Cum sa devii cetatean francez

Cum sa devii cetatean francez

Vrei sa te stabilesti in Franta? Daca da, ia in calcul foarte serios dobandirea cetateniei franceze. Exista avantaje evidente: vei trai, lucra si vota permanent in aceasta tara, avand acces la toate beneficiile oferite de statul francez. Cetatenia franceza iti ofera, de asemenea, anumite drepturi si privilegii in celelalte tari ale Uniunii Europene, cum ar fi posibilitatea de a trai si de a lucra in oricare dintre aceste state fara a fi nevoie de vize speciale sau de solicitarea unui permis de munca.

Cum sa devii cetatean francez. Naturalizare:

1. Obtine viza de sedere. inainte de a putea solicita cetatenia, va trebui sa obtii viza corespunzatoare sau permisul de intrare. Aplica, asadar, la consulatul francez din zona in care locuiesti, pentru inceperea procesului. Acesta dureaza aproximativ doua luni. Pentru a obtine viza de sedere ai nevoie de urmatoarele acte:

- un pasaport valabil;

- formular de cerere si anexa de cerere pe termen lung;

- 8 fotografii dimensiune pasaport per persoana.

- garantii financiare, cum ar fi o scrisoare din partea bancii prin care se mentioneaza ca ai suficiente venituri sau mijloace pentru a trai in Franta/ dovada ca primesti pensie;

- dovada asigurarii medicale care sa acopere orice tratament necesar de care ai putea avea nevoie in Franta;

- dovada ca locuiesti in Franta, cum ar fi contract de inchiriere, un titlu de proprietate sau o scrisoare de la un rezident legal care sa ateste ca acesta iti asigura cazarea.

2. Traieste in Franta cinci ani consecutiv. Aceasta este o conditie de baza pentru obtinerea cetateniei franceze prin naturalizare. Totusi, daca ai absolvit cu succes doi ani de studii superioare in Franta, perioada de sedere poate fi redusa la doi ani.

3. Semneaza Contractul de Primire si Integrare (CAI). Acesta este un document prin care Agentia franceza pentru imigratie (OFII) se asigura ca orice strain care doreste sa traiasca in Franta este asimilat de societatea franceza. Vei semna CAI la domiciliu. Acesta are o valabilitate de un an. Apoi, guvernul francez va decide daca indeplinesti cerintele CAI. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:

- testul de franceza oral si scris. Daca nu atingi nivelul asteptat de competenta, va trebui sa urmezi cursuri(acestea sunt gratuite) pentru a-ti imbunatati abilitatile;

- program complet de formare civica. Scopul este de a-ti creste gradul de constientizare cu privire la lucruri precum egalitatea dintre barbati si femei si alte libertati de baza. Instruirea nu te va costa nimic;

- sesiune de informare. Acesta este destinata prezentarii detaliilor cu privire la accesul la servicii publice, cum ar fi locuinte, asistenta medicala si ingrijire a copiilor. Sesiunea este obligatorie si gratuita.

4. Trimite cererea. Odata ce ai indeplinit cerintele pentru cetatenie, va trebui plasezi dosarul(cu cerere si documente) la prefectura locala din zona in care locuiesti. Vei avea nevoie de:

- carte de identitate/pasaport;

- certificat de nastere;

- dovada adresei;

- certificat de casatorie (daca este cazul);

- dovada ca esti angajat/a;

- dovada ca nu ai antecedente penale.

5. Parcurge toate interviurile solicitate si ofera orice document suplimentar. Materialele de aplicare vor fi evaluate de politie, primarie si, eventual, de alte departamente guvernamentale. E posibil sa ti se ceara acte suplimentare sau sa existe interviuri in plus. Intregul proces poate dura doi ani. Asta deoarece din 2006 politicile franceze de imigrare au devenit mai restrictive.

Cum sa devii cetatean francez. Prin nastere:

1. Solicita cetatenia, daca te-ai nascut in Franta din parinti straini. O persoana nascuta in Franta din parinti straini poate revendica dreptul la cetatenia franceza la varsta de 16 ani si poate primi beneficii complete la varsta de 18 ani. Consulta prefectura locala pentru instructiuni. Trebuie sa dovedesti ca Franta a fost resedinta ta principala timp de cel putin cinci ani de la varsta de 11 ani. Alte acte necesare ar putea fi:

- un act de proprietate sau un apartament/casa de inchiriere;

- facturi fiscale si/sau chitante de utilitati;

- inscrisuri scolare.

2. Depune o fisa de nastere pentru un copil care nu este nascut in Franta. Un copil nascut dintr-un parinte francez are, de asemenea, dreptul la cetatenia franceza. Parintele trebuie sa depuna dovada nasterii in registrul civil francez. Daca parintele nu locuieste in Franta, formularele de inregistrare pot fi obtinute la consulatul local francez. Formularele pot varia in functie de momentul inregistrarii nasterii: inainte sau dupa 30 de zile de la data nasterii. Oricum, parintele va avea nevoie de:

- certificatul de nastere din tara in care s-a nascut copilul;

- dovada cetateniei franceze a parintelui, cum ar fi o fotocopie fata/verso a cartii de identitate.

