Ce fel de exercitii fizice puteti face in timpul sarcinii?

Ce fel de exercitii fizice puteti face in timpul sarcinii?

Exista o serie de beneficii pe care le puteti obtine de pe urma exercitiilor fizice din timpul sarcinii, dar trebuie sa stiti de ce sa va feriti.

Inainte de a va inscrie intr-un program de exercitii pentru femei insarcinate, cereti sfatul medicului, pentru a vi-l alege pe cel mai potrivit, astfel incat sa puteti beneficia de urmatoarele lucruri:

1

O ameliorare a starii generale. Sarcina va poate afecta nivelul de energie, iar exercitiile fizice va pot face sa invingeti oboseala, dandu-va un impuls.

2

O imbunatatire a somnului. Exercitiile fizice pot diminua stresul si anxietatea din timpul sarcinii.

3

O pregatire pentru nastere. O conditie fizica buna poate scurta perioada travaliului si un tonus muscular bun poate ameliora durerile nasterii.

4

O ameliorare a durerilor. Durerile de spate, specifice sarcinii, pot fi ameliorate, prin imbunatatirea tonusului muscular.

5

O luare in greutate mai redusa. Daca va mentineti intr-o forma fizica buna, nu veti lua foarte mult in greutate, in timpul sarcinii si veti reusi sa reveniti la greutatea initiala mai usor, dupa nastere. Nu incercati sa pierdeti din greutate in timpul sarcinii.

Daca va ingrijorati in legatura cu exercitiile fizice din timpul sarcinii, iata o serie de intrebari, pe care probabil vi le puneti:

- Sunt sigure? Urmarea unei rutine usoare poate oferi siguranta. Daca aveti probleme de sanatate sau complicatii in timpul sarcinii, aceastea pot afecta exercitiile. Doctorul dumneavoastra va poate sfatui in acest sens. 

- Cum pot incepe? Vorbiti cu doctorul dumneavoastra inainte de a incepe un program de exercitii. Imbracati-va comod si luati apa cu dumneavoastra pentru a evita desidratarea si supraincalzirea. Daca ati facut exercitii fizice inainte de sarcina, puteti sa le repetati, dar cu anumite limitari. Nu va fortati prea tare.

Daca nu ati facut exercitii inainte, incepeti cu o rutina usoara, crescand ulterior intensitatea nivelelor. Monitorizati-va pulsul si tineti cont de semnalele corpului.

Daca puteti, angajati-va un antrenor personal, cu experienta in exercitiile din timpul sarcinii, pentru a va ajuta sa va faceti o rutina si un program.

Ce fel de exercitii pot face? In timpul sarcinii ar trebui sa evitati sporturile de contact si exercitiile foarte dificile, cum ar fi schiatul si echitatia. Puteti practica, in schimb sporturi mai putin antrenante: aerobic, mersul pe jos, mersul pe bicicleta si ridicarea de greutati mici.

Cel mai popular sport pentru gravide este inotul, deoarece nu necesita un efort considerabil.

Atentionari:

Daca urmatoarele lucruri va atrag atentia in timpul antrenamentului, opriti-va si evaluati problemele:

a) Dureri abdominale severe. Ati putea avea contractii. Opriti-va si relaxati-va. Daca durerea nu dispare, contactati-va medicul.

b) Sangerari vaginale. Micile sangerari in timpul sarcinii sunt comune, insa daca incepeti sa sangerati abundent in primul trimestru, acesta poate fi semn de pierdere a sarcinii, iar daca sunteti in al doilea sau al treilea trimestru, poate fi vorba de nastere prematura. In orice caz, cereti ajutor medical.

c) Scurgeri de lichid. Poate fi vorba de o ruptura a membranei sau a apei. In acest caz cereti imediat ajutor medical.

d) Ameteli. Puteti suferi de anemie, necesitand mai mult fier in dieta zilnica. O alta cauza ar putea fi faptul ca in al doilea si al treilea semestru, femeile insarcinate iau mult in greutate, ceea ce duce la schimbarea centrului gravitational si implicit, la dezechilibru.

e) Greutate in respiratie. Odata cu cresterea fatului, acesta apasa tot mai mult pe plamanii mamei. Luati-o mai usor, daca vi se intampla acest lucru in timpul antrenamentului.

f) Tensiune arteriala ridicata. Acesta constituie un semn de preeclampsie, care ignorata, poate fi fatala, atat mamei, cat si copilului. Preeclampsia restrictioneaza fluxul de sange spre placenta, ceea ce poate fi foarte periculos pentru fat.

g) Incetosarea vederii, poate fi un semn de deshidratatre sau de preeclampsie.

h) Mainile/picioarele umflate pot fi simptome de preeclampsie, de asemenea.

Daca urmati aceste sfaturi utile, puteti sa va antrenati in siguranta pe timpul celor 9 luni de sarcina.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aproximativ 275 milioane de oameni sufera de anxietate, pe intreg Mapamondul. Stresul este o alta problema majora:...
Stresul si anxietatea sunt cauzate, in mod frevcent, de gandurile care nu ne dau pace, zi de...
Sindromul de stres post-traumatic (PTSD) este o afectiune psihologica care se instaleaza in urma experientelor traumatice severe...