii cu puternic impact emotional. Sa luam pe rand cele 3 comportamente pe care romanii le-au pus in practica, in ultima perioada:

1. Rezerva in caz de Apocalipsa. Nu vrem sa fim malitiosi, dar acest comportament este total deplasat si arata nivelul major de isterie care s-a creat in randul multor compatrioti. De ce sa iti faci rezerve uriase de alimente, daca nicio institutie nu ti-a indicat macar, d-apai sa iti ceara, asa ceva?! Mai mult, Romania nu e in carantina din cauza coronavirusului, deoarece, din fericire, Covid-19( nCov) nu a ajuns pe teritoriul tarii noastre!

2. Mastile la suprapret. Daca suferi de o boala autoimuna, ideal ar fi sa stai in casa, chiar si cand e anuntata o epidemie de gripa sezoniera. Daca esti obligat/a sa te deplasezi, incearca sa gasesti solutii cat mai solitare(taxi, uber, yango etc). Daca situatia financiara nu iti permite, evident ca e sanatos sa porti masca. Din pacate, companiile care produc astfel de accesorii au profitat de isteria declansata de coronavirus si au scumpit mastile si de 100 ori! Consiliul Concurentei investigheaza aceste scumpiri si cel mai probabil se va reveni, curand, la normal. Ce trebuie sa retii:

Citeste si: Ce este coronavirusul

- cumpara masca neaparat, daca esti bolnav. Daca e prea scumpa, sa zicem 100 lei(chiar si 40-50 lei ar fi exagerat), sesizeaza autoritatile accesand reclamatii.anpc.ro - site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor;

- daca esti sanatos, cumpara masca doar la pret normal. Unele voci sustin ca aceasta masca nu protejeaza persoana sanatoasa, ci doar nu permite virusurilor de la persoana bolnava sa se imprastie. Oricum ar fi, prevenirea este binevenita, insa nu actionand cu disperare si cheltuind bani fara rost!

3. Romania scindata. E inutil si de nedorit sa va certati cu rudele si prietenii plecati sa castige un ban in Italia. Faptul ca se afla in zone cu carantina nu ii transforma in monstri, in paria! Autoritatile italiene si cele din Romania vor tine situatia sub control.  Vor sti cand va fi cazul si cand nu ca romanii din Italia sa poata calatori in tara. Asadar, nu le impuneti altora, nu incercati sa le decideti vietile, doar pentru ca aveti convingerea ca vor aduce coronavirusul in Romania. Acest comportament tine, din pacate, tot de un nivel alarmant de isterie!

La final, iti reamintim zece lucruri importante despre coronavirus si cum sa il previi:

- spala-te des pe maini cu apa si sapun. Apa nu e suficienta!

- evita persoanele care dau semnele clasice de gripa: tuse, stranut;

- evita sa pui mana la gura, nas si ochi;

- acopera gura si nasul cand tusesti/stranuti;

- ramai in casa, daca ai gripa. Asta, evident, daca simptomele nu se inrautatesc. In 5-7 zile, virusul ar trebui sa dispara;

- suferi de diabet sau alta boala autoimuna? Daca tusesti, ai frisoane, stranuti frecvent, mergi la medic;

- dezinfecteaza zonele uzitate din locuinta cu alcool/clor;

- nu te feri de pachetele/produsele ce provin din China. Nu au undeva ascuns coronavirusul...

- suna la 112, daca te-ai intors in Romania dintr-o zona de carantina si prezinti simptome de febra, tuse, stranut;

- nu lua antivirale si antibiotice de capul tau;

- mortalitatea Covid-19 este de 2 - 3 %. Prin comparatie, MERS poate ajunge la 30%, iar SARS la aproape 10 procente! Asadar, exista virusuri gripale mai periculoase si mai agresive ca noul coronavirus! In plus, in curand , oamenii de stiinta vor gasi si vaccinul impotriva acestui virus. 

- fa diferenta dintre epidemie si pandemie. S-a tot vorbit despre pandemie, iar oamenii pur si simplu sunt ingroziti. Daca nu stapanesti un termen, cauta-l pe google. Ii vei gasi definitia imediat. Diferenta dintre epidemie si pandemie este majora. Prima face referire la o extindere a unei boli intr-o zona, regiune, adica fenomenul care s-a intamplat in China. Al doilea se refera la o raspandire majora la nivel de tari, continente si poate chiar la nivel global. Nu putem vorbi despre pandemie! Desi avem cazuri in Italia, o tara aflata la peste 7500 kilometri de China, nu este vorba despre o raspandire agresiva a coronavirusului, deci nu vorbim despre pandemie. De altfel, o pandemie in secolul al XXI-lea este aproape imposibila. Exista resurse suficiente care sa poata stopa o asemenea nenorocire.

Concluzie. Panica pe termen lung creeaza isterie. Incearca sa ramai calm/a si sa strecori informatia. Eventual, verific-o din macar 3 surse,  asa cum face un jurnalist care se respecta. Vei afla, astfel, daca stirea pe care tocmai ai citit-0 este adevarata/falsa/exagerata.

 Citeste si: Cum sa tratezi coronavirusul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...
Covid 19 a dat intregul Mapamond peste cap! Vietile noastre, asa cum le stiam, nu mai exista....
Pandemia Covid 19 continua sa ne dea mari batai de cap, chiar daca s-a inceput campania de...