Legume care cresc ideal impreuna

Legume care cresc ideal impreuna

Gradinaritul a fost, este si va fi un mod de viata in zonele rurale ale Romaniei. Fie ca ai o gospodarie mica, in care cresti strictul necesar, fie ca ai dezvoltat o afacere in domeniul agricol, e bine sa stii cum sa combini culturile , astfel incat acestea sa dea randamentul maxim. Exista perechi de legume care fac treaba excelenta impreuna si perechi care nu ar trebui sa fie... perechi.

Perechi de legume care cresc bine impreuna:

Rosii si morcovi. Morcovii prefera solul mai umed, mai rece, iar tomatele din apropiere le pot crea acest mediu. Pe de alta parte, morcovii vor proteja rosiile impotriva daunatorilor. De asemenea, radacinile celor doua legume nu se deranjeaza deloc: cele de morcovi sunt adanc infipte in pamant, in timp ce rosiile au radacini mai la suprafata.

Varza si musetel. Cultivarea celor doua in gradina este utila, deoarece florile de musetele atrag insecte benefice pentru legumele crucifere cum este varza.

Broccoli si ceapa. Ceapa este o planta insotitoare excelenta pentru broccoli. Creste bine in anotimpurile mai reci si nu se dezvolta armonios cand e prea cald. De aceea, arpagicul ii va ofei umbra partiala de care are atata nevoie.

Pepene/dovlecel si ierburi aromatice. Plantele care au nevoie de polenizare fac o combinatie perfecta in gradina. Adaugand ierburi aromatice cu mirosuri atractive precum marar, patrunjel, rozmarin sau lavanda, nu faci altceva decat sa inviti albinele si alte insecte in gradina. Polenizarea va fi, astfel, facuta si la pepene/dovlecel, ceea ce este vital pentru aceste legume!

Ridichi si spanac. Ridichile pot atrage daunatorii din zona spanacului. Acestia vor ataca frunzele ridichilor, insa nu-i vor provoca un rau prea mare, deoarece nu vor afecta si radacina – partea comestibila a ridichii.

Fasole si dovlecei. Dovlecelul, fasolea si porumbul sunt ca niste surori in materi de gradinarit. Tulpinile de porumb pot ajuta fasolea sa creasca mai inalta si mai puternica. De asemenea, porumbul va elimina azot in sol, ceea ce va ajuta plantele din jur sa creasca mai mari si mai frumoase.
La randul sau, dovlecelul se imprastie pe sol si combate buruienile cu frunzele sale mari.

Salata si arpagic/ usturoi. Cultivarea plantelor cu obiceiuri contrastante in acelasi loc s-a dovedit a fi benefica. Astfel, arpagicul si usturoiul cresc si creeaza o umbra placuta pentru salata pe vreme calda. De asemenea, cele doua pot fi un repelent natural impotriva afidelor(paduchii de plante mici), o problema comuna pentru salata.

Castraveti si mazare. Cultivarea de castraveti si mazare impreuna este total benefica. Sistemul radacinos al mazarei , care elimina azot in sol, va ajuta castravetii sa creasca sanatosi mai sanatosi.

Citeste si: Cum se cultiva mararul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti un mic producator de fructe si legume? Daca da, probabil iti castigi existenta din aceasta activitate....
Vrei o gustare delicioasa si usoara de seara? Avem reteta ideala. Ne referim la gogoselele cu legume....
Fructele si legumele nu ar trebui sa lipseasca din dieta unui om sanatos! Consumam , insa, intotdeauna,...