Semne ca ai fost crescut de parinti narcisisti

Semne ca ai fost crescut de parinti narcisisti

Esti indecis/a, te invinovatesti adesea si ai o stima de sine scazuta? Daca da, ar putea fi semne ca ai fost crescut/a de parinti narcisisti. Astfel de parinti sunt dominatori, dau vina pe altii pentru greselile lor si ii fac pe copii sa se simta rau, atunci cand nu fac asa cum doresc ei.

Parintele care iubeste exagerat propria persoana creste copilul/copiii dupa reguli stricte, fara sa le pese de personalitatea si de dorintele acestuia/acestora. Din aceasta cauza, cei mici dezvolta anumite comportamente deviante de care, adesea, nu scapa toata viata. Daca si tu ai fost crescut de astfel de parinti, e timpul sa identifici problema, sa recunosti semnele si sa lupti pentru vindecare.

10 semne care arata ca ai fost crescut de parinti narcisti:

1. Nu te simti niciodata suficient de bine. Un narcisist se pune mereu pe primul loc, e cel mai important om de pe pamant. Pentru el, copilul trebuie sa fie impecabil, perfect, asta pentru a arata bine in ochii celor din jur. Un astfel de parinte va dori mereu sa faci doar ce vrea el. Iar tu, probabil, te supui intotdeauna, pentru a-l multumi, pentru a-l determina sa te iubeasca. Din pacate, s-ar putea sa ramai blocat in acest ciclu si dupa ce vei evada din casa parinteasca. Vei vrea sa multumesti oamenii importanti din viata ta, doar pentru a le obtine dragostea. De asemenea, parintele narcisist te-a criticat in mod constant, pentru nereusitele tale, pe care de fapt le simtea ca pe nereusitele sale? Daca da, inseamna ca ai dezvoltat un sentiment de nesiguranta, de teama ca nu vei putea vreodata sa faci suficient, indiferent de situatie. O astfel de traire iti rapeste din bucuria de a trai, afecteaza relatii si stima de sine!

2. Ti-e teama sa-ti exprimi opiniile. Parerea ta era diferita de a parintelui? Cand se intampla asta, cel mai probabil erai certat agresiv si chiar pedepsit. Toate aceste elemente pot duce la frica de a-ti exprima opiniile, chiar si dupa multi ani. Risti sa intri intr-o relatie si sa accepti orice, doar de teama de a nu fi parasit. Iar asta inseamna nefericire.

3. S-ar putea sa ai relatii problematice. Tendinta de a intra in relatii toxice este prezenta la persoanele care au fost educate de parinti naricisisti. Controlul si incercarile continue de depersonalizare pot impinge copilul devenit adult in relatii de codependenta. S-ar putea chiar sa cauti inconstinet persoane narcisiste, deoarece asta ai vazut si ai trait in familia ta.

4. Probleme cu independenta. Parintii narcisisti se hranesc din controlul copiilor. Ei cauta sa ia toate deciziile pentru cei mici. Odata deveniti adulti, copiii vor avea probleme cu independenta, cu capacitatea de a lua decizii fara sa fie ghidati.

5. Dificultati de autocunoastere. E posibil sa nu-ti identifici interesele, sa nu stii exact ce vrei de la viata. E normal, deoarece ai tai au gandit mereu pentru tine.

6. S-ar putea sa suferi de anxietate. In copilarie, probabil ca te-ai simtit mai mereu nelinistit in preajma parintilor. Ai fost intotdeauna nevoit/a sa faci cum au dorit ei, deoarece stiai ca altfel vei fi pedepsit/a. Aceasta anxietate s-ar putea sa te urmeze mult si bine in relatiile viitoare.

7. Comportamente deviante. Cand nu primesti dragoste de la parinti, o cauti in alta parte. Asadar, s-ar putea sa te lupti cu un comportament compulsiv in copilarie si la maturitate. Poate fi vorba de a manca in exces sau de cumparaturi compulsive, ca exemple. Astfel de comportamente substituie cumva dragostea, facandu-te sa te simti mai bine.

8. Esti un om pe placul tuturor. Nu stii sa refuzi, deoarece in copilarie te-ai temut sa faci asta. Stiai ca orice parere diferita de a parintilor ducea la repercusiuni. Comportamentul se poate transfera si in viata de adult. Astfel, vei fi incapabil/a sa refuzi pe cineva, chiar si atunci cand simti ca ar fi cazul sa o faci. Se intampla, deoarece ti-e teama sa nu ii superi pe cei din jur. 

9. Te invinuiesti mai mereu. Parintii narcisisti folosesc vina pentru a-i manipula pe cei mici. Ei transfera vina catre copii, nefiind capabili sa isi asume o eroare. Iar acest tipar ii face pe cei mici sa ia mereu vina asupra lor. Deveniti adulti, au aceeasi tendinta. Asa se ajunge in relatii toxice, in care accepta orice manipulare doar pentru a-si multumi partenerii/rele.

10. Nu ai limite. Intimitatea si independenta lipsesc din viata copilului educat de un narcisist. Cum l-ar mai putea controla altfel?! Din pacate,a cest comportament s-ar putea transfera la copilul devenit adult, caruia ii va fi tare greu sa sesizeze limitele in relatiile cu ceilalti!

Citeste si: Egocentrism vs narcisism. Cum le distingem si ce evolutie au

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Relatia parinte-copil nu e usor de gestionat, indiferent cat de pedagog si autodidact ar fi parintele. Uneori,...
Pana la 99,9% din ADN-ul uman este identic la toti oamenii. De asemenea, mostenim ADN-ul direct de...
Daca esti parinte, trebuie sa fie precaut, deoarece chiar si produsele populare pot provoca rani si chiar...