Cum sa ingrijesti o pisica persana. Taierea ghearelor:
1. Cumpara un cleste conceput pentru ghearele pisicii. Clestele pentru scurtarea ghearelor de pisicaarata ca o foarfeca la prima vedere, insa au o margine special curbata pentru a facilita procesul de taiere a gherutelor. Gasesti un astfel de cleste in orice magazin cu articole pentru animale de companie. Persana este o pisica mare, asa ca va trebuie sa cumperi un cleste pe masura. Nu folosi niciodata o foarfeca normala. Poti rani pisica! In orice caz, atunci cand scurtezi unghiile persanei, tine langa tine o pudra stiptic(antihemoragie). O vei folosi in cazul in care pisica sangereaza.
2. Alege momentul. Opteaza pentru un moment in care pisica ta este calma si relaxata. Imediat dupa masa sau inainte de un pui de somn este, de obicei, momentul potrivit.
3. Exerseaza-te inainte de a te apuca de taierea unghiilor. Tine laba pisicii in mana. Fa asta incet si cu blandete. Maseaza-i labuta cateva secunde. Daca se oune, nu o obliga Dupa ce se calmeaza, maseaza degetul de la picior si strange-l usor in palma. Gheruta va iesi la vedere. Ofera pisicii tale un rasfat, daca a fost ascultatoare. Fa aceste exercitii, pana cand pisica se obisnuieste. De asemenea, va trebui sa obisnuiesti mica felina cu zgomotul provocat de cleste. La fel si daca utilizezi o pila elextrica. Lasa pisicuta sa adulmece clestele/pila.
4. Invata ce parte a unghiilor trebuie eliminata. Taie doar partea alba a unghiei. Zona roz trebuie sa ramana intacta, deoarece contine vase de sange si nervi. Daca ciupoesti din aceastaparte a unghiei, pisica va sangera si exista risc de infectie. In cazul in care tai din greseala o bucatica din partea roz a unghiei, aplica solutia antihemoragie in zona. O poti face cu o bucatica de bumbac umezita, timp de 5 pana la 10 secunde.
5. Taie unghiile. Masaeaza fiecare deget de la picior pana cand gheara iese. Reteaza cu atentie doar partea alba a ghearei. Daca pisica e nelinistita, treci la urmatoarea gheara. Nu uita sa o rasfeti cu ceva bun dupa fiecare sesiune de scurtare a gherutelor! Daca pisica se impotriveste, roaga pe cineva sa o tina in timp ce tai unghiile..
6. Taie unghiile in mai multe etape. Daca pisica nu se paote obisnui cu acest episod, taie-iunghiile in mai multe reprize. Poti sa o faci chiar pe parcursul a mai multe zile.
Cum sa ingrijesti o pisica persana. Pieptanarea si perierea:
1. Pieptanarea intai. Foloseste un pieptene metalic cu dinti rari. Incepi de la ceafa si continua pana spre coada. Atentie la axile si la burtica, unde parul se incurca foarte usor. Mergi pe firul de par. Foloseste miscari rapide, dar blande. Astfel vei elimina excesul de par si vei descurca blana. Piaptana in directia opusa cresterii parului, doar daca pisica se simte confortabil. Poate fi o metoda mai eficienta de eliminare a parului, insa nu orice pisica suporta asta.
2. Pieptanarea fetei. Foloseste un pieptene metalic cu dinti fini. Fa-o in directia de crestere a parului. Evitai ochii, nasul si urechile pisicii. De asemenea, nu folosi pieptene din plastic. Acesta poate genera electricitate statica, curentand pisica.
3. Descurca ghemotoacele. Evita sa tragi de parul incalcit. Ghemtoacele trebuie pieptanate cu miscari prompte inspre partea inferioara. Daca pieptenele metalic nu face fata, foloseste un descalcitor. Il gasesti tot in pet-uri.
4. Incepi periajul. Folosetse o perie cu peri de otel pentru a sustia stratul de baza, ceea ce lasa stratul de suprafata sanatos. Incepi la cap si termina la coada. Nu peria impotriva parului. Scoate parul din perie dupa cateva utilizari, apoi continua perierea. Indeparteaza stratul de baza la fiecare trei saptamani. Pe masura ce periezi blana, verificati daca exista ghemotoace, excrescente, cruste, eruptii cutanate sau pete descuamate neobisnuite. Daca gasesti asa ceva, du pisica la veterinar.
5. Foloseste o periuta de dinti pentru copii cu peri moi. Aceasta periuta te va ajuta sa cureti zonele din preajma ochilor. Persanele acumuleaza secretii oculare(urdori) ce le pot afecta campul vizual. O periuta de dinti cu peri moi te va ajuta sa indepartezi urdorii fara sa afectezi pleoapele pisicii. Foloseste miscari rapide si blande.
6. Utilizeaza o masina de tuns in jurul fundului. Persanele raman adesea cu excrementele lipite de blana. De aceea e bine sa tunzi frecvent aceasta zona( la 3 saptamani). Nu folosi o foarfeca. Poti intepa pisica din greseala!
Cum sa ingrijesti o pisica persana. Spalarea:
1. Fa baie pisicii o data - de doua ori pe luna. Blana unei persane se ingrasa destul de repede. Cu o baie la timp vei tine sub control acest fenomen. Daca ai o pisica tanara, spala de doua ori pe luna, pentru a o obisnui cu acest proces. Apoi , in functie de cat de uleioasa devine blana , o poti imbaia o singura data pe luna.
2. Foloseste un sampon potrivit. Daca alegiun sampon transparent pentru o pisica cu par negru, ii vei deschide culoarea blanii. De asemenea, sampoanele pentru culori inchise, pot intuneca blana unei pisici cu naunte deschise. In schimb, daca folosesti un sampon potrivit, blana pisicii tale isi va pastra si chiar imbogati culoarea. Te sfatuim sa folosesti un sampon special formulat pentru pisici. Il gasesti in orice petshop.
3. Umpleti chiuveta/cada cu apa. Foloseste apa calda nu fierbinte! Inchide robinetul atunci cand nivelul apei atinge aproximativ 10 cm. Foloseste doar apa deocamdata.
4. Incepi spalarea de la coada. Facand asta, vei vedea daca pisica e deranjata prea tare de apa sau nu. Daca ramane calma, continua sa ii uzi blana. Daca face galagie si incearca sa fuga, incearca sa o calmezi vorbindu-i pe un ton bland, Mangaie persana in timp ce o uzi. Tine-o ferm, dar ai grija sa nu o ranesti. Daca te zgarie sau incearca sa te muste, nu te enerva si nu ii aplica nicio pedeapsa! Poti incerca si maine sa o speli. S-ar putea sa dureze ceva pana cand pisica se va adapta baitei. Oricum, procesul dureaza, deoarece vorbim despre o mica felina cu parul mare si des.
5. Atentie la fata! Nu pulveriza apa direct in gura, nasul sau ochii pisicii. Aplica bile mari de vata la deschiderea urechilor pisicii. Acest lucru va impiedica patrunderea apei in canalul urechii.
6. Degreseaza persana. Foloseste un degresant organic pentru a indeparta excesul de uleiuri din blana pisicii. Citeste instructiunile de pe eticheta si aplica-le intocmai. Dilueaza substanta, daca este necesar. Apoi, aplic-o pe blana pisicii. Adauga apa, provoaca bine spuma si apoi clateste din plin. Gasesti degresantul potrivit in magazinele cu produse pentru animale de companