Zece moduri de a te feri de o epidemie

Zece moduri de a te feri de o epidemie

O epidemie de gripa poate provoca , in scurt timp, panica la scara larga, dupa cum am observat in cazul noului coronavirus! Frica este normala, insa ea nu trebuie transformata in groaza! Important este sa inveti cum trebuie sa te comporti in timpul unei epidemii declarate.

Cum sa actionezi in timpul unei epidemii de gripa:

1. Stai acasa, daca esti bolnav/a. Daca ai simptome de gripa, ia-ti libere de la serviciu. La fel trebuie sa procedeze si membrii familie tale. Incearca, evident, sa intri cat mai putin in contact cu acestia. De multe ori, epidemiile sunt posibile din cauza persoanelor care nu acorda atentie starii lor de sanatate si ies in public, contaminandu-i si pe altii. In caz de epidemie declarata, persoanele bolnave sunt mutate in carantina si izolate.

2. Medicatia de prevenire. Persoanele care iau deja medicamente pentru astm sau diverse alergii vor primi de la medicii de familie o reteta preventiva. Astfel, gripa nu va apuca sa se instaleze. Este foarte important sa faci asta, daca suferi de diabet sau alte boli autoimune, deoarece coronavirusul poate fi chiar mortal in aceste conditii!

3. Igienizeaza suprafetele pe care le folosesti in mod regulat. Obiectele utilizate la locul de munca sau acasa de mai multe persoane ar trebui curatate. Astfel, potentialele virusuri vor fi omorate si nu vei risca sa te imbolnavesti. E suficient sa folosesti o carpita cu alcool sanitar pentru stergerea diverselor suprafete.

4. Gateste bine carnea si ouale. Mancarea poate contine bacterii nesanatoase care te pot imbolnavi fie prin consum, fie prin simpla atingere a alimentului respectiv(il atingi, apoi duci mana la gura). Majoritatea alimentelor, in special carnea, pestele si ouale, trebuie gatite corespunzator pentru a ucide aceste bacterii. Gateste, asadar, la aproximativ 75 grade Celsius si consuma mancarea cam la 60 grade.

5. Evita contactul cu animale salbatice sau de ferma. Animalelele sunt purtatori de germeni care  pot provoca o varietate de boli la om. Cunoscute sub numele de boli zoonotice, aceste afectiuni pot fi raspandite prin atingere, muscatura sau chiar prin traiul cotidian alaturi de animal. Animalele de ferma si cele salbatice pot fi, de asemenea, periculoase pentru oameni, mai ales in timpul unei epidemii. Asadar, evita pe cat poti contactul cu animalele. Daca nu ai cum sa faci asta, spala-te pe maini ori de cate ori atingi animalul, hrana sa sau alte obiecte cu care acesta intra in contact.

6. Spala prosoapele frecvent. Este sanatos sa folosesti propriul prosop pentru stergerea mainilor si a altor parti ale corpului. La fel si ceilalti membri ai familiei. Astfel, germenii nu se vor muta de la o persoana la alta. De asemenea, e sanatos sa speli prosoapele in mod regulat(dupa 2-3 utilizari).

Citeste si: Coronavirus. Cum sa ocolesti isteria provocata de acest subiect

7. Hidrateaza-te. Cand gripa se instaleaza, corpul incepe sa foloseasca mai multe lichide ca de obicei, astfel incat te poti deshidrata, fara sa constientizezi. Bea minimum 2 litri de lichide pe zi(apa, suc de fructe, cafea decofeinizata, bulion etc). Poti chiar sa pui un umidificator in camera in care stai mai mult. Evita, in schimb, bauturile zaharoase sau cofeinizate.

8. Fa stoc de alimente. Daca in zona in care traiesti a fost anuntat oficial un focar, este bine sa iei masuri de siguranta. Cumpara alimente neperisabile, care sa iti fololesasca in jur de 2 saptamani. Ne referim la conserve si apa, in principal. Nu uita de articolele de igiena, precum sapunul si hartia igienica. Medicamentele sunt si ele importante, asa ca mergi la farmacie si cumpara strictul necesar.

9. Poarta manusi in public. Dupa cum scriam si mai sus, germenii sunt adesea raspanditi prin intermediul mainilor. Purtarea manusilor si mastilor chirurgicale este importanta. Trebuie sa folosesti, insa, aceste obiecte in mod corect. In privinta manusilor, ai grija sa nu imprastii germenii! Cel mai bine ar fi sa te speli cu apa si sapun, purtand manusile, apoi sa le scoti. Cumpara manusi avizate de Ministerul Sanatatii, adica doar din farmacii!

10. Poarta cum trebuie masca de protectie. Masca de fata este utila, dar doar daca e folosita in mod corect. O astfel de masca ar trebui purtata de o persoana care da deja semne de boala, nu de una sanatoasa! Mastile sunt foarte importante pentru lucratorii din domeniul sanatatii si pentru persoanele care au grija de bolnavi. Nu uita sa aplici masca in mod corect, adica cu partea colorata spre exterior! Inlocuieste masca dupa 2 ore de purtare! Spala-te pe maini si pe fata, inainte de a o inlocui!

Sfat important. Asa cum scriam si in articolele despre coronavirus, nu e cazul sa intri in panica, una-doua! O informatie oferita de presa poate fi eronata sau scoasa din context. Verifica stirea din cel putin 3 surse. Doar asa iti vei da seama daca informatia este sau nu corecta! Si nu uita: masurile se iau doar cand autoritatile anunta populatia in aceasta directie!

Citeste si: Ce este coronavirusul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Coronavirusul se extinde pe zi ce trece, iar odata cu el si sentimentul de panica! Apar informatii...
Cuvantul „paduchi” este inspaimantator pentru orice parinte. Acestia sunt mici paraziti, fara aripi, care se hranesc cu...
Herpesul este un virus care se ia rapid de la o persoana la alta, fie ca imparti...