Cum sa ingrijesti o pisica himalayana

Cum sa ingrijesti o pisica himalayana

Pisica himalayana este cunoscuta pentru blana sa bogata, ochii superbi si fata turtita. Vorbim despre o pisica de rasa, asa ca, daca te hotarasti sa iei una, va trebui sa o ingrijesti pe masura. Aceasta mica felina are nevoie de intretinere permanenta, inclusiv periaj zilnic.

Cum sa ingrijesti o pisica himalayana. Hranirea:

1. Alege hrana de inalta calitate. Majoritatea alimentelor comerciale pentru pisici sunt adecvate pentru himalayana, insa ar fi bine sa ii cumperi doar hrana de cea mai buna calitate. Ingredientul de baza ar trebui sa fie carnea! Daca bobitele sunt pe baza de produs secundar din carne, evita sa le cumperi. Daca nu esti sigur/a de calitatea unui produs, intreaba un veterinar. La fel de important este ca hrana pentru pisici sa contina taurina, un aminoacid esential de care toate pisicile au nevoie. Hraneste, de asemenea, mica felina doar cu hrana special formulata pentru pisici. Este posibil ca alte alimente sa nu contina nutrientii si aminoacizii de care pisica are nevoie pentru a fi sanatoasa. Hrana inadecvata ii poate provoca probleme cardiace si de vedere.

2. Hraneste-o dupa un program. Pentru ca pisica himalayana sa nu devina rapid obeza, ofera-i hrana dupa un program bine stabilit. Ar fi indicat sa o hranesti de dimineata si seara, in functie de greutatea sa corporala si de varsta. . De exemplu, o pisica care cantareste intre 5 si 9 kilograme are nevoie de aproximativ o treime de cana de hrana uscata pe zi. O pisica intre 10 si 14 de kilograme de circa doua treimi de cana de hrana uscata/zi.

3. Da-i apa proaspata si curata. Ofera-i un vas cu apa. Schimba-i apa cel putin o data pe zi. Ai grija sa nu pui vasul cu apa langa litiera, deoarece pisicii nu-i place sa bea in mirosul de urina sau fecale; chiar ale ei fiind.

4. Ofera-i rasfat alimentar. Cumpara-i bunatati din petshop-uri sau din hipermarket-uri. Orice ai lua, sa fie pe baza de carne, pentru ca pisica este carnivora! Poate fi o conserva de ton , o bucatica de curcan sau de pui. Secretul e sa nu-i dai prea mult. In combinatie cu hrana uscata, aceste bunatati o vor ingrasa peste masura pe amica ta.

Cum sa ingrijesti o pisica himalayana. Igiena:

1. Periaza-i blana zilnic. Poti folosi un pieptene descalcitor(il gasesti tot in petshop) sau o perie slicker. Daca nu o periezi in mod cotidian, blana bogata a himalayenei se va incruca tare de tot! Apoi, cand vei incerca sa o descurci, s-ar putea sa-i provoci mult disconfort si chiar durere pisicii. Daca ai luat pisica de mica, invat-o cu periajul. Laud-o dupa primele periaje. Va intelege ca acel obicei e benefic pentru relatia cu tine. Incepi periajul de pe spatele pisicii, apoi coboara pe laterale si pe burtica. Nu uita de coada si de piept!

2. Taie-i gherutele. In general, pisicile au singure grija de unghiile lor. Le ascut frecvent. Daca nu se intampla si cu pisica ta blanoasa, atunci va trebui sa ii faci mani pedi :) Cu o unghiera finuta, reteaza-i doar varfurile unghiutelor(partea alba). Ai grija sa nu ii afectezi si partile roz! Daca nu te simti in stare, rasfat-o intr-un salon de cosmetica animala.

3. Curata-i dintii. Daca ai timp, periaza dantura pisicii de Himalaya in fiecare zi. Foloseste o periuta de dinti speciala pentru pisici si o pasta de dinti din aceeasi categorie. In niciun caz nu folosi pasta de dinti umana! Aceasta contine fluor, o substanta toxica pentru pisici!

