Legea asociatiilor de proprietari s-a schimbat! Vezi care sunt modificarile

Legea asociatiilor de proprietari s-a schimbat! Vezi care sunt modificarile

Legea 196/2018, cea care vizeaza organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, impune reguli dure pentru posesorii de locuinte din blocuri. Nerespectarea acestei legi va aduce sanctiuni fara precedent.

Ipoteca. Posesorii de apartamente din blocuri care nu-si platesc intretinerea se vor trezi cu ipoteca pe apartamente. Asta este una dintre modificarile radicale din noua lege a asociatiilor de proprietari. Exista si o veste buna! Proprietarii vor avea un termen pentru a plati intretinerea de cel mult 30 zile calendaristice de la data afisarii listei lunare de plata. Pana acum, aveau la dispozitie doar 20 zile. 

Restantele mai vechi de 90 zile si care depasesc valoarea salariului minim brut pe economie vor fi inscrise in cartea funciara a apartamentului. Din acel moment asociatia va putea aplica o ipoteca pe respectivul apartament. Proprietarul rau platnic va avea dreptul de a vinde locuinta doar dupa achitarea integrala a datoriilor. Restantierii vor fi notificati in scris de catre administrator.

Acces obligatoriu. O alta nouate impusa de lege este obligarea proprietarilor de a permite accesul in locuinta pentru pentru inspectie, reparatie, inlocuirea unui element din proprietatea comuna sau in situatii de urgenta. Asociatia va instiinta proprietarii, in acest sens, cu un preaviz motivat de cinci zile. Termenul este de 24 ore, in cazul urgentelor. 

Persoanele care refuza accesul persoanelor autorizate in apartament vor primi o amenda cuprinsa intre 500 si 3000 lei! Pana acum, obligatia de a permite accesul in locuinta pentru inspectie, reparatie era obligatorie, dar un refuz nu se sanctiona.

Reamenajare. Proprietarii nu vor mai putea muta decat peretii care nu fac parte din structura de rezistenta a blocului. Zidurile dintre apartamente pot fi miscate doar cu acordul proprietarilor. Cele dintre un apartament si spatiile comune se pot reamplasa doar cu acordul tuturor proprietarilor din bloc.

Modifici si anunti Fiscul! Proprietarii de apartamente din blocuri vor comunica asociatiei si organului fiscal local orice modificare a suprafetei construite sau utile, in cel mult 30 zile de la incheierea lucrarilor. Nerespectarea acestei obligatii va atrage, conform noii legi, o amenda de la 200 la 1 000 lei.

Chirii. Daca vrei sa inchiriezi un apartament, trebuie sa anunti asociatia in cel mult zece zile de la semnarea contractului de inchiriere. La randul lor, chiriasii vor avea posibilitatea sa infiinteze asociatii.

Regulamentul de bloc. Conform noilor modificari din lege, asociatiile de proprietari au obligatia de a avea un regulament de bloc, facut dupa un model oficial pe care autoritatile il vor pune in dezbatere in perioada urmatoare.

Fondul de rulment. Administratorul va fi obligat sa stranga fondul de rulment, pentru a asigura sumele necesare pentru plati curente. Asociatia de proprietari va stabili cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatoarea Sfintelor Pasti este o sarbatoare solemna, cea mai mare din an. Ea aduce, prin sacrificiul lui...
Iepurii sunt animale dragute, care pot deveni, cu usurinta, de companie! Sunt micuti, asa ca pot creste,...