Cum sa cultivi kangkong, spanacul chinezesc

Cum sa cultivi kangkong, spanacul chinezesc

Kangkong, denumit si spanac chinezesc sau spanac de apa, este o planta semiacvatica, comestibila, folosita mai ales in bucataria din Asia de Sud-Est. Are o aroma asemanatoare cu spanacul clasic. Daca vrei sa cresti kangkong in propria gospodarie, o poti face cu destul de multa usurinta atat in interior, cat si in gradina. Ai nevoie doar de o sursa constanta de apa.

Spanacul chinezesc poate fi cultivat din seminte, din rasaduri si chiar din butasi.

Cum sa cultivi kangkong, spanacul chinezesc. Plantarea semintelor:

1. Inmoaie semintele in apa cu o zi inainte de plantare. Aceasta planta iubeste apa, iar inmuierea semintelor inainte de plantare va stimula procesul de germinare. Pune semintele intr-un castron cu putina apa. Poti gasi seminte de kangkong online sau in unele magazine de gradinarit. Nu sunt foarte scumpe. Un plic cu 20 seminte costa 4 sau 5 lei. Cu 10 seminte, obtii o mica recolta de spanac de apa. Important! Spanacul dezvoltat din seminte s-ar putea sa ofere o mai mica productie decat cel obtinut din butasi sau rasaduri.

2. Planteaza semintele intr-un set de minighivece. Umple ghivecele cu pamant. Introdu semintele relativ la suprafata(cam 13 mm in sol). Pune maximum doua seminte in fiecare gaura, apoi acopera gaurile cu pamant. Nu folosi ghiveci prea putin adanci. Un astfel de recipient ar trebui sa aiba intre 5,1 cm si 7,6 cm astfel incat planta sa poata dezvolta radacini. Uda solul zilnic, inclusiv dupa ce spanacul iese la suprafata.

3. Transplanteaza rasadurile cand ajung la 10- 15 cm inaltime. De asemenea, spanacul de apa trebuie sa aiba macar 4 frunze inainte de a-l muta in gradina.

4. Inmulteste spanacul din butasi. Asteapta cel putin o zi dupa recoltare inainte de a lua un butas. Butasii trebuie sa aiba o lungime de cel putin 5,1 pana la 7,6 cm. Puneti butasii in apa, cu tulpina in jos. In cateva zile, ar trebui sa para radacinile. Din ziua a noua poti incepe plantarea butasilor. Sistemul radicular este deja stabil.

Cum sa cultivi kangkong, spanacul chinezesc. Transplantarea rasadurilor in gradina:

1. Fa transplantarea doar dupa ce te adsiguri ca temperaturile nocturne nu scad sub 10 grade Celsius. Aceasta planta se dezvolta optim la o temperatura de 24 pana la 29 grade Celsius). Daca temperatura scade sub 10 grade, kangkong nu va supravietui.

2. Planteaza rasadurile. Uda din plin pamantul. Fa gaurile pentru plantare cu mana sau cu o cazma. E important ca radacinile sa fie bine acoperite cu pamant si sa aiba loc sa se dezvolte. Totusi, nu face gropile prea mari. Nu e sanatos sa ingropi si din tulpina. Dupa ce ai introdus spanacul in sol, taseaza zona din jurul tulpinei, astfel incat sa te asiguri ca planta este stabila. Distanta intre plante trebuie sa fie de macar 15 cm.

3. Uda plantele din abundenta. Aceste plante semiacvatice se dezvolta bine in apa si sol foarte umed, asa ca, odata ce le-ai introdus in pamant, asigura-i necesarul de apa. Pamantul trebuie sa fie mereu incarcat cu apa. Irigarea va trebui facuta in fiecare zi. In zilele caniculare, chiar de doua ori pe zi(dimineata si seara).

4. Poti semana direct in gradina. Pune semintele pe randuri(distanta de 20 cm intre randuri). Ar trebui sa semeni intre 6 si 10 cm intr-un spatiu de 30 cm. Planteaza semintele la aproximativ 1,3 cm) adancime, acoperindu-le cu pamant. Fa asta doar dupa ce te asiguri ca temeperatura zilei nu mai scade sub 22-24 grade Celsius.

Cum sa cultivi kangkong, spanacul chinezesc. Cresterea in apa:

1. Alege un recipient suficient de mare(oala, lighean etc). Kangkong poate creste optim direct in apa. Aalege cu atentie vasul, astfel incat planta sa aiba loc pentru dezvoltare, iar tu sa o poti manipula(inspectare de boli si recoltare).

2. Pune o plasa de sarma pe partea superioara a vasului. Aceasta plasa va tine butasii sub apa. In acest fel, nu se vor scufunda, primind suficienta apa. Daca plasa folosita este suficient de fina, poti germina semintele deasupra ochiurilor. In caz contrar, vei folosi butasi.

3. Alege soiul Pak Quat. Acest soi creste cel mai bine in medii acvatice. Celalalt soi, Ching Quat, poate fi cultivat si in apa, dar poate fi plantat cu succes si intr-o gradina.

4. Aasteapta pana cand butasii dezvolta radacini stabile. Inainte de a plasa spanacul in vasul principal, e necesar sa cresti radacinile intr-un vas mai mic(o cana, de exemplu).Mutarea in vasul principal o vei face dupa ce radacinile au ajuns la macar 9 zile.

5. Plaseaza butasii deasupra plasei. Pune butasii in partea de sus a recipientului. Ii poti sprijinii unul pe altul sau poti lega sfoara in jurul lor. In cele din urma, se vor ridica singuri cand radacinile lor incep sa se scufunde prin plasa. Asigura-te ca frunzele sunt deasupra suprafetei.

6. Fertilizeaza apa. Nu cultivi aceasta planta in sol, asa ca va trebui sa-i furnizezi nutrienti. Alege un ingrasamant bogat in azot. Foloseste aproximativ 2 linguri (30 ml) de ingrasamant de gradina la fiecare 3,5 litri de apa din recipient. Daca nu utilizezi ingrasamant lichid, amesteca ingrasamantul cu putina apa inainte de a-l turna in vas.

Citeste si: Cum sa plantezi spanac in ghiveci

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei un aperitiv care sa iti dea familia pe spate la masa de Craciun? Daca da, atunci...
Iti place somonul? Daca da, azi ti-am pregatit o reteta speciala pe baza de somon. Ingrediente precum...
Spanacul este excelent intr-o multime de mancaruri, precum salatele, supele si soteurile. Planta se dezvolta bine pe...