Martisor. Florile si martisoarele, interzise in scoli

Martisor. Florile si martisoarele, interzise in scoli

Martisorul este sarbatorit in fiecare an de 1 martie, odata cu startul primaverii! In mod obisnuit, se ofera martisoare si flori. Nu si anul acesta! Cel putin, nu in scolile din Romania, acolo unde era o traditie ca profesoarele si colegele sa primeasca martisoare de 1 martie!

Martisoarele, interzise prin lege in scoli. Din cazua situatiei pandemice, autoritatile au decis sa interzica oferirea de martisoare si flori in institutiile de invatamant! Pentru a mentine o oarecare traditie, elevii pot oferii, in schimb, atentii virtuale profesorilor si colegelor.

Interdictia vine prin ordinul comun al ministerului Educatiei si Sanatatii, privind masurile de organizare in unitatile de invatamant in contextul epidemiologic. Acesta prevede ca este interzis schimbul de obiecte personale. Martisoarele, florile si alte atentii oferite de 1 si 8 martie sunt printre ele.

Trebuie sa avem in vedere ca anul asta pe locul 1 este siguranta noastra, a tuturor. Nu putem sa ne imaginam ca vom impune reguli de genul: ofer un martisor cu manusa chirurgicala in mana sau il dezinfectez inainte. Nu sunt de acord cu oferirea de martisoare. Am putea sa trecem peste. Din motive de siguranta? Da, din motive de siguranta, nu este indicat, a declarat Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației.

Aceasta decizie  afecteaza piata de profil din Romania. Unii comercianti de martisoare si de flori chiar au renuntat la afacere. Cei care au ramas pe baricade stiu ca vanzarile vor avea serios de suferit, dar isi asuma riscurile. Pentru importatorii de flori si patronii de florarii, vanzarile de la inceput de martie reprezentau o mare parte din cifra de afaceri a unui an.

Citeste si: Martisor. Traditii si obiceiuri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In urma cu doar cateva zile, autoritatile hotarasera ca florile si martisoarele sa nu poata fi oferite...
Martisorul este sarbatorit, in fiecare an, de 1 martie. Un snur impletit din doua fire, unul alb...
Martisorul se daruieste inca din vremurile geto-dacilor, care pe 1 martie sarbatoreau Noul An. Acest dar simbolic...