Lucruri familiare care s-au schimbat radical cu trecerea anilor

Lucruri familiare care s-au schimbat radical cu trecerea anilor

Cu cateva decenii in urma, oamenii nici macar nu se puteau gandi la un computer portabil sau la un telefon cu ecran tactil. Primul computer nu ar incapea nici macar intr-o camera normala, iar un telefon arata complet diferit si era un obiect pe care numai bogatii si-l permiteau. Apropo, stii prin ce schimbari au trecut cainii si gainile de-a lungul timpului? Daca nu, vei afla din cele ce urmeaza.

Astazi, iti propunem o calatorie in timp, pentru a vedea cum aratau lucrurile pe care le stim atat de bine in momentul inventarii lor:

1. Costumul de baie. Primele costume de baie au fost realizate in secolul al XVIII-lea. Nu aveau nimic de-a face cu bikini moderni. Un astfel de costum eram compus dintr-o rochie cu volane, chiloti si boneta ! Aceste parti ale costumului au disparut abia la inceputul secolului al XX-lea. Atunci, s-au creat costumele de baie….tricotate! Costumele pe care le stim cu totii au fost inventate in 1946.

2. Fierul de calcat. Primul fier de calcat a fost folosit in Grecia Antica. De fapt, nu era un fier de calcat, ci mai degraba o bara de fier fierbinte. Fiarele de calcat pe care le stim au aparut in Europa in secolul al XVIII-lea. Oamenii puneau carbune in ele si le incalzeau pe sobe. Aceste obiecte erau din fonta si cantareau peste 11 kilograme!

3. Cinemaul. Astazi se pot face filme inclusiv despre planete indepartate precum Marte. Ajuta tehnologia si numarul mare de oameni implicati. Primele film, insa, au fost rudimentare. Se trageau dintr-o bucata, fara editare, fara miscare a camerei si fara iluminare. Cameramanul juca si rolul de regizor si ce mai era nevoie….

4. Aparatul de ras. Picturile rupestre ne-au demonstrat ca primele aparate de ras au aparut in timpurile preistorice. Dintii ascutiti ai animalelor sau cochiliile au jucat rolul aparatelor de ras, ulterior fiind inlocuite de cutite. Aparatele de ras au fost inventate in primul mileniu i.e.n. si au fost folosite in acea forma pana la mijlocul secolului al XIX-lea! Aparatele de ras pe care cu totii le stim au aparut prin anii ‘70!

5. Stocarea datelor. Hard diskurile moderne pot stoca terabyti de informatii si milioane de fisiere. Primele dispozitive de stocare a datelor au fost benzile magnetice si cardurile/cartelele perforate. Una dintre primele modalitati foarte populare de stocare a fost, desigur, discheta, pe care se puteau pastra doar cateva fotografii.

6. Jocurile pe calculator. In 1940, a fost inventat jocul Nimatron. Nu avea grafica reala si era sustinut doar de becuri. Prima forma de grafica a fost creata aproximativ 20 ani mai tarziu, in 1961, intr-un joc numit Spacewar. Era vorba de 2 nave spatiale care se luptau pe cer. De-a lungul timpului, speciliastii au invatat sa modeleze fetele personajelor folosind oameni reali. De exemplu, Max Payne se baza pe scenariului jocului Sam Lake.

7. Bananele. Bananele s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului. Primele banane au fost cultivate in urma cu aproximativ 7 000 mii de ani. Se crestea specia Musa acuminata. Mai tarziu, aceasta specie a fost incrucisata cu Musa balbisiana, rezultand bananele pe care le stim cu totii. O ideea nu tocmai rea, daca ne gandim ca primele banane nu erau la fel de gustoase precum cele din zilele noastre!

8. Caruciorul pentru bebelusi. Aceste accesorii au aparut abia in secolul al XVIII-lea in Marea Britanie si erau total diferite de ceea ce stim astazi. Caruciorul era, de fapt, o minitrasura trasa de un cal/magar…

9. Camuflajul. Primul camuflaj militar a fost folosit la sfarsitul secolului al XIX-lea. El a folosit cu adevarat in timpul primului razboi mondial. Camuflajul nu a ascuns doar oameni, ci si nave! Camuflajul modern are multe culori si modele diferite, in functie de tarile in care este utilizat.

10. Cainii s-au schimbat mult in preajam oamenilor. Ne dam seama de asta doar gandindu-ne ca, in urma cu cateva secole, ciobanescul german era cu 30 de kilograme mai usor si era considerat un caine de talie medie. Din pacate, schimbarile care se intampla cainilor in timp, prin reproducere, sunt responsabile pentru problemele lor de sanatate. Ciobanescul german, de exemplu, dezvolta afectiuni dureroase in zona soldurilor.

11. Laptop-ul. Primul computer portabil a aparut in 1981. Cantarea aproape 55 kilograme si costa crica 2000 dolari. Nu existau decat 64 kb de RAM, 3 porturi (unul pentru conectarea unui modem) si un afisaj monocrom de 5 inci.

12. Ecranul tactil(touch screen-ul). Ecranul tactil a fost inventat in SUA in 1972. Acesta consta dintr-o multime de raze infrarosii de 16 × 16. Chiar si la aceasta precizie redusa, un utilizator ar putea alege un raspuns prin apasarea locului adecvat pe ecran. In urma cu 10 ani, compania Elographics a prezentat lumii un televizor cu ecran tactil. Touch-urile nu sunt utilizate pe scara larga de mult timp. In schimb, au fost folosite de multi ani in medicina si in sectorul industrial.

13. Cosmetologia. Daca te uiti la procedurile cosmetice din secolul trecut, ai putea crede ca sunt un fel de dispozitiv de tortura. Cosmetologia moderna a facut un pas urias inainte si imensele masini infricosatoare sunt in trecut. Unele proceduri de infrumusetare pot fi efectuate chiar acasa.

14. Gainile de crescatorie. Puii au devenit mai mari in ultimele decenii. Au crescut in special in zona pieptului si a pulpelor. Se crede ca acest fenomen este cauzat de hormonii si steroizii adaugati in hrana gainilor! Fermierii, in schimb, sustin ca aceasta crestere este datorata de faptul ca puii sunt crescuti in conditii mai moderne, sanatatea lor fiind imbunatatita substantial.

Citeste si: 9 fenomene ciudate. Te va cuprinde uimirea

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Urmasii nostri ar putea avea sansa , in cele din urma, de a stopa efectele imbatranirii! In...
O vorba veche din popor spune ca Norocul ti-l faci singur. In multe situatii de viata, aceasta...
Evolutia sociala ar trebui sa aduca si evolutie fizica. Se intampla, insa, acest fenomen? Si da. Si...