Colesterolul se formeaza in ficat si este eliberat in circulatia sangelui dupa ce a ajuns acolo in urma absorbtiei intestinale a alimentelor pe care le consuma o persoana. Odata eliberat in sange, colesterolul circula legat de lipoproteine (combinatii de proteine si lipide). Exista doua tipuri de colesterol: bun si rau. Pentru a evita cresterea LDL/colesterolului rau trebuie limitat sau chiar evitat consumul anumitor alimente. Iata care sunt acestea:
- carnea rosie;
- carnea de miel;
- carnea de porc;
- baconul;
- salamurile;
- carnatii;
- sunca/slanina;
- organe de animale(ficat, rinichi, creier)
- pielea pasarilor de curte;
- laptele integral si produsele asociate;
- carnea procesata;
- untura in exces;
- uleiurile procesate;
- maioneza;
- dulciurile precum fursecurile, prajiturile, gogosile, biscutii si produsele de patiserie ambalate;
- semipreparatele congelate;
- alimentele de tip fast-food;
- prajelile .
Colesterol marit. Alti factori de risc:
- obezitatea. Persoanele cu un indice de lasa corporala (IMC) de 30 sau mai mare sunt expusi unui risc ridicat;
- fumatul;
- istoricul familial;
- consumul de alcool;
- sedentarismul;
- varsta. Odata cu inaintarea in varsta, ficatul nu va mai avea aceeasi capacitate de eliminare
a colesterolului rau. Procesul incepe sa fie incetinit de la varsta de 40 ani;
- insuficienta renala cronica;
- diabet;
- SIDA;
- lupus;
- anumite medicamente utilizate in tratamentele pentru acnee, aritmie, cancer, tensiune arteriala crescuta, transplant de organe sau HIV/SIDA.
Citeste si: Cum sa te feresti de bolile de INIMA. Consuma aceasta BAUTURA TRADITIONALA