Cum se cultiva mararul

Cum se cultiva mararul

Mararul este o planta aromatica perena, folosita la aromatizatea muraturilor, supelor, sosurilor, salatelor si tocanitelor. Iata cum se cultiva acesta:

1. Semanarea mararului:

• Alegeti un teren care se bucura de lumina soarelui 6-8 ore pe zi.

• Folositi benzi pH pentru a determina aciditatea solului. Mararul creste cel mai bine intr-un sol cu pH intre 5.8 si 6.5. Modificati aciditatea solului daca aceasta nu corespunde cerintelor.

• Ingrasati solul cu compost inainte de a semana mararul.

• Puneti semintele direct in sol, in aprilie sau mai, cand solul nu mai este inghetat, la o distanta de aprox. 50 de cm una de alta si la o adancime de aprox. 60 de cm si acoperiti-le cu pamant cu ajutorul unei greble.

• Semanati mararul o data la 3-4 saptamani, pentru a avea ierburi proaspete toata vara.

2. Ingrijirea mararului:

• Lasati pamantul sa se susuce bine intre udari.

• Rariti plantele la 2 saptamani dupa ce rasar.

• Rupeti varful plantelor cand ajuing la 20 de cm, pentru a se indesa si a avea mai multe frunze.

• Puneti ingrasamant la sfarsitul primaverii.

• Rupeti florile timpurii pentru a prelungi perioada de crestere a frunzelor.

• Culegeti daunatorii de pe plante, cu mana.

• Smulgeti buruienile din jurul plantelor.

• Prindeti plantele de pari, cand acestea sunt mari si se inclina in bataia vantului.

3. Recoltarea si punerea la pastrare:

• Rupeti frunzele proaspete de marar, in timpul perioadei de crestere, de cate ori aveti nevoie.

• Rupeti varfurile cu seminte la 2-3 saptamani dupa inflorire.

• Pastrati frunzele proaspete in frigider nu mai mult de o saptamana.

• Pastrati frunzele uscate sau semintele intr-un recipient inchis etans.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mararul este o verdeata extrem de folosita in bucataria romaneasca si nu numai. Nu e o planta...
Cele mai multe gospodine din Romania obisnuiesc sa congeleze verdeata pentru a o putea folosi peste iarna....
Desi majoritatea gospodinelor il folosesc la ciorbe, salate sau la prepararea diverselor antreuri, cum ar fi oua...