4. Sterge zona din jurul ochilor. Multor pisici din aceasta rasa e lacrimeaza ochii frecvent. De aceea, ar fi bine sa le cureti zona de cate ori ai ocazia. Foloseste o carpa moale umeda.

5. Inbaiaz-o frecvent. Avand blana atat de densa, pisica himalayana are nevoi de spalare regulata. Invat-o de mica in apa. Va accepta mai usor baile ulterioare. Iti sugeram, daca ai timp, sa o speli la un interval de 2-3 zile, mai ales in timpul sezonului cald.

6. Du-o la cosmetica. Daca nu ai prea mult timp pentru pisica, ar fi bine sa o duci la specialistul in cosmetica animala. Acesta o va tunde corespunzator, ii va curata blana si ii va asigura igiena unghiilor.

Cum sa ingrijesti o pisica himalayana. Confortul:

1. Incearca sa fii frecvent in preajma. Pisica himalayana este foarte iubitoare si se ataseaza imediat de stapan. N-o lasa prea des singura, deoarece va deveni antisociala. Vei vedea ca de multe ori pisica himalayana e ca un caine: se va tine dupa tine prin casa si va dori sa stea in poala ta, cand, de exemplu, te uiti la tv. N-o respinge, dar nici nu o invata prea rasfatata. Va trebui sa stie care e statutul sau in casa.

2. Ofera-i jucarii. Pisica himalayana e inteligenta si are nevoie de stimulare pentru a fi fericita. Cumpara-i mici jucari(soareci electrici, bilute elastice etc) sau fa-i o jucarie instant dintr-o coala de hartie(ghem de hartie).

3. Instaleaza-i un stalp de zgariat. Ascutirea unghiilor pe diverse obiecte este un comportament instinctiv pentru pisici. Incearca sa o inveti de mica sa nu zgaraie pe unde apuca. Pentru asta, ar fi bine sa-i cumperi un stalp de zgariat si sa o ademenesti la inceput in acel loc. Dojeneste-o incet, atunci cand o surprinzi ascutindu-si ghearele in locuri nepermise, cum ar fi fotoliul. Va invata incet si sigur ca anumite comportamente nu sunt permise.

4. Asigura-i cel putin o litiera. Pune-i o litiera intr-un loc retras. Acolo isi va face nevoile. Poti adauga in alt colt al casei, tot intr-un loc mai retras, o a doua litiera. Le va folosi pe amandoua instinctual, mai ales daca e pui. Inarmeaza litiera cu nisip specific sau cu asternut pentru pisici de argila cu granulatie fina. Schimba-i asternutul de doua ori pe saptamana.

5. Ofera-i un culcus confortabil. Gasesti pe piata o larga varietate de patuturi pentru pisici. Alege unul si rasfat-o. Cand nu va putea sa stea in poala ta, va dormi in acest loc confortabil. Poti sa o iei in patul tau peste noapte, desi nu te sfatuim, deoarece lasa mult par. Evident ca nu e sanatos sa respiri intr-un mediu in care zboara par fin de pisica...

Cum sa ingrijesti o pisica himalayana. Protejarea sanatatii:

1. Du-o la veterinar. Controalele de rutina sunt esentiale. De asemenea, veterinarul va testa pisica pentru leucemie felina. Dupa prima intalnire, asigura-te ca pisica primeste rapelul si ca are un examen medical anual.

2. Sterilizeaz-o. In cazul in care nu doresti pui de la pisica ta, ar fi bine sa o sterilizezi. Ideal ar fi sa o faci cat inca e tanara(3-4 luni), deoarece nu va percepe durerea la fel de tare si se va reface mai rapid.

3. Atentie la problemele de respiratie! Pisica himalayana este predispusa la probleme respiratorii din cauza fetei sale plate. Daca incepe sa respire greu sau suierator, du-o la veterinar!

4. Testul pentru PKD. Boala polichistica renala(PKD) este mai frecventa la pisica himalayana decat la alte rase. Veterinarul o va testa printr-un test ADN sau o ecografie.

Citeste si: Cum sa castigi increderea unei pisici nedomesticite

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...
Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...
Pisicile sunt animale de companie minunate, iubite de multi oameni din intreaga lume. Pot fi foarte distractive...