Gripa de tip A - preventie, simptome, tratament

Gripa de tip A - preventie, simptome, tratament

Gripa este o boala infecto-contagioasa, de natura virotica, localizata la nivelul aparatului respirator, care se manifesta prin stare generala proasta, febra, inflamatia cailor respiratorii superioare, dureri musculare si dureri de cap. Exista 4 tipuri de gripa: A, B, C si D. Astazi, vom vom vorbi despre gripa de tip A, o varianta foarte contagioasa, care se poate raspandi prin tuse, stranut si chiar vorbire.

Gripa de tip A. Simptome. Semnele pe care le da gripa de tip A seamana cu cele ale unei afectiuni respiratorii. Exista si forme mai usoare de gripa, insa cele severe sunt un pericol pentru sanatate. Diferenta fata de o raceala comuna? In cazul gripei, urmatoarele simptome apar brusc: febra, durere in gat, nas infundat, tuse, stranut, oboseala, frisoane, durere de cap, durere corporala.

Gripa de tip A. Complicatii. Gripa netratata poate provoca: pneumonie, bronsita, infectie la nivelul urechii, durere in pipet, criza astmatica, greata, varsaturi, durere abdominala, afectiuni cardiace, diaree si ameteala. In cazuri rare, gripa de tip A poate provoca decesul. In cazul in care simptomele persista mai mult de o saptamana, mergi la medic! Persoanele cu risc crescut de complicatii(cele cu sistem imunitar compromis sau cele trecute de 65 ani) ar trebui sa ceara imediat ajutorul medicului.

Gripa de tip A. Tratament:

- in cele mai multe cazuri, gripa trece de la sine intr-o perioada cuprinsa intre 7 si 10 zile;

- izoleaza-te in primele zile dupa imbolnavire, pentru a nu risca sa-i infectezi si pe altii;

- bea multe lichide fara acid si dormi suficient;

- gripa nu se trateaza. Exista doar medicamente care usureaza simptomele;

- ia medicamente impotriva nasului infundat, febrei, tusei

- persoanele cu risc de complicatii ar trebui sa ia antivirale pentru a combate virusul, oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza), care pot reduce timpul de recuperare cu cateva zile.

Gripa de tip A. Preventie:

- vaccineaza-te antigripal. Cele mai multe vaccinuri disponibile sunt cvadrivalente( protejeaza impotriva gripei de tip A si impotriva gripei de tip B).

- mentine igiena mainilor;

- mananca sanatos(cat mai multe vitamine, mai ales in sezonul rece, cand imunitatea organismului scade).

Gripa de tip A. Persoane cu risc de complicatii: adulti trecuti de 65 ani, femei insarcinate, persoane cu boli cardiovasculare, persoane cu astm, persoane care au suferit accident cerebral, persoane bolnave de cancer, copii cu probleme neurologice, persoane care sufera de diabet.

Citeste si: Cum sa te feresti de raceala si gripa. Curata bine aceste obiecte

Etichete: gripa, gripa A, gripa tip A

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Febra organismului uman nu e o placere pentru nimeni, dar este absolut necesara. Cand febra se instaleaza,...
Raceala sau gripa se pot instala in orice moment, cu predilectie in anotimpurile reci. Nu ne putem...
Gripa poate deveni un adevarat flagel, mai ales in sezonul rece. Anul acesta, asa s-a intamplat. Virusul...