Cum sa devii cetatean japonez

Cum sa devii cetatean japonez

Japonia este o tara straveche cu o istorie foarte interesanta. Este, de asemenea, un lider mondial in multe domenii. Imigrantii care doresc sa isi stabileasca cetatenia in acest stat trebuie sa stie ca procedura poate dura mult timp(un an sau mai mult). De asemenea, oricine doreste sa devina cetatean nipon trebuie sa isi stabileasca resedinta in Japonia timp de cinci ani inainte de a incepe procesul formal de solicitare. Chiar daca procesul dureaza, procentul de solicitanti acceptati este foarte mare: circa 90% dintre acestia primesc cetatenia japoneza!

Cum sa devii cetatean japonez:

1. Mentine domiciliul in Japonia cel putin cinci ani consecutivi. Inainte de a putea solicita cetatenia in Tara Soarelui Rasare, trebuie sa aiun domiciliu in tara aceasta timp de cel putin cinci ani la rand. Poti, totusi, obtine cetatenia in Japonia fara a indeplini aceasta cerinta, daca indeplinesti oricare dintre urmatoarele conditii:

- ai mentinut domiciliul in Japonia timp de trei ani sau mai mult si esti copilul unui cetatean japonez;

- te-ai nascut in Japonia si ai locuit/ai mentinut un domiciliu in Japonia timp de trei ani consecutivi, iar tatal/ mama tau/ ta s-a nascut in aceasta tara;.

- trebuie sa demonstrezi intervalul in care ti-ai mentinut domiciliul/ resedinta si sa furnizezi toate datele cu privire la parasirea Japoniei si la intoarcerea in perioada relevanta. Poti demonstra astacu copii ale pasapoartelor, vizelor sau altor documente oficiale similare.

2. Trebuie sa ai cel putin 20 de ani. E necesar sa ai aceasta varsta si sa demonstrezi ca ai varsta legala pentru a actiona in conformitate cu legile tarii tale de origine.

3. Demonstreaza o conduita dreapta. Cazierele judiciare sunt verificate la sangeAr fi bine, asadar, sa nu ai antecedente penale, desi fiecare caz este judecat in mod individual.

4. Demonstreaza ca te poti intretine in Japonia. Standardul legal se refera la asigurarea unui trai fie prin munca, fie prin propritatile detinute. Daca esti casatorit/a, iar sotia/ul ta/tau asigura venitul familiei, aceasta cerinta este indeplinita. Daca esti angajat si raportezi respectivul loc de munca ca parte a cererii, oficialii de la imigrare te vor vizita lanlocul de munca pentru a verifica informatiile.

5. Renunta la orice alta cetatenie. Oficial, trebuie sa renunti la orice alta cetatenie pentru a primi cetatenia nipona. Japonia nu permite persoanelor fizice sa-si pastreze dubla cetatenie. Astfel se incearca evitarea unui potential conflict de interese. Dupa naturalizare, ti se va cere sa prezinti dovada renuntarii la cetatenie sau sa completezi formularul de selectie a cetateniei (国籍選択)la biroul municipal. Retine ca, daca alege Japonia, aceasta este o procedura interna a guvernului japonez care nu are nicio influenta asupra cetateniei tale! Asadar, din punct de vedere tehnic, poti pastra ambele cetatenii. In momentul in care scriem acest articol, Japonia inchide ochii la dubla cetatenie. Important:

- e posibil sa obtii cetatenia japoneza fara a renunta la cetatenia unei alte tari, daca poti demonstra circumstante exceptionale care ar justifica acest aspect;

- persoanele cu varsta sub 20 ani pot mentine dubla cetatenie. Inainte de a implini aceasta varsta, persoana respectiva va alege sa pastreze cetatenia japoneza si sa renunte la cealalta sau sa renunte la cetatenia japoneza.

6. Participa la un interviu de precalificare. Odata ce indeplinesti cerintele, contacteaza Ministerul Justitiei, biroul local de afaceri juridice din districtul in care locuiesti in Japonia. Biroul Ministerului va stabili un interviu. Interviul initial, care poate fi desfasurat prin telefon sau in persoana, este pentru a efectua o examinarea preliminara. Oficialul va incerca sa stabileasca daca ai indeplinesti sau nu cerintele pentru obtinerea cetateniei japeneze. Daca totul e in regula, va fi programat un al doilea interviu.

