Cum sa actionezi cand copilul tau este certat de altcineva

Cum sa actionezi cand copilul tau este certat de altcineva

Niciun parinte nu se simte bine cand vede ca un alt adult ii cearta copilul. Un astfel de moment trezeste parte antica reptiliana a creierului, cea care ne semnaleaza intotdeauna un pericol. De aceea, aproape instant, inima incepe sa bata mai tare si mai rapid, hormonii inunda organismul, iar starea fugi sau lupta este activata. Nu e usor, asadar, sa ramai echilbrat/a, insa, pentru a nu escalada conflictul, trebuie sa incerci.

Cum sa actionezi cand copilul tau este certat de altcineva:

Fa-ti simtita prezenta. Aparitia ta schimba complet dinamica conversatiei. Copilul se simte in siguranta sii protejat. Automat, adultul ce tocmai l-a mustrat pe cel mic va fi mai respectuos in fata unei persoane de varsta apropiata. In acelasi timp, isi va da seama ca nu reprezinta autoritatea finala in cazul de fata. Pentru a transmite si mai mult respect, adopta pozitia celuilalt adult. Daca sta cu mainile in sold, spre exemplu, fa si tu acelasi lucru! E o modalitate puternica de a rezolva potentialul conflict, deoarece pari sigur pe tine.

Evalueaza situatia, inainte de a reactiona. Furia nu este niciodata solutia sanatoasa. Asadar, e crucial sa te calmezi putin si sa abordezi situatia in mod logic. Ia o gura de aer si aduna informatii despre intamplarea nedorita. Gandeste-te: copilul tau e posibil sa fi gresit. Poate a lovit un alt copil sau poate s-a purtat inadecvat in clasa. Primul impuls iti spune sa il pui la punct agresiv pe cel/cea care iti cearta copilul. Ar fi, insa, bine sa nu faci asta. Pune-te in locul sau. S-ar putea sa te calmezi!

Ajuta-l pe cel mic sa se simta inteles. Intreaga situatie il poate speria si dezorienta pe copil. Este important sa ai rabdare cu el, dandu-i de inteles ca ii intelegi emotiile. Coboara la inaltimea sa la propriu, creeaza contact vizual si roaga-l sa iti explice ce se intampla. Asculta-l cu rabdare, chiar daca nu esti de acord cu tot ce spune. Copilul care se simte inteles, va incerca sa inteleaga , la randu-i, parintele. Astfel, va pune in practica sfaturile tale, reconsiderandu-si, astfel, comportamentul.

Fii direct cu cealalta persoana. A fi direct cu cineva este, adesea, sinonim cu a fi nepoliticos. In egala masura, abordarea indirecta(pe ocolite) poate inrautati situatia. Fii sincer si ferm cu persoana care ti-a certat copilul. Informeaz-o politicos ca disciplina copilului tau este strict grija ta si ca ai aprecia daca nu s-ar mai implica. Poti, de asemenea, sa-l rogi pe celalalt adult sa inverseze rolurile. Oare i-ar conveni ca tu sa tipi, spre exemplu, la copilul sau? Fii, asadar, asertiv, pastrand, in acelasi timp, o doza de diplomatie si de calm.

Foloseste umorul pentru a relaxa atmosfera. Cand vezi rosu in fata ochilor, e cam greu sa o dai in glume! Incearca, totusi! Umorul are capacitatea de a aplana, reducand nivelul de stres. Ai grija, totusi, la continutul glumei, dar si la felul cum o spui. Ai putea parea sarcastic/a, spre exemplu, iar asta nu va face decat sa inrautateasca lucrurile...

Stabileste limite. Daca adultul in cauza este o persoana de autoritate in viata copilului tau (profesor, antrenor, ruda), este important sa stabilesti limite pentru a preveni situatii similare. Bineinteles, nu ii poti cere sa anuleze orice fel de autoritate. Ai putea, in schimb, sa-i ceri sa utilizeze tehnicile tale de disciplina. Astfel, copilul va avea o viziune clara asupra conceptelor bine si rau!

Explica-i situatia celui mic. Explica-i ce a gresit, cu rabdare si mult calm. Modul in care tu percepi greselile poate avea efecte de durata asupra modului in care copilul tau abordeaza greselile. Mangaie-l, insa nu-i arata mila. Ii poti transmite un mesaj daunator, conform caruia poate face orice fara sa fie pedepsit. Cum scriam mai sus, ramai ferm pe pozitie si explica-i calm de ce acele tipuri de actiuni nu sunt de dorit.

Citeste si: Semne ca ai fost crescut de parinti narcisisti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice parinte isi doreste un copil care sa creasca sanatos, armonios si cu o incredere de sine...
Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...