Cum sa reactionezi la interviul de angajare. 7 trucuri folosite de potentialii angajatori

Cum sa reactionezi la interviul de angajare. 7 trucuri folosite de potentialii angajatori

Interviul de angajare a devenit un fenomen esential, intr-o lume în care orice companie cauta cei mai buni angajați. Așadar, un CV bine pus la punct si un interviu scurt si la obiect nu mai reprezinta elemente suficiente pentru potentialii angajatori. Acestia recurg la trucuri ce par extrem de simple, dar care sunt adevarate teste psihologice. Daca nu ești atent/a, aceste mici teste se pot transforma în capcane!

Cum sa reactionezi la interviul de angajare. 7 trucuri folosite de potentialii angajatori:

1. Ti se ofera o ceasca de cafea. Exista un motiv ascuns in spatele acestui gest. Recent, testul ceasca de cafea a castigat popularitate in randul angajatorilor. La inceputul interviului, intervievatorul il duce pe candidat in bucatarie si ii ofera o ceasca de cafea. Dupa interviu, potentialul angajator urmareste ce face posibilul angajat cu ceasca de cafea: o lasa pe birou, intreaba ce sa faca cu ea sau merge direct la bucatarie si o spala? Seful companiei de dezvoltare de software de contabilitate Xero AustraliA, Trent Innes, a creat ceasta metoda. El spune ca acest truc dezvaluie caracterul si manierele unei persoane; mai mult decat raspunsurile la intrebarile reale ale interviului. De asemenea, testul poate sugera cat de repede se va integra respectivul candidat in echipa. Asadar, daca ti se intampla la interviu sa primesti o ceasca de cafea, accept-o, iar la final mergi la bucatarie si spala ceasca!

2. Potentialul angajator intarzie intentionat. Sa zicem ca esti programat/ la interviu la ora 9.00. Din dorinta fireasca de a fi prompt/a, ajungi cu macar 15 minute mai devreme. Problema apare cand ti se transmite ca intervievatorul intarzie 10 minute, deoarece are alte lucruri de rezolvat. Incet si sigur, cele 10 minute se pot transforma intr-o jumatate de ora. Prin acest test, ti se verifica evident rabdarea si echilibrul emotional. Nu actiona nervos, chiar daca ai motive! Daca situatia persista, intreaba pe cineva din birou daca interviul poate fi reprogramat!

3. Intervievatorul incepe sa tipe din senin. Ridicarea tonului, tipetele si chiar folosirea unor cuvinte jignitoare reprezinta o alta modalitate de a testa rezistenta la stres a potentialului angajat. Reactia naturala ar fi una de consternare, chiar de suparare. Nu raspunde instinctual! Pastreaza-ti calmul si incearca sa raspunzi cat mai amabil la intrebari!

4. Primesti o cerere ciudata din partea persoanei care te intervieveaza. Spre exemplu, ti se cere sa te arunci pe geam! Probabil, vei crede ca ai nimerit intr-o companie de nebuni! Nu e asa. Acesta e un alt test alunecos. In aceasta situatie, ti se testeaza capacitatea de a folosi gandirea analitica. Ai doi cai de iesire: 1. intri in joc. Te urci pe pervaz si sari pe interior!(nimeni nu ti-a cerut sa te arunci in exteriorul cladirii); 2. raspunzi inteligent cu o intrebare: Cum are de castigat compania de pe urma gestului meu extrem?

5. Potentialul angajator incepe sa se comporte ciudat. Candidatul poate fi ignorat de intervievator; acesta din urma il va ignora fie uitandu-se doar in ecranul laptopului/ telefonului, fie raspunzand la telefon si iesind din camera. Instinctual, ti se va parea lipsa de respect. Asa este! Dar trebuie sa te calmezi, deoarece e doar un test. Angajatorul vrea sa stie cum vei reactiona si mai ales cum iti vei reapata concentrarea in momentul in care interviul se reia! In cazul in care situatia persista, intreaba daca se poate face o reprogramare a interviului.

6. Esti prezentat/a intregii echipe. Este posibil ca viitorul tau sef sa te rpezinte colegilor imediat dupa interviu. Nu e vorba doar de un gest de politete, ci despre reactiile celor care deja formeaza echipa. Mai exaxct, angajatorul va observa cum esti primit/a de posibilii colegi. Daca acestia nu te plac din varii motive, probabil ca nu vei fi angajat/a!

7. Intervievatorul arunca pixul pe podea. Este vorba despre un alt test-capcana prin care angajatorul va identifica fara batai de cap candidatii receptivi. Daca te apleci instinctiv si ridici pixul, ai trecut proba! Daca nu, e posibil sa nu devii angaajt al acelei companii!

Citeste si: Interviu de angajare Google. 5 intrebari care ar pune in dificultate si un geniu

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Potentialul angajator va face, de cele mai multe ori, totul pentru a semna contracte cu cei mai...
CV-ul, experienta unui angajat sunt importante pentru un angajator, dar nu suficiente. Tot mai multe firme isi...
Un interviu de angajare serios se va termina, intotdeauna, cu un moment care iti poate mari sau...