Cum sa calmezi o pisica hiperactiva

Cum sa calmezi o pisica hiperactiva

Ai o pisica foarte energica, chiar hiperactiva? Daca da, trebuie sa stii sa o calmezi. Altfel, s-ar putea sa iti strice noptile. Nu e nimic iesit din comun, avand in vedere ca vorbim despre o mica felina, vanator prin natura sa! Daca pisicuta e si foarte tanara, cu atat mai mult va fi hiperactiva!

Cum sa calmezi o pisica hiperactiva:

Odihna si stimulare in timpul zilei. Este normal ca pisica sa doarma mult pe timp de zi, mai ales daca e foarte tanara. Cand e treaza, se umple de energie! Las-o, asadar, sa traga un pui de somn, dar nu uita sa ii pui la dispozitie locuri de joaca(stalpi, locuri unde sa e catare si jucarii diverse). O pisica plictisita pe timp de zi va deveni hiperactiva noaptea! De asemenea, ar trebui sa pastrezi ascunse jucariile, daca nu te poti implica in joaca! Daca lasati o jucarie pe podea toata ziua, pisica isi va pierde interesul. Nu lasa la vedere nici jucariile pe baza de sfoara, deoarece acestea pot fi periculoase pentru integritatea mici feline. Jocurile puzzle sunt o modalitate excelenta de a distra pisica. Acestea o provoaca sa deschida un recipient pentru a ajunge la un rasfat.

Joaca-te cu pisica si seara. Pisica e foarte activa seara si dis-de-dimineata. O sesiune zilnica de joaca seara, cu aproximativ o ora inainte de culcare, iti va calma pisica! Joaca-te cu pisica, folosind toate jucariile din dotare. Daca trage sa doarma, trezeste-l si obliga-l sa se joace: sforile si alte jucarii o vor atrage negresit!

Invata pisica sa se opreasca din joaca. Cel mai bine este sa inchei jocul inainte ca pisica sa se plictiseasca. Mai intai, petrece cinci minute incetinind ritmul de joaca. Arata-i ca timpul de joaca s-a incheiat, lasand, de exemplu, pisica sa prinda o jucarie ademenitoare. Daca piica devine hiperactivaaproape de sfarsitul timpului de joaca, distrage-i atentia catre o jucarie mai putin incitanta.

Ofera-i o masa, inainte de culcare. O masa bogata in proteine va completa nevoile alimentare ale pisicii pentru ziua respectiva. Pisicile in salbaticie vaneaza, mananca, apoi dorm, asa ca aceasta rutina de joaca si hrana imita acest tipar.

Mergi la pat. Invat-o aceasta rutina. Vazandu-te zilnic, seara, ca te bagi in pat, va intelege ca a sosit ora de culcare!

Ofera-i o zona confortabila de dormit. Stinge luminile si du pisica la locul de dormit(in pat cu tine sau in locul destinat odihnei sale). Daca mica felina e inca hiperactiva, mangai-o incet pana se calmeaza. Repeta rutina zilnic, pana cand pisicuta se va adapta.

Tine pisica intr-o camera separata, noaptea. Desi s-ar putea sa-ti placa ideea de a te ghemui cu prietenul tau felin la culcare, nu e chiar cel mai potrivit fenomen pentru o pisica hiperactiva. Cand vine momentul culcarii, inchide usa si nu lasa pisica sa intre in dormitor. Ea poate plange sau zgaria putin la usa, dar, atata timp cat nu recompensezi comportamentul lasand-o sa intre, ar trebui sa inceteze. Dupa ce va invata rutina si se va maturiza putin, poti dormi cu pisica in pat!

Incalzeste o paturica pentru pisica. Uneori, un pui perturba somnul stapanului pentru ca ii este dor de caldura mamei si a fratilor sai. Daca pisica ta vrea sa stea in pat cu tine, incearca sa incalzesti patura pisicii in uscator timp de douazeci de minute, inainte de culcare.

Pune deoparte jucariile zgomotoase. Uneori, partea cea mai enervanta este zgomotul pe care il fac jucariile pisicii. Sa le tii departe de ea, ii da de inteles ca e vremea pentru somn! Pe timp de noapte, pisica hiperactiva poate fi calmata cu jucarii silentioase, moi. Daca ai spatiu,pune aceste jucarii intr-o zona separata, pe timp de noapte! Alegeti un loc atragator pentrumica felina, cum ar fi o fereastra cu vedere exterioara!

Ignora pisica, cand e necesar. Pisica hiperactiva care primeste atentie isi va intari comportamentul! Alege sa nu raspunzi provocarilor( nu te juca mereu, atunci cand cere, nu ii acorda atentie de cate ori cere si nici nu o hrani la comanda). Primele nopti vor fi dificile, dar ignorarea pisicii este cel mai bun mod de a o invata ca nu esti mereu la dizpozitia sa. Desi nu este o solutie rapida, acest tip de antrenament este important pentru viitor. Pisicuta trebuie sa invete de mica faptul ca mai ai si alte activitati.

Micul dejun fara prezenta ta. Pisicile au un ciclu de somn mai scurt decat oamenii. Chiar daca pisica se culca in acelasi timp cu tine, probabil ca se va trezi devreme, cautand micul dejun sau putina atentie. Nu rapsund acestor provocari! In schimb, asigura-te ca a ramas ceva de mancare de seara, astfel incat sa nu fie nevoie sa te trezesti pentru a hrani mica felina! Daca pisica stie ca are de mancare in bolul sau in jurul orei 7 dimineata, nu te va deranja.

Citeste si: Cum sa castigi increderea unei pisici nedomesticite

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O pisica nervoasa este, de obicei, o pisica inspaimantata. Felina dezvolta comportamentul agresiv tocmai pentru a se...
Daca ati gasit, ati adoptat sau ati primit cadou o pisica este indicat sa-i aflati varsta, pentru...
Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...