De ce exista o gaurica in geamul avionului si ce rol are?

De ce exista o gaurica in geamul avionului si ce rol are?

Ai zburat vreodata cu avionul? Daca da, probabil ca ai stat macar o data la geam. Iar daca ai avut aceasta pozitionare, e foarte posibil sa fi observat ca geamul e prevazut cu o gaurica la baza. Ciudat, ai putea crede. Ei bine, nu e deloc ciudat. Mica gaura are cateva roluri esentiale.

Rolurile micii gauri din geamul avionului:

- reglarea presiunii. Geamul unui avion are, de obicei, marimi standard: 22,8 cm x 31,75 cm. La acea inaltime si in acele conditii, exista diferente de presiune intre exterior si interior(cea de afara e mult mai mica decat cea interna) Pentru a mentine presiunea la nivel sigur in cabina avionului, geamul e prevazut cu 3 panouri din placi acrilice. Cel din interior il protejeaza pe cel de-al doilea(mijlociu), iar celelalte placi suporta diferenta dintre interior si exterior. Fara acea gaura mica(bleed holes), panoul exterior nu ar rezista in totalitate!

- eliminarea umiditatii. Un alt rol al micii gauri din geamul avionului este de a elibera umiditatea ce se creeaza in micul spatiu dintre panoul extern si cel mijlociu. Astfel, geamul nu se abureste si nici nu exista riscul de a ingheta;

- siguranta. Daca panoul extern e compromis dintr-o cauza sau alta, panoul de mijloc ii preia rolul, avand loc o scurgere de aer prin gaura.

Citeste si: Ce sa nu faci NICIODATA in timpul unui zbor cu AVIONUL

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Zborul confortabil cu avionul nu este o fita, ci o necesitate. Nu vrei, spre exemplu, sa tremuri...
Pentru multi dintre noi, calatoria cu avionul este plina de stres, chiar daca situatiile de urgenta apar...
Orice zbor poate fi stresant. Ceea ce este firesc la sol pare absolut diferit si chiar inconfortabil...