Martisor. Traditii si obiceiuri

Martisor. Traditii si obiceiuri

Martisorul este sarbatorit, in fiecare an, de 1 martie. Un snur impletit din doua fire, unul alb si altul rosu, anunta trecea de la iarna la primavara, fiind si vestitorul innoirii. Iata ce traditii sunt legate de aceasta veche sarbatoare.

Martisor. Traditii, obiceuri si legende:

- martisorul are legaturea cu traditiile Anului Nou, sarbatorit, in trecut, in luna martie, ca forma primitiva de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative si astronomice.

- martisorul, prin toata simplitatea sa, este un aducator de iubire, pace, bucurie, speranta pentru cei ce-l ofera si pentru cei ce-l primesc;

- martisorul se ofera oamenilor de catre oameni, dar si plantelor. Asta pentru ca raspandirea martisorului sa echilibreze principiile naturii(contrare/complemetare) precum vara-iarna, lumina-intuneric, bine-rau etc. De altfel, albul si rosul simbolizeaza aceasta dualitate.

- in vechime,, martisorul era un banut de aur prins de un gaitan de matase impletit cu fire albe si rosii, pe care persoana ce il primea il purta la gat pana cand intalnea prima roza inflorita, pe crengile careia depunea darul primit. Banutul reprezentau Soarele la trecerea dintre anotimpuri, imbelsugarea, iar firele albe si rosii ale gaitanului insemnau fata alba ca un crin si rumena ca o roza.

- in anumite sate din Moldova, snurul Martisorului era din lana rosie sau neagra, pentru a aminti de amuleta folosita impotriva deochiului.

- in anumite regiuni, copiilor li se lega la mana o moneda de argint cu un fir rasucit de lana sau de bumbac alb si rosu. Astfel, erau portejati impotriva bolilor. La 12 zile distanta, martisorul erqa legat de pom, pentru ca acesta sa rodeasca;

- vitele aveau si ele martisor. Era tot rosu cu alb si se prindea la gat pentru ca respectivul animal sa nu se imbolnaveasca tot anul;

- in alte zone, martisorul avea trei culori. Existau 3 variante: rosu, alb si verde sau rosu, alb si negru. Traditia mai este prezenta si azi intr-o localitate din Ucraina cu populatie majoritar romaneasca. E vorba de Hagi-Curda;

- martisorul la romani, simbolic, era corelat cu Dochia, personaj mitologic, a carei zi era sarbatorita la 1 martie. Snurul de martisor este, in aaceasta acceptiune, o funie a timpului, de 365 sau 366 zile, toarsa de Dochia, in timp ce urca cu oile la munte. Asa cum ursitoarele torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic.

- in Moldova, un mit spune ca in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat ca intr-o poiana, sub o tufa de porumbari, de sub zapada, rasare un ghiocel. Ea a decis sa il ajute, dand la o parte zapada . Iarna furioasa a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Primavara a acoperit ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza maracinilor. O picatura de sange fierbinte a cazut peste floare si a facut-o sa reinvie. Practic, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului ar simboliza sangele ei rosu pe zapada.

- Martisorul mai este sarbatorit la aromani, la bulgari, care o numesc Martenita, dar si in Macedonia si Albania.

- de la sfarsitul lui 2017, Martisorul este in lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanitatii.

Citeste si: Cum sa alegi MARTISORUL in functie de ZODIE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In urma cu doar cateva zile, autoritatile hotarasera ca florile si martisoarele sa nu poata fi oferite...
Martisorul este sarbatorit in fiecare an de 1 martie, odata cu startul primaverii! In mod obisnuit, se...
Martisorul se daruieste inca din vremurile geto-dacilor, care pe 1 martie sarbatoreau Noul An. Acest dar simbolic...