Fatarea la iepuri. Cum sa ai grija de iepuroaica si de pui

Fatarea la iepuri. Cum sa ai grija de iepuroaica si de pui

Stai la curte si te gandesti sa cresti iepuri? Trebuie sa stii ca nu sunt chiar usor de intretinut. Un moment important este fatarea la iepuroaice. In articolul ce urmeaza iti prezentam tot ceea ce trebuie sa stii despre fatare si perioada imediat urmatoare acesteia.

Cum sa verifici gestatia.

- verificarea se face la 7-14 zile dupa imperechere.

- introdu iepuroaica in cusca cu iepurele-mascul, iar daca nu se mai imperecheaza, atunci este semn ca e deja gestanta. Metoda prezinta, insa, anumite riscuri, deoarece unele femele pot accepta si a doua imperechere, avand uterul in forma de Y si o posibila prima gestatie intr-un corn. A doua s-ar produce in al doilea corn si ar conduce la probleme de fatare si pui nascuti prematur.

- a doua metoda( la 14 zile distanta de imprechere) presupune palparea atenta a abdomenului. Daca simti mici formatiuni ca niste boabe de strugure, atunci este semn ca iepuroaica este gestanta si aceia sunt viitorii pui.

Cum sa ingrijesti iepuroaica gestanta.

- pentru a fata pui sanatosi, iepuroaica are nevoie de conditii optime: apa proaspata, asternut curat si uscat, un adapost bine ventilat, nutreturi de cea mai buna calitate, ratii nutritive complete. Gestati dureaza o luna.

Cum sa pregatesti cuibul

- cuibul se pregateste cu patru zile inainte de momentul fatarii cand se pune si o cutie in cusca femelei. Foloseste paie curate si fan, dupa ce cureti adapostul.

- redu hrana femelei( cu 2-3 zile inainte sa fete). Trebuie sa fie o reducere progresiva, ceea ca o va ajuta sa fete mai usor si sa previna aparitia mamitei.

- in preajma fatarii, iepuroaica isi va smulge smulga parul de pe abdomen si isi va amenaja cuibul.

Cum sa actionezi imediat dupa fatare

- iepuroaicele fata, in general, pe timp de noapte. Procesul dureaza intre 15 si 30 de minute. Dupa fatare, este important ca ea sa aiba in cusca apa si hrana.

- imediat dupa fatare( vor iesi intre 2 si 12 pui, media este de 7 ), iepuroaica desface invelisul embrionar si taie cu dintii cordonul ombilical al fiecarui iepuras. Aceasta linge puii si ii pune langa sfarcuri, pentru a-i determina sa suga. La scurt timp dupa fatare, iepuroaica elimina si placenta pe care o consuma.

- daca a dat norocul peste tine si iepuroaica a fatat 12 pui, trebuie sa stii ca ea nu poate alapta mai mult de 8. Alege 4 dintre ei si muta-i la o mama cu pui mai putini! Nu uita sa ii introduci in cusca respectiva in absenta iepuroaicei si numai dupa ce te-ai frecat pe maini cu o planta mirositoare (menta, patrunjel, telina, oregano) pe care o vei folosi si sa freci capul iepuroaicei. Doar actionand astfel, aceasta nu va simti ca puii adusi in boxa au fost fatati de alta femela.

- puii se nasc cu ochii inchisi si sunt lipsiti de par. Cantaresc in jur de 70 grame fiecare. Iepuroaica are grija sa-i acopere cu parul pe care si l-a smuls, pentru a le tine de cald.

Cum sa verifici puii si cuibul.

- cuibul se verifica la o zi dupa fatare. Intai, vei muta iepuroaica in alta cusca. Urmeaza sa numeri puii si sa ii elimini pe cei morti. Se numara puii si se inlatura cei care au pierit. 

- puiul de iepure sanatos are un corp cald si e vioi. Daca are probleme de sanatate, temeperatura corpului va fi mai scazuta, se va misca mai incet, iar pielea va prezenta cute.

- verifica de mai multe ori cuibul dupoa fatare si ai grija ca linistea iepuroaicei sa nu fie perturbata. Zgomotele puternice o pot determina pe proaspata mamica sa isi manance puii, din spirit de conservare! De asemenea, femela isi poate omori puii, daca in perioada gestatiei nu a fost hranita corespunzator.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...