Pisica salbatica (Felis silvestris), numita si mata salbatica, martan salbatic sau cotoi salbatic, este o felina mica, nativa din zona Europei, partii vestice a Asiei si Africii. Specia este carnivora, hranindu-se cu mamifere mici precum rozatoare, pasari si alte animale de marime asemanatoare. Se disting cateva subspecii raspandite in regiuni diferite. Pisica de casa(Felis silvestris catus) este inclusa in aceeasi specie. Toate pisicile domestice provin din subspecia nord-africana – pisica salbatica africana(Felis silverstris lybica). Asadar, astazi vom vorbi despre pisica de casa care nu se naste in sanul unei familii. Mai exact o pisica nedomesticita sau maidaneza, asa cum o stim in popor.
Cum sa castigi increderedea unei pisici maidaneze, nedomesticite:
Hraneste puiul si pe mama sa. Pune un castron cu hrana pentru psiici in acelasi loc si la aceeasi ora in fiecare zi. Odata ce ai plasat hrana, indeparteaza-te si ofera matei cu pui spatiu. Mesele regulate le vor spori pisicilor incredere. Langa bol, lasa o haina cu mirosul tau, astfel incat micile feline sa il asocieze cu lucruri bune.
Instaleaza o cusca-capcana. O astfel de cusca te va ajuta sa prinzi intr-un finala pisica. Poti cumpara sau chiar inchiria o cusca-capcana. Vei gasi indicatiile de montaj pe instructiuni. Daca prinzi in capcana un pisoi tanar care inca suge de la tata, va trebui sa prinzi si mama impreuna cu ceilalti pisoi ai sai. Orice pisoi neintarcat va muri de foame fara mama sa!
Muta mancarea in cusca. Pune bolul cu hrana in partea din spate a custii. Imprastie mancare pentru pisici la intrare. Astfel, pisica va intra confortabil in cusca. Plaseaza cusca intr-un tufis sau in orice loc mai ferit pentru ca mica felina sa se apropie cu incredere.
Prinde pisica. Dupa ce puiul se simte confortabil sa intre si sa iasa din cusca, ataseaza o sfoara(un snur) de trapa si trage-o cand esti pregatit. Stati departe de capcana cand actionezi. Astfel nu vei prinde pisica in usa custii si nici nu risti sa te ranesti.
Pune o paturica peste cusca. Pune o paturica peste cusca, apoi transporta pisica intr-o camera linistita si calduroasa. Doar asa vei calma mica felina inainte de a o duce la veterinar.
Ai rabdare. Este nevoie de timp pentru a construi increderea cu o pisica maidaneza. E nevoie de cateva zile pentru o apropiere adecvata. Astfel, nu vei traumatiza pisica inainte de a o duce acasa.
Du pisica la veterinar. Pisicile nascute in salbaticie sunt adesea expuse la paraziti(interni, externi) si boli. Pot avea si rani. Rezolva toate aceste neajunsuri la veterinar. Pisica va primi tratamentele adecvate, astfel incat vei avea in casa o felina sanatoasa si fericita. Sterilizeaza pisica, daca veterinarul iti recomanda asta!
Ofera pisicii un loc confortabil si linistit. Aranjeaza o zona separata si confortabila unde pisicuta sa poata dormi, manca si utiliza litiera. In aceste conditii, pisica se va simti in siguranta si va prinde increderea necesara. Nu uita sa lasi o haina deja purtata in zona unde sta pisica. Asa cum scriam si mai sus, se va obisnui cu mirosul tau.
Pregateste-i un culcus confortabil. Pisicuta are nevoie de un culcus unde sa se simta bine si in siguranta; un loc mai ascuns e o idee buna. Asta pana se va obisnui cu noul sau camin.
Ofera-i hrana adecvata. Daca e vorba de un pui abia intarcat, ar fi o idee buna sa il hranesti cu inlocuitor de lapte. Evita laptele obisnuit, deoarece pisicuta se poate deranja la stomac. In ceea ce priveste hrana uscata/umeda, pune-o in boluri din ceramica sau din metal. Unele pisici pot fi sensibile la plastic. Nu uita sa pui in zona si un vas cu apa potabila.
Mangaie pisica si comunicati. Capul, gatul si zona de sub barbie sunt locurile in care pisicile prefera sa fie mangaiate. Aceste atingeri calmeaza mica felina. In timp ce o atingi sau o tii in brate, vorbeste-i cu o voce blanda. Acest comportament va oferi pisicii tale mai mult confort si liniste. Spune numele pisicii des, pentru ca aceasta sa se obisnuiasca cu el.
Joaca-te cu mica felina. Cumpara-i jucarii simple, cum ar fi mingiute, role de hartie si soareci cu cheita. Astfel, pisica va ramane activa si se va dezvolta armonios in interiorul noului sau camin! Nu face miscari bruste care pot speria si indeparta pisica.
Citeste si: Care sunt semnele afectiunilor renale la pisici