8 schimbari ale organismului care demonstreaza ca evoluam continuu

8 schimbari ale organismului care demonstreaza ca evoluam continuu

Evolutia sociala ar trebui sa aduca si evolutie fizica. Se intampla, insa, acest fenomen? Si da. Si nu. Exista schimbari pozitive, dar si unele nedorite. Despre acestea, in articolul de mai jos.

Schimbari dorite si nedorite ale organismului:

Pistrui in locul protectiei solara. Pistruii apar atunci cand o persoana petrece mult timp la soare, dar dispar atunci cand nu exista expunere masiva la ultraviolete, iar pielea poate sintetiza vitamina D. In prezent, pistruii sunt vazuti la mai multe persoane, indiferent de culoarea pielii si a parului lor. Vorbim mutatia geneteica ce i-a ajutat pe stramosii nostri sa traiasca in teritorii unde soarele aparea putin in timpul iernii si din belsug pe timp de vara. In zilele noastre, pistruii continua sa fie un scut impotriva razelor solare.

Barbatii chelesc mai devreme. Viata omului modern este adesea insotita de stres, suparari si multa frustrare. In consecinta, multi barbati incep sa cheleasca inca de la 20 ani, fenomenul devenind unul normal. De asemenea, consumul unei diete vegetariene joaca un rol in aparitia prematura a calvitiei. Oamenii inceteaza sa mai manance carne, dar nu stiu sa echilibreze dieta. Ca urmare, lipsa de zinc si de fier din organism are un efect negativ asupra sanatatii parului.

Nasterea pe cale naturala, in cadere libera. Practica regulata a operatiilor prin Cezariana a redus mortalitatea la mame, in cazurile in care fatul este prea mare pentru a se incadra prin canalul de nastere matern. A crescut, astfel, numarul de fiice care au supravietuit, fiind nascute in acest fel.

Greutatea corporala este in scadere. Lipsa activitatii fizice din viata unei persoane moderne duce la slabirea sistemului osos si muscular. Oasele devin, practic, mai putin puternice si mai usoare. Pentru a evita acest lucru, oamenii de stiinta recomanda miscarea fizica cotidiana.

Apar noi tipuri de sange. Mutatiile au dus la aparitia de noi tipuri de sange. De exemplu, cel mai rar tip de sange este asa-numitul sange de aur. Este foarte valoros: poate fi transplantat oricarui pacient, indiferent de grupa de sange.

Sistemul imunitar devine din ce in ce mai slab. Omul modern a facut o obsesie pentru curatenie. Paradoxal, tocmai acest aspect pare sa declanseze probleme. Desi casele sunt curate, numarul persoanelor care sufera de alergii, astm si probleme autoimune este in crestere. Explicatia? Sistemele noastre imunitare au mai putine ocazii de a interactiona cu bacteriile si virusii, astfel incat devin supersensibile. De asemenea, oamenii care iau multe medicamente, chiar si in situatiile in care corpurile lor pot trata singure problemele, au sistemele imunitare slabite. 

Vederea slaba, din ce in ce mai frecventa la copii. Copilul modern petrece ore bune in fata ecranului de la PC. Drept urmare, se produc modificari la nivelul ochilor: vede foarte bine la distante scurte, dar nu poate vedea cum trebuie lucrurile la departare. Miopia poate fi incetinita, dar nu poate fi stopata, asa ca solutiile sunt purtarea ochelarilor si interventia chirurgicala, daca situatia o impune.

Dintii se dezvolta inestetic. Cercetatorii au descoperit ca micutii care traiesc in orase, cu o calitate inalta a vietii, sufera mai des de probleme ortodontice. De asemenea, copiii care mananca alimente solide mai des au o muscatura mai buna si dinti mai drepti. Acesta este modul in care schimbarile in alimentatie afecteaza dezvoltarea falcilor noastre si poate fi absolut normal pentru generatiile viitoare.

Citeste si: Copii. Metode naturale de intarire a imunitatii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Organismul uman trece prin anumite schimbari, dupa varsta de 30 de ani. Unele dintre aceste modificari pot...
Cu cateva decenii in urma, oamenii nici macar nu se puteau gandi la un computer portabil sau...
Orice om incearca sa evolueze atat in plan personal, cat si in cel social. Evolutia depinde de...