7. Participa la al doilea interviu. La interviul urmator, vei afla de ce documente ai nevoie pentru a deveni eligibil/a. Nu exista o lista prestabilita. Oficialii vor stabili documentatia in functie de fiecare solicitant si cazul sau. In general, ti se vor cere urmatoarele documente:

- certificat de nastere;

- certificat de casatorie;

- pasaport

- dovada calatoriei internationale;

- dovezi de angajare;

- dovezi ale bunurilor;

- dovada resedintei/domiciliului;

- dovada de studii (diplome, foi matricole)

- dovada starii fizice si psihice;

- dovezi de antecedente penale.

8. Urmareste un videoclip de naturalizare. In timpul celei de-a doua intalniri de interviu, ti se va cere sa urmaresti un videoclip cu privire la procedurile si asteptarile pentru naturalizare. Acest material video dureaza circa o ora.

9. Aduna actele si studiaza ghidul. La finalul celui de-al doilea interviu, vei avea la dispozitie lista cu documentatia specifica si ghidul cu cerintele de obtinere a cetateniei. Studiaza bine materialul pentru a obtine toate documentele necesare. Poate dura si cateva luni. Cand esti gata, contacteaza oficialul de caz si stabiliti o intalnire de aplicare. La sfarsitul intalnirii anterioare, ti se va furniza numele unei persoane de contact si un numar de caz pentru cererea ta.

10. Participa la una sau mai multe intalniri de aplicare. Te vei intalni cu unul sau mai multi oficiali de la imigrare, care vor verifica toate detaliile cererii. Daca lipsesc documente, va trebui sa le adaugi la dosar. De asemenea, este posibil ca reprezentantii legii sa iti ceara documente noi, daca considera ca e necesar.

11. Asteapta. Dosarul intra in etapa de verificare. La aceastsa, se poata adauga o vizita la domiciliul tau. Oficialii pot intervieva, de asemenea, referintele furnizate de tine in dosar(persoane de contact, angajator). In orice moment in timpul acestui proces, poti fi contactat pentru a furniza informatii suplimentare. Intregul proces dureaza, de obicei, cateva luni.

12. Participa la intalnirea finala. Cand totul va fi suficient de satisfacator, vei fi contactat pentru intalnirea finala. In cadrul acesteia, vei semna juramintele necesare, iar cererea ta va fi acceptata in mod oficial de catre Biroul Afaceri Juridice. Reprezentantii acestuia vor transmite cererea ta completata, impreuna cu declaratiile semnate, catre Ministerul Justitiei. Cand Ministerul primeste si aproba aceste materiale, cetatenia ta japoneza devine definitiva.

Cum sa devii cetatean japonez prin recunoastere:

1. Indeplineste cerintele minime pentru cetatenie. Poti dobandi cetatenie nipona, daca ai un parinte japonez, dar parintii tai sunt necasatoriti, atata timp cat indeplinesti urmatoarele criterii:

- sa ai sub 20 de ani;

- sa nu fi fost anterior cetatean japonez;

- sa fii recunoscut legal de catre un parinte;

- parintele care te recunoaste trebuie sa fi fost cetatean japonez la momentul nasterii tale;

- parintele care te recunoaste trebuie sa fie cetatean japonez la momentul recunoasterii.

2. Prezinta-te la biroul corespunzator. Daca doresti sa revendici cetatenia japoneza, trebuie sa ajungi personal la biroul corespunzator al Ministerului Justitiei. Daca locuiesti in Japonia, atunci ar trebui sa te raportezi la biroul districtual de afaceri juridice din districtul in care locuiesti. Daca locuiti in afara Japoniei, atunci poti merge la orice ambasada a consulatului Japoniei. In cazul persoanelor sub 15 ani, la birou se va prezenta un tutore legal sau un alt reprezentant legal.

3. Notificare pentru revendicarea cetateniei. Trebuie sa faci notificarea in scris la biroul corespunzator al Ministerului Justitiei. Ministerul iti va furniza formularul de care ai nevoie. Completeaza formularul si trimite-l.

Citeste si: Cum sa devii cetatean irlandez

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa devii cetatean norvegian? Daca da, trebuie sa stii ca poti solicita asta doar dupa ce...
Vrei sa te stabilesti in Franta? Daca da, ia in calcul foarte serios dobandirea cetateniei franceze. Exista...
Vrei sa devii cetatean irlandez? Daca da, afla ca este posibil destul de usor. Trebuie doar sa...