Ce se intampla daca fereastra unui avion cedeaza in timpul zborului

Ce se intampla daca fereastra unui avion cedeaza in timpul zborului

Pentru multi dintre noi, calatoria cu avionul este plina de stres, chiar daca situatiile de urgenta apar foarte rar. Accidentele aviatice sunt, in cele mai multe cazuri, cauzate de greseli umane sau de defectiuni ale motoarelor. Arareori, s-a intampla, insa, ca anumite ferestre ale avioanelor sa cedeze presiunii. Ce se intampla in aceasta ultima situatie? Aflam in cele ce urmeaza.

Ferestre avionului sunt create de asa natura incat sa nu cedeze. Totusi, in istorie s-a intamplat de cateva ori. Iata 2 cazuri celebre:

- in 1990, in timpul zborului 5390 alBritish Airways , unul dintre panourile parbrizului a fost separat, iar capitanul avionului a fost la un pas de tragedie, fiind tras de curentul puternic din din cabina. Din fericire, un stewaerd l-a prins pe pilot in ultima secunda si l-a tinut pana cand avionul a aterizat. Omul a supravietuit practic miraculos!

- un incident similar s-a produs in timpul zborului Airbus A319, n 2018, cand un parbriz a fost spulberat. Din fericire, copilotul avionului avea centura pusa, asa ca a fost tras de curenti doar partial din avion si nu a asuferit rani grave.

Ce se intampla la bord atunci cand o fereastra a avionului cedeaza in timpul zborului:

- se aude un zgomot puternic din cauza depresurizarii.

- curenti puternici. Practic, presiunea aerului din interiorul cabinei este mai mare decat in afara avionului pentru a permite oamenilor de la bord sa respire normal. De aceea, daca o fereastra cedeaza, aerul din interior are o viteza foarte mare, tragand dupa el obiecte mici si chiar oameni!

- depresurizarea are ca efecte scadearea temperaturii si a presiunii aerului. Se produce o explozie a timpanelor. In plus, se poate instala o cearta din cauza condensului;

Cum sa actionezi daca o fereastra a avionului cedeaza in timpul zborului:

- nu intra in panica;

- ai grija sa ai centura de singuranta fixata;

- pune-ti masca de oxigen;

- ajuta persoanele din jur, mai ales pe copii!

- nu uita ca membrii echipajului vor incepe aterizarea de urgenta si coborarea va fi rapida pentru a minimiza riscurile pentru pasageri. De indata ce avionul se afla la o altitudine sigura, vei putea scoate masca.

Important! Avioanele raman cele mai sigure mijloace de transport. In plus, atunci cand apare o situatie de urgenta precum depresurizarea, ferestrele sunt rareori motivul: se intampla numai in 2,7% din situatiile de acest gen! Practic, geaamurile avionelor sunt realizate din mai multe straturi de plexiglas sau plastic acrilic, care sunt durabile si sunt prevzute cu o mica gaura(impotriva condensului).

Citeste si: Ce sa nu faci NICIODATA in timpul unui zbor cu AVIONUL

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai zburat vreodata cu avionul? Daca da, probabil ca ai stat macar o data la geam. Iar...
Zborul confortabil cu avionul nu este o fita, ci o necesitate. Nu vrei, spre exemplu, sa tremuri...
Orice zbor poate fi stresant. Ceea ce este firesc la sol pare absolut diferit si chiar inconfortabil...