Cum sa cresti un iepure in apartament

Cum sa cresti un iepure in apartament

Iepurii sunt animale dragute, care pot deveni, cu usurinta, de companie! Sunt micuti, asa ca pot creste, fara mari probleme, in apartamente! Totusi, trebuie sa aplici cateva reguli pentru a te asigura ca iepurele tau ramane in siguranta si nu distruge prin casa! 

Actiuni pentru protectia iepurelui

1. Afla daca ai voie sa cresti un iepure in apartament. Daca stai cu chirie, intreaba proprietarul daca e de acord sa te lase sa cresti un iepure. 

2. Pune protectii pentru covoare in colturile camerei. Iepurilor le place sa sape, asa ca o vor face si in covoare, daca avor avea posibilitatea asta. Daca ai covoare pe jos, plaseaza in colturi protectii din plastic. Sunt identice cu cele pe care le folosesti sub scaune sau sub biroul destinat PC-ului.  Poti, de asemenea, sa blochezi si zonele mochetate. Nu uita sa pui  fan in locul in care sta iepurele. Va sapa acolo si va uita de covoare.

3. Foloseste huse pentru plinte pentru a proteja peretii. Plintele se afla la inaltimea ideala pentru un iepuras pus pe ros. Din fericire, vei gasi in magazinele de specialitate huse pentru plinte, care pot preveni aceasta neplacere. De asemenea, poti folosi mobilier pentru a bloca accesul catre plinte. Nu e , insa, practic sa faci asta in tot apartamentul. Mai poti proteja peretii si mobilierul , dand pe ei cu spray amar cu aroma de mere, sa zicem. Astfel, micul tau iepure nu va mai roade in acele zone.

 4. Blocheaza zonele cu fire. Iepurii au obiceiul de a mesteca fire. Poti ramane astfel fara alimentare, iar Iepurele s-ar putea rani. Asadar, blocheaza firele pe cat posibil. Unde nu se poate, ridica firele, astfel incat Iepurasul sa nu ajunga la ele. Iar acolo unde firele nu pot fi ridicate, izoleaza-le cu banda. Micutul va fi mai putin tentat. Totusi, ramai cu ochii pe el! Cand incearca sa roada ceva , nu il lasa!

5. Tine plantele de apartament departe de iepure. Majoritatea plantelor de apartament sunt toxice pentru iepuri. Acest aspect, insa, nu il va impedica pe micul tau blanos sa incerce sa le manance. Asigura-te, asadar, ca tii toate plantele suficient de sus, astfel incat iepurasul sa nu ajunga la ele.

Stabileste spatiul destinat iepurelui

1. Alege un loc spatios si linistit pentru iepure. Chiar daca vrei sa-ti lasi iepurele sa se plimbe  prin apartament, cel mai bine este sa stabilesti un loc unde se va odihni, va manca, isi va face nevoile si se va juca. Spatiul acesta trebuie sa fie suficient de mare, linistit, dar aflat in apropierea persoanelor din casa, pentru ca iepurasul sa nu se simta singur.

2. Tine iepurele intr-un loc racoros, departe de lumina directa a soarelui. Asigura-te ca tarcul/cusca in care tii iepurele nu se afla in bataia soarelui. Iepurii nu suporta caldura mare, dar nici curentii de aer. Asa ca ai grija unde ii construiesti casuta! 

3. Configureaza o cusca/tarc. In general, cusca iepurelui trebuie sa fie  de cel putin 4 ori mai lunga decat iepurele tau si de doua ori mai lata decat acesta. Ia in considerare, insa, faptul ca iepurele va creste. Poti cumpara o cusca speciala dintr-un pet shop sau ii poti face singur un tarc. Orice ai alege, nu alege o podea din sarma. Aceasta dauneaza labutelor iepurelui, care, in plus, va ajunge sa sape in covorul de dedesubt.

 4. Include alimente si apa in cusca iepurelui. Iepurilor le place sa manance acolo unde locuiesc. Pune castronul pentru iepuri in cusca/tarc si agata sticla de apa pentru ca acesta sa se poata adapa oricand. Acest aspect este important, indiferent daca ai un iepure in cusca sau liber. Lasa mancarea si apa in zona lui de confort.

