Cum sa cultivi spanac in ghiveci. Pregatirea ghiveciului:
1. Cumpara ghiveci/e potrivit/e. Spanacul necesita o adancime de 15-20 cm. De asemenea, ghiveciul ar trebui sa aiba un diametru de cel putin 36 cm. In acesta, poti creste 3-4 plante de spanac.
2. Alege un recipient din beton, lemn sau ceramica. Aceste materiale permit o crestere optima a spanacului. Evita materialele poroase, cum ar fi teracota si caramida nearsa, deoarece pot elibera substante chimice solubile in apa. Nu folosi in niciun caz recipiente care ar putea fi contaminate cu plumb sau azbest. De exemplu, ghivecele mai vechi sunt date cu vopsea pe baza de plumb. Inainte de 1970, vopselele aveau concentratii mari de plumb!
3. Cumpara pamant pentru ghiveci. E varianta mai simpla, dar mai costisitoare! Foloseste un amestec de ghiveci de calitate, bogat in materie organica. Textura ideala e cea sfaramicioasa si lutoasa. Evita solul care blocheaza drenajul - solul bine drenat este esential pentru cresterea optima a spanacului.
4. Obtine un amestec propriu pentru ghiveci, daca ai timp. Aceasta e varianta mai ieftina, dar putin mai complicata. Utilizeaza o treime material de drenaj (nisip mare, perlit, scoarta compostata), o treime material care retine apa (turba cu cocos, vermiculit) si o treime materie organica putrezita (gunoi de grajd, compost). Presara o jumatate de cana (120 ml) de sursa organica de azot, cum ar fi faina de soia sau faina de lucerna, in centrul vasului, sub sol. Acopera, apoi cu 7,6 pana la 10,2 cm de amestec pentru ghiveci. Poti imbunatati solul, de asemenea, cu produse de origine animala, cum ar fi piese turnate cu viermi, faina de peste, faina de pene sau gunoi de grajd compostat. Adauga intre un sfert si o jumatate de cana (59 pana la 118 ml) de fertilizator guano de liliac in pamantul de ghiveci, pentru a-i oferi nutrienti de inalta calitate.
5. Testeaza pH-ul solului. Spanacul se dezvolta in sol usor alcalin, cu un pH intre 6,5 si 7,5. Daca aciditatea scade sub 6,0, frunzele si tulpinile se vor ingalbeni. Adauga calcar in sol pentru a regla nivelurile de pH. Daca solul are un continut scazut de magneziu, adauga calcar dolomitic, pentru a creste pH-ul. Daca solul are un continut ridicat de magneziu, adauga calcar calcitic, pentru a creste pH-ul. De asemenea, poti adauga coji de oua maruntite fin, coaja de stridii macinate sau cenusa de lemn, pentru a regla pH-ul.
6. Sapa solul inainte de a planta semintele de spanac. Foloseste o lopatica de gradinarit, pentru a sapa solul la 20-25 cm adancime, inainte de semanare. Adauga amestec pentru ghiveci si materiale organice, cum ar fi iarba tunsa din curte, gunoi de grajd si frunze de de la diverse foioase. Astfel se vor crea buzunare de aer, care vor usura patrunderea aerului si a apei.
Cum sa cultivi spanac in ghiveci. Semanarea semintelor de spanac:
1. Planteaza spanacul primavara si toamna, pentru cele mai bune rezultate. Pentru plantele de spanac de toamna, e nevoie de un loc cu mult soare. Deoarece zilele sunt mai scurte si soarele este mai putin intens, planta va trebui sa absoarba caldura cat mai mult posibil. In cazul plantarii de primavara, plaseaza plantele intr-un loc cu putina umbra. Daca cultivi spanac vara, alege soiuri rezistente la rasucire precum Tyee sau Spac”. Aseaza ghivecele in zonele cu umbra partiala. Recolteaza spanacul inainte ca durata zilei sa atinga 14 ore.
