Cum sa treci cu bine peste CANICULA

Cum sa treci cu bine peste CANICULA

Canicula! Un cuvant pe care n-ai vrea sa-l mai auzi in zilele de vara. Din pacate, temperaturile foarte mari apar, vrem nu vrem, in sezonul cald, provocand disconfort si chiar grave probleme de sanatate. Putem, in schimb, sa ne facem viata mai usoara in zilele caniculare.

Iata cateva masuri pe care le poti lua pentru a combate canicula:

1. Consuma multa apa. Intr-o perioada cu temperaturi de peste 35 grade Celsius, specialistii ne recomanda sa bem apa din belsug. Consuma 300-400 mililitri de apa la maximum jumatate de ora pentru a te hidrata suficient. Nu astepta sa ti se faca sete!

2. Foloseste aerul conditionat. Daca nu ai un asemenea sistem acasa, foloseste-l pe cel de la serviciu sau mergi intr-un loc in care se utilizeaza aparate de aer conditionat(mall, cinema etc).

3. Alege hainele potrivite. Daca esti obligat sa te deplasezi prin soare la orele amiezii, nu uita sa porti o palarie! Vei evita insolatia si alte complicatii provocate de razele ultraviolete. De asemenea, alege haine deschise la culoare, din materiale cat mai naturale(bumbac, in). Evita materialele sintetice care provoaca transpiratie abundenta si disconfort sporit.

4. Fa cat mai multe dusuri. In masura posibilitatilor, intra sub apa calduta(nu rece) a dusului. La iesire, nu te sterge. Astfel, disconfortul termic va fi diminuat.

5. Evita alcoolul, cafeaua si bauturile acidulate. Specialistii recomanda ca in zilele toride sa eviti consumul de bauturi alcoolice(chiar si bere), bauturi pe baza de cofeina sau bauturi carbogazoase(cu un mare continut de zahar sau alti indulcitori). Deshidratarea naturala, provocata de canicula, nu trebuie dublata de o deshidratare pe baza de alcool! De asemenea, inima greu incercata de temperaturile ridicate nu va primi prea bine cantitatile de cofeina din cafea sau zaharul din carbogazoase.

6. Consuma multe fructe. E vara!Deci, pietele abunda in fructe de sezon. Nu ezita sa le consumi frecvent! Pepenele, prunele, rosiile, castravetii sunt legume si fructe bogate in apa atat de necesara intr-o astfel de perioada.

7. Evita activitatile sportive de exterior. O fi bine sa faci sport in aer liber, dar nu cand afara sunt 40 grade! Dca nu esti sportiv de performanta, las-o balta pana cand trece canicula! Daca esti obligat sa ai activitati afara, hidratarea permanenta este esentiala!

8. Aeriseste locuinta in mod optim. Degeaba tii toate ferestrele deschise in timpul zilei, cand temeperaturile sunt uriase! Potrivit ar fi sa le tii deschise pe timpul noptii, cand se poate respira. Ziua, mai ales cand nu esti acasa, inchide geamurile si trage jaluzelele pentru ca temperatura din caminul tau sa nu creasca peste masura.

9. Asigura-te ca muncesti intr-un mediu sanatos. Daca serviciul impune o activitate in spatii deschise, angajatorul trebuie sa tina cont de mediul extern. La temperaturi de peste 37 grade, activitatile respective vor fi oprite la mici intervale pentru a se asigura hidratatarea. De asemenea, in perioade de canicula, angajatorul trebuie sa ia in calcul reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. In spatiile inchise, se va asigura ventilatia. Apa plata si minerala ar trebui sa fie la dispozitia angajatilor(2-4 litri/persoana).

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Canicula nu se lasa dusa cu una cu doua! Daca locuiesti intr-o casa fara aparat de aer...
Canicula este o problema mare pentru toti oamenii. Disconfortul termic in combinatie cu umiditatea aerului si cu...
Canicula este greu de suportat si trebuie neaparat combatuta. Solutia? Hidratarea corespunzatoare si o igiena zilnica fara...