5. Plaseaza o litiera in cusca/tarcul iepurelui.  Configurarea unei litiere in tarcul iepurelui este foarte simpla. Pune doar un ziar mototolit intr-o tigaie(alt vas mai larg), iar iepurele isi va face nevoile acolo. Curata litiera zilnic. Nu folosi asternuturi pentru pisici in cazul litierei de iepure. Acestea pot fi toxice pentru micul urecheat.

6. Fa curatenie saptamanal in zona de locuit a iepurelui. Iepurii sunt , in genere, curati, dar locuintele vor deveni, inevitabil, murdare si urat mirositoare. Parul, paiele vechi si resturile de mancare se pot acumula rapid. O data sau de doua ori pe saptamana, fa o curatenie completa in cusca. Scoate orice rest de mancare sau par vechi si spala podeaua cu apa si sapun.  Pune paie proaspete, carton si ziar in cusca. Curata si zona din jurul custii, mai ales daca este mochetata.

Ingrijirea iepurelui

1. Castreaza iepurele. Un iepure castrat, e un iepure mai calm, mai putin agresiv, care va roade mai putin prin casa. In general, perioada ideala de sterilziare la iepuri incepe la varsta de luni si jumatate. Cere sfatul unui veterinar cu privire la acest aspect.

2. Taie unghiile iepurelui, in mod regulat. Scurteaza unghiile micului tau prieten, ori de cate ori acestea cresc mari|(se curbeaza, cand devin prea mari). Altfel, va zgaria si va deteriora multe lucruri din apartament. E bine sa faci asta cam o data pe luna. 

3. Ofera iepurelui tau o multime de jucarii pe care acesta sa le roada. Iepurele roade mobilierul si alte lucruri din casa, daca e  plictisit. Cumpara-i amicului tau suficiente jucarii din magazinele de specialitate. Ca alternativa, ii poti da si bucatele de carton. Le va roade cu mare placere!

4. Lasa iepurele sa faca miscare cel putin 3 ore pe zi. Iepurii sunt mici si energici. Au nevoie de cel putin 3 ore de miscare in fiecare zi. Lasa-ti micul prieten sa se plimbe prin casa, incercand sa il supraveghezi in tot acest timp. Ai grija ce obiecte ii lasi la indemana si mai ales sa fie usa de la intrare inchisa. Nu vrei sa-l pierzi pe urecheat!

5. Incearca sa petreci suficient timp cu iepurasul tau. Iepurii au nevoie de atentie la fel ca orice alt animal de companie. Joaca-te cu micul tau prieten, in fiecare zi, daca se poate. Il vei mentine fericit si prietenos. Nu-l ridica prea de la sol, asa cum, probabil, faci cu pisica sau cu catelul tau. Iepurele nu gusta acest gen de adrenalina. Poti sa il tii, in schimb, langa tine pe canapea sau chiar in pat. Conexiunea dintre voi se va intari. Si nu uita!  Iepurii se simt bine in grupuri, asa ca iti recomandam sa cresti macar doi.

6. Protejeaza iepurele de alte animale de companie. Iepurii pot trai alaturi de alte animale de companie. Problema o reprezinta celelelate necuvantatoare din casa.  Cainii sau pisicile sunt vanatori naturali si l-ar putea ataca in orice moment pe urecheat. Daca nu reusesti sa imprietenesti catelul cu cainele, mai bine tine-i separat! Totusi, cu timpul, daca le urmaresti miscarile, cei doi se vor apropia si nu vor mai fi probleme. Spre exemplu, cand iepurele umbla liber prin casa, iar catelul il latra, dojeneste-l pe cel din urma. Va invata incet si sigur ca iepurele nu e o prada! 

Citeste si: Fatarea la iepuri. Cum sa ai grija de iepuroaica si de pui

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iepurele tau dragalas merita o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa includa un amestec de fan, pelete...
Ai gatit vreodata carne de iepure? Daca nu, credem ca e cazul sa o faci! Nu stii...
Vanatul are o carne cu fibra puternica. Asa ca pentru a gati bine o astfel de carne,...