Cum calmezi o pisica nervoasa

Cum calmezi o pisica nervoasa

O pisica nervoasa este, de obicei, o pisica inspaimantata. Felina dezvolta comportamentul agresiv tocmai pentru a se apara.

Daca iti pui pisica in situatii care ii pot starni teama, ea va deveni nervoasa. Incearca sa nu ii creezi temeri. Iata cum poti face asta:

I. Recunoaste  comportamentul unei pisici nervoase.

 1. Afla ce  ti-a enervat pisica. De cele mai multe ori, pisica devine agitata din cauza fricii. Daca intra in stare de alerta, poate deveni, cu usurinta, salbatica. Doar e in natura ei! Foarte des, felina ta va deveni nervoasa in preajma strainilor. Nu va sti cum sa reactioneze si va avea nevoie de timp pentru a se acomoda cu situatia.

Citind limbajul trupului pisicii tale, poti sa eviti conflictul. Identifica frica si agresivitatea. Pisica poate sa treaca rapid de la calm la agitatie. Iata care sunt semnele ce iti arata ca pisica ta e speriata si pregatita sa riposteze:

-Piloerectie(parul ridicat);

-Pupile dilatate;

-Privire tintuita la tine(inaintea atacului);

-Mustati rigide si date inapoi;

-Urechi aplatizate in directia capului;

-Harait;

-Ridicarea buzelor si sasaitul.

2. Cauta semne de agresiune redirectionata. O pisica isi poate varsa furia pe o alta pisica sau o persoana, chiar daca sursa furiei a fost altceva sau altcineva.

3. Atentie la joaca exagerata. Anumite pisici se vor entuziasma prea tare in timp ce se joaca si pot musca sau zgaria, lucruri ce pot fi interpretate drept comportament agresiv. Daca pisica ta este mai agresiva cand se joaca, poti folosi jucarii pentru a-ti feri mainile si degetele de muscaturi.

4. Constientizeaza diferenta intre agresivitatea provocata de placere si cea provocata de teama. O pisica va fi usor agresiva, atunci cand o mangai. Nu confunda asta cu atacul provocat de frica!

Cand te zgaraie sau te musca in joaca o face pentru a spune sa o lasi in pace. Poate ii e somn sau poate s-a plictisit.

II. Cum calmezi o pisica nervoasa ori fricoasa

1.Siguranta ta inainte de toate. Daca pisica ta este suparata pe tine, atunci ai putea sa te trezesti muscat si zgariat. Totusi, majoritatea pisicilor nu ataca decat daca le provoci in mod repetat.

-Cand vrei  sa atingi pisica, protejeaza-te si arunca o patura peste ea ca sa o imblanzesti. Totusi, aceasta este o solutie pe termen scurt. E important sa o prinzi pentru a preveni posibile rani;

-Tine la indemana un pistol cu apa, daca ai o pisica. Poate fi metoda buna prin care poti potoli o pisica agresiva, fara sa o atingi. Jucaria mai poate fi utila pentru a desparti doua pisici aflate in conflict.

 2. Da-te inapoi. Cand sesizezi un comportament agresiv la pisica, retrage-te. Paraseste camera in care se afla pisica sau, macar, asigura-te ca te indepartezi si nu ii blochezi iesirea.

-lasa pisica singura 10 /20  minute  pentru a-i oferi  timp sa se calmeze;

-daca aduci alta pisica in casa, apropie-o de a ta incetul cu incetul;

3. Fa-te mic. Cand pisica ta e agitata, e bine sa stai jos. Se va simti mai sigura.

4.Ignora pisica. Muta-ti atentia pe altceva. Pisica va simti ca nu reprezinti o amenintare.

5. Ofera-i pisicii locuri sigure. De multe ori pisica ta se va infrunta cu propriile frici  si va cauta locuri sigure unde sa se ascunda. De exemplu, daca pisicii ii este frica de straini,se va ascunde la auzul primei batai in usa. Tine-i casuta sau patul intr-o camera linistita, unde se poate ascunde pana decide ca este pregatita sa se intoarca.

6. Apropie-te de pisica cu tact. Dupa ce i-ai oferit pisicii spatiu si timp pentru a se calma, apropie-te precaut, fara sa o atingi.

7. Lasa pisica sa se apropie de tine. Aseaza-te sau intinde-te pe podea cu mancare in mana. Lasa pisica sa miroasa si sa exploreze in preajma ta. Chiar daca va pastra distanta si te va analiza, acest lucru intareste increderea.

 Intotdeauna lasa pisica sa te atinga prima. Te va adulmeca si isi va atinge capul de tine.Va capata mai multa incredere. Chiar si atunci, nu atinge pisica. Ramai nemiscat si lasa pisica sa se simta in control. Doar dupa asta poti incerca sa o atingi incet.

8. Foloseste-te de mancare. Desfa o punga de gustari sau o conserva care ii place si pune-i in bolul de mancare. Asigura-te ca are apa proaspata. Pisica poate fi insetata dupa ce a trecut prin  emotii intense.

9. Nu pedepsi pisica. Nu uita ca frica ii declanseaza agresivitatea. Sa te razbuni, inseamna sa inrautatesti relatia cu pisica ta.

10. Contacteaza veterinarul. Durerea sau boala poate face pisica sa afiseze comporament agresiv. Daca pisica ta incepe brusc sa fie nervoasa, este cazul sa fie vazuta de un veterinar.

-Cauzele comune pot include febra ridicata, dureri de dinti, gingivita, rani, artrita, fracturi, probleme ale urechilor sau entorse. Ghemurile de blana pot declansa un raspuns agresiv al unei pisici deoarece cauzeaza inflamare gastrica sau colici.

-Daca veterinarul considera ca problema nu o reprezinta o boala, iti poate sugera medicamentatie impotriva anxietatii.

12. Ai rabdare. Tinand cont de nivelul de socializare pe care pisica ta l-a avut cat a fost pui, timpul alocat castigului de incredere poate varia de la zile la ani.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Probabil, obisnuiesti sa iti rasfeti animalul de companie cu produse delicioase ce contin carne cruda sau chiar...
Ai un caine sau o pisica? Nu uita niciun moment sa ai grija de blana animalului tau...
Ai o pisica foarte energica, chiar hiperactiva? Daca da, trebuie sa stii sa o calmezi. Altfel, s-ar...