Cum gestionam stresul. Diferente majore intre barbati si femei

Cum gestionam stresul. Diferente majore intre barbati si femei

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa raporteze simptome fizice, cum ar fi dureri de cap si stomac deranjat, din cauza stresului. Cel putin asta indica oamenii de stiinta. De asemenea, reprezentantele sexului frumos se vaita mai des decat barbatii cu privire la nivelul de stres la care sunt supuse. Sa vedem, insa, de ce au nevoie ambele sexe pentru a putea face fata stresului.

Cum gestionam stresul. Diferente majore intre barbati si femei

Hormonii fac diferenta. Barbatii si femeile reactioneaza diferit la stres din cauza hormonilor. Trei substante joaca un rol important in reactia umana la stres: cortizolul, epinefrina si oxitocina(ocitocina). In cazul femeilor stresate, cortizolul si epinefrina intra in sange, iar oxitocina este eliberata din creier, ceea ce favorizeaza emotiile. La barbati, oxitocina este eliberata in cantitati mult mai mici, astfel incat sunt implicate mai putine emotii.

Femeile si barbatii raspund diferit la stres. Femeile au tendinta de a se proteja pe sine si pe cei dragi atunci cand sunt stresate. Mai multa siguranta pentru sine si pentru cei apropiati, inseamna mai putin stres. Crearea si intretinerea circuitului de prieteni functioneaza ca un remediu pentru reprezentantele sexului frumos. Barbatii, care elibereaza cantitati mai mici de oxitocina, tind sa experimenteze un raspuns de lupta sau fuga, atunci cand sunt stresati - adica fie o imbuteliaza si scapa, fie riposteaza. Principalul lmod de a reduce stresul este pastrarea echilibrului .

Femeile si barbatii au nevoie de activitati diferite in timpul stresului. Femeile sunt mai predispuse sa citeasca decat barbatii, atunci cand se instaleaza stresul. De asemenea, doamnele si domnisoarele prefera sa se conecteze cu oameni si activitati( iesit cu prieteni, timp cu familia etc). In schimb, barbatii stresati sunt mai predispusi sa faca sport sau sa asculte muzica. Femeile sunt mai predispuse sa manance pentru a gestiona stresul. Pentru sexul tare, sportul ofera ceva de facut si astfel se reduce si stresul. Cand sunt intrebate ce ar trebui sa schimbe pentru ca starea lor sa se imbunatateasca, femeile spun mai des decat barbatii ca au nevoie de mai multa odihna, de mai multa energie si de mai mult timp .De cealalta parte, barbatii nu vor sprijin si incurajari de la prieteni si familie, ci vor mai multi bani, adica posibilitatea de a se descurca fara griji, mai ales atunci cand isi intemeiaza o familie.

Citeste si: Cum poate afecta stresul sexul copilului

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sindromul de stres post-traumatic (PTSD) este o afectiune psihologica care se instaleaza in urma experientelor traumatice severe...
Viata omului modern este nelipsita de stres. Uneori, stresul cotidian se rasfrange asupra corpului si la nivel...
Sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera de tulburari de anxietate si de stres. Majoritatea...