3. Petitie pentru un certificat de nationalitate franceza. Pentru a completa o cerere de cetatenie pentru un copil care nu s-a nascut in Franta, dar are un parinte francez, trebuie sa obtii certificatul de nationalitate. Il vei gasi la tribunalul local (Tribunal d Instance) din zona unde locuiesti in Franta. Daca nu stai in Franta, poti solicita certificatul de la Oficiul pentru nationalitate din Paris.

Cum sa devii cetatean francez. Prin casatorie:

1. Casatoreste-te cu un cetatean francez. Daca nu locuiesti in Franta, dar esti casatorit/a cu un cetatean francez de cel putin patru ani, poti solicita cetatenia franceza. Vei aplica la prefectura locala, asa cum este indicat mai sus.

2. Locuieste in Franta cel putin un an fara intrerupere inainte de a depune cererea. De asemenea, trebuie sa fii casatorit/a inca in momentul depunerii cererii. In plus, sotul/sotia trebuie sa-si fi pastrat cetatenia franceza.

3. Semneaza Contractul de Primire si Integrare (CAI). Agentia de imigrare franceza iti va cere sa semnezi CAI, exact ca in conditiile naturalizarii. De asemenea, trebuie sa indeplinesti toate cerintele CAI, cum ar fi testul de franceza oral si scris, formarea civica si sesiunea de informare.

Cum sa devii cetatean francez. Prin Legiunea Straina:

1. Indeplineste cerintele de baza ale Legiunii Straine. Aceasta grupa militara este foarte cunoscuta pentru faptul ca primeste in randurile sale recruti din intreaga lume(mercenari). Cerintele de baza sunt:

- pasaport valabil;

- sa stii sa citesti si sa scrii in limba ta materna;

- sa ai minimum 17 ani si jumatate, maximum 39 ani si jumatate;

- sa fii bine facut, dar nu obez(indicele de masa corporala ar trebui sa fie intre 20 si 30);

- sa ai un istoric medical curat, fara afectiuni fizice permanente (de exemplu, cancer, vedere slaba sau auz slab) si fara interventii chirurgicale care afecteaza functiiile fizice(cum ar fi, menisc deteriorat, degete lipsa sau luxatii ale rotulei).

2. Obtine informatii si completeaza un formular de inregistrare. Daca indeplinesti cerintele minime, te poti inregistra cu prezenta fizica la unul dintre numeroasele Birouri de informatii ale Legiunii Straine. O lista cu locatiile Biroului de informatii poate fi gasita pe site-ul en.legion-recrute.com. La Biroul de informatii, vei primi un formular de inregistrare si astfel aplicatia va fi deschisa. Procesul dureaza circa 2 zile.

3. Participa la examenele de preselectie. Odata ce ai aplicat, vei fi trimis la un centru de preselectie fie din Paris, fie din Aubagne. Acolo vei participa la o serie de examene. Acest proces va dura aproximativ sapte zile si presupune in mare:

- un interviu de motivare, care este menit sa iti testeze gradul de motivatie si capacitatea de a servi;

- teste sportive preliminare menite sa-ti evalueze abilitatile fizice. In general, este vorba despre un test de anduranta;

- un examen medical initial, prin care se vor verifica cerintele medicale minime necesare pentru a servi;

- completarea formularului de inregistrare.

4. Semneaza un contract de inrolare pe cinci ani. Odata ce ai finalizat examenele de preselectie, ti se va ce sere sa semnezi un contract de servicii pe cinci ani.

5. Treci testele de selectie. Dupa semnarea contractului, veti fi trimis la Centrul de selectie si incorporare din Aubagne, unde vei participa la urmatoarea faza de testare. Se vor pune in aplicare mai multe teste psihologice, teste tehnice, teste logice, interviuri de securitate si teste de personalitate. Acest proces va dura aproximativ 14 zile. Daca treci toate testele, angajamentul tau pe 5 ani va deveni oficial. Daca pici testele, vei fi trimis acasa.

6. Antrenament complet. Daca esti acceptat, vei finaliza un proces formare de patru luni. Acest training va presupune:

- introducere in viata militara;

- defilare;

- instruire tehnica si practica;

- antrenament montan;

- tehnici de conducere.

7. Slujeste Legiunea Straina Franceza timp de trei ani. Dupa antrenament, vei continua indeplinesti angajamentul, servind intr-unul dintre cele 11 regimente ale Legiunii Straine. Dupa 3 ani de serviciu in Legiune, vei avea posibilitatea de a solicita cetatenia franceza. Important: cetatenia nu este garantata prin aceasta metoda!

Citeste si: Cum sa devii cetatean japonez

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa devii cetatean norvegian? Daca da, trebuie sa stii ca poti solicita asta doar dupa ce...
Japonia este o tara straveche cu o istorie foarte interesanta. Este, de asemenea, un lider mondial in...
Vrei sa devii cetatean irlandez? Daca da, afla ca este posibil destul de usor. Trebuie doar sa...