2. Infige semintele de spanac in sol. Infige intotdeauna semintele la cel putin 1,3 cm adancime(la cel putin 2,5 cm adancime in timpul verii). Apoi, acopera-le usor cu pamant. Adauga 1,3 cm de mulci fin dupa semanat, pentru a ajuta la retinerea umiditatii. Lasa semintele sa germineze in interior timp de aproximativ 3 saptamani. Apoi, da ghivecele afara. Alternativ, poti pastra ghiveciul in aer liber dupa insamantare, atata timp cat pamantul nu e inghetat. Spanacul poate supravietui la temperaturi de pana la -9 grade Celsius. Cea mai buna temperatura a solului pentru cultivarea spanacului este de 10 pana la 27 grade Celsius.
3. Planteaza semintele la distanta adecvata. Distanta optima intre seminte ar trebui sa fie de 2,5 cm. Astfel, plantele se vor dezvolta in armonie. Odata ce spanacul incepe sa creasca, foloseste foarfeca de gradina pentru a le taia, astfel incat sa fie la 7,6 pana la 10,2 cm una de alta. Pastreaza cele mai puternice rasaduri si taie lastarii mai slabi.
4. Uda spanacul des, dar nu abundent. Spanacul se descurca cel mai bine in caz de 2,5 pana la 3,8 cm de precipitatii pe saptamana. Daca nu ploua, uda-l usor de 3-4 ori pe saptamana. Plantele cultivate in ghiveci necesita multa umiditate - verifica intotdeauna solul, care nu trebuie sa fie uscat! Pastreaza solul constant umed, dar nu imbibat! Prea multa umiditate poate dauna cresterii. Nu lasa niciodata planta sa se usuce in timpul verii, deoarece acest lucru va duce la rasucirea frunzei! Spanacul rasucit este comestibil, dar mai dur si putin mai amar!
5. Fertilizeaza in mod regulat solul. Poti grabi cresterea spanacului, fertilizandu-l cu ingrasamant pentru plante cu eliberare continua sau ingrasamant lichid. Utilizeaza produse care contin mult azot. Foloseste ingrasamant cu eliberare lenta. Emulsia de peste organic sau faina din seminte de bumbac sunt optiuni alternative.
6. Monitorizeaza temperatura solului, folosind un termometru de sol. Semintele de spanac germineaza la temperaturi de pana la 4 grade Celsius, desi cel mai bun interval este intre 10 si 27 grade Celsius. Minima absoluta este de −7 grade Celsius si maxima este de 32 grade Celsius. Spanacul este foarte sensibil la caldura. Daca temperatura solului depaseste 24 grade Celsius, muta spanacul la umbra!
7. Ai grija de spanac peste iarna. Spanacul trebuie mentinut peste iarna, pentru o recolta timpurie in anul urmator. Monitorizeaza cu atentie temperatura solului. Retine ca, atunci cand temperatura solului este scazuta, azotul este limitat. Ofera spanacului ingrasamant pentru plante solubila in apa, de indata ce observi o noua crestere la sfarsitul iernii.
Cum sa cultivi spanac in ghiveci. Recoltarea spanacului:
1. Culege frunzele de spanac devreme, daca doresti baby spanac. Daca vrei frunze mici, crude de spanac, incepi recoltarea cand plantele au aproximativ 5,1 cm lungime. De obicei, poti rupe frunzele de pe tulpini cu unghia! Foloseste o foarfeca, in cazul frunzelor mai dure. Recolteaza intotdeauna frunzele pline cu putina tulpina.
2. Culege frunzele de spanac dupa 40- 45 de zile, daca doresti spanac adult. Spanacul adult are cel putin 6 frunze cu o lungime de aproximativ 10 cm. Taie cu atentie frunzele , folosind o foarfeca de gradina. In mod normal, planta va produce alte frunze! Odata ce a crescut o tulpina de flori inalta, recolteaza spanacul, taind tulpina principala. Rasucirea frunzelor are loc atunci cand apare o tulpina de seminte, care, in cele din urma, infloreste. Inflorirea amaraste frunzele.
3. Pastreaza spanacul recoltat la frigider/congelator. Daca nu folosesti spanacul imediat, pastreaza-l intr-o punga de plastic timp de 5 - 7 zile, la frigider. Daca conservi spanacul in congelator, la 0 grade, el va rezista 10-12 luni. Nu spala spanacul inainte de a-l introduce la rece!
Citeste si: Cum sa cultivi leustean