Cum sa devii cetatean irlandez

Cum sa devii cetatean irlandez

Vrei sa devii cetatean irlandez? Daca da, afla ca este posibil destul de usor. Trebuie doar sa indeplinesti anumite conditii, printre care sa locuiesti in Irlanda de cativa ani si sa fii eligibil/a. Mai jos gasesti toate detaliile privitoare la procesul de naturalizare.

Cum sa devii cetatean irlandez. Indeplinirea cerintelor de eligibilitate:

1. Sa ai minimum 18 ani la momentul depunerii cererii. Asta inseamna ca poti depune o cerere de naturalizare in nume propriu. Orice persoana mai mica de 18 ani este considerata minora. In acest caz cererea trebuie depusa in numele sau de catre un parinte sau de catre un tutore legal. Pentru ca un minor sa fie eligibil pentru cetatenia irlandeza, trebuie sa indeplineasca una dintre aceste trei conditii: cel putin un parinte sa fie cetatean irlandez; sa fie de origine irlandeza; sa fie nascut in Irlanda dupa 1 ianuarie 2005 si sa fi locuit in Irlanda de cel putin 5 ani. Natura descendentei irlandeze este destul de complicata, cand vine vorba de cadrul legal. In general, se invarte in jurul bunicilor. Mai exact, lucrurile sunt foarte clare daca bunicii tai sunt/au fost cetateni irlandezi nascuti in Irlanda. Pentru o explicatie mai clara a legilor privind descendenta irlandeza, viziteaza site-ul: citizensinformation.ie/en/moving_country/irish_citizenship/irish_citizenship_through_birth_or_descent.html .

2. Sa fii rezident legal pentru cel putin 5 din ultimii 9 ani. Aceasta perioada trebuie sa includa cel putin un an de rezidenta continua in Irlanda, chiar inainte de data cererii. In cazul in care esti casatorit/a cu un cetatean irlandez, e necesar sa fi locuit in Irlanda doar 3 din ultimii 5 ani. De asemenea, ti se vor cere documente care sa demonstreze ca ai fost rezident legal in Irlanda in respectiva perioada. Pe lista acestor documente se afla: acte privind locuinta, extrase de cont sau o scrisoare de la angajatorul tau. In afara acestui an de rezidenta imediat anterior datei cererii tale, ceilalti 4 ani de rezidenta obligatorii nu trebuie sa fie neaparat fara intrerupere.  Atata timp cat ai locuit legal in Irlanda timp de 1460 zile in ultimii 9 ani, vei indeplini cerinta de cetatenie. Important: daca oricare dintre anii de rezidenta in Irlanda au fost ani bisecti, trebuie sa adaugi o zi la cerinta de 1460 zile de rezidenta pentru fiecare an bisect.

3. Evita problemele cu legeapenale. Pentru a fi un bun caracter, good character, asa cum spun irlandezii, ar fi de preferat sa nu ai probleme cu legea. E o cerinta destul de ambigua, dar care poate crea probleme in privinta cererii pentru cetatenie. Asadar, daca ai un cazier judiciar sau orice procedura in desfasurare in sistemul de justitie, asigura-te ca dezvalui situatia in formularul de cerere.

4. Poti deveni cetatean irlandez, daca esti de origine irlandeza. Daca te-ai nascut in afara Irlandei si parintii tai sunt cetateni irlandezi care s-au nascut tot in afara granitelor acestei tari, atunci ai dreptul sa devii cetatean irlandez. Asta inseamna ca poti deveni cetatean pur si simplu prin inregistrarea nasterii in Registrul Nasterilor in strainatate. Daca te-ai nascut in afara Irlandei, dar parintii tai s-au nascut in Irlanda, atunci esti in mod automat cetatean irlandez, indiferent de locul in care te-ai nascut. Important: cetatenia irlandeza este valabila de la data inregistrarii in Registrul Nasterilor in strainatate, nu de la data nasterii efective.

Cum sa devii cetatean irlandez. Trimiterea cererii:

1. Descarca si completeaza formularul potrivit situatiei tale. Exista diferite formulare folosite de guvernul irlandez. Viziteaza site-ul Serviciului Irlandez de Naturalizare si Imigrare (INIS) pentru a descarca formularul potrivit. Apoi, completeaza-l cu informatiile tale, dar nu semna cererea pana cand nu e trecuta prin mana unui martor autorizat! Titlurile formularelor sunt sugestive. De exemplu, Formularul 8 este intitulat Cerere pentru o persoana majora, in timp ce Formularul 9 se cheama Cerere pentru un minor. Fiecare formular de pe site-ul INIS are, de asemenea, inserata o scurta descriere. Adresa site-ului INIS este: inis.gov.ie/en/INIS/Pages/citizenship-naturalisation-forms .

2. Strange toate formularele conexe pe care va trebui sa le furnizezi. Aceasta lista va include documentatia care dovedeste identitatea si nationalitatea ta(cum ar fi un pasaport), precum si orice formulare sunt solicitate in mod special in formularul de cerere. In majoritatea formularelor ti se va solicita sa prezinti certificatul de nastere, dovezile de resedinta pentru fiecare an de rezidenta solicitat si copii ale extraselor bancare din ultimele 6 luni. E important de stiut ca trebuie sa oferi originalul pasaportului, nu doar o fotocopie. Dovada resedintei va consta in documente care sa contina numele tau, adresa ta si data emiterii. Poti prezenta, astfel, o ipoteca, un contract de inchiriere, facturi ori extrase de cont. Daca esti casatorit/a cu un cetatean irlandez, e necesar sa prezinti o dovada in acest sens(certificatul de casatorie). Retine faptul ca, daca vreunul dintre documentele tale nu este in engleza, trebuie sa fie tradus de un traducator autorizat. Va trebui, de asemenea, sa prezinti atat versiunea originala, cat si versiunea tradusa impreuna cu cererea.

3. Semneaza formularul in prezenta unui martor oficial. Formularul de cerere va indica persoana stabilita drept martor autorizat(avocat, notar public etc). Semnarea formularului se face in prezenta acestei persoane, care trebuie, de asemenea, sa semneze si sa dateze cererea. Prezinta-i acestui martor toate documentele justificative, deoarece i se poate cere sa semneze si pe unele dintre acestea.

4. Achita taxa de aplicare de 175 euro. Nu exista nicio exceptie de la aceasta taxa de aplicare. Plata poate fi efectuata numai sub forma de transfer bancar; INIS nu accepta cecuri sau numerar. Transferul bancar se va face numai de la o banca irlandeza catre Secretarul General, Departamentul de Justitie si Egalitate(Secretary General, Department of Justice and Equality).

5. In circa 6 luni cererile simple sunt procesate. Trimite prin posta materialele de aplicare la aceasta adresa: Citizenship Applications (Adult), Irish Naturalisation and Immigration Service, PO Box 73, Tipperary Town, Ireland. INIS va trimite prin posta decizia sub forma unei scrisori.

Cum sa devii cetatean irlandez. Finalizarea procesului:

1. Raspunde oricarei solicitari de documente suplimentare sau care lipsesc de la dosar. Daca din dosar lipseste un document sau daca ti se cere un document suplimentar, vei fi contactat/a de INIS. Furnizeaza documentele cerute in termen de 28 de zile. Doar asa cererea va ramane valabila.

2. Trimite documentatia finala si taxa de certificare. Daca cererea a fost aprobata, vei primi o scrisoare de aprobare prin intermediul careia ti se va cere sa trimiti fotografii de dimensiunea pasaportului pentru Certificatul de naturalizare. Taxa de certificare se va baza pe statutul tau de solicitant. Astfel, un solicitant adult va plati o taxa de 950 euro, in timp ce taxa de certificare pentru un solicitant copil este de 200 euro. Un solicitanti vaduv va plati, de asemenea, 200 euro. Persoanele care au aplicat in calitate de refugiati sau apatrizi nu platesc taxa.

3. Participa la ceremonia de cetatenie prin care vei face declaratia de fidelitate. Aceste ceremonii au loc pe tot parcursul anului. Cu circa 4-5 saptamani inainte de eveniment, vei primi o invitatie. In cadrul ceremoniei, vei face o declaratie de fidelitate fata de natiune si vei primi Certificatul de Naturalizare. Solicitantii copii nu trebuie sa participe la o astfel de ceremonie. Certificarea lor este trimisa prin posta. Important: dupa ce ai finalizat acest proces, vei deveni eligibil/a pentru pasaportul irlandez. Nu e obligatoriu sa ai unul, insa el reprezinta o buna dovada a noii cetatenii.

Citeste si: Cum sa devii cetatean islandez

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa devii cetatean norvegian? Daca da, trebuie sa stii ca poti solicita asta doar dupa ce...
Vrei sa te stabilesti in Franta? Daca da, ia in calcul foarte serios dobandirea cetateniei franceze. Exista...
Japonia este o tara straveche cu o istorie foarte interesanta. Este, de asemenea, un lider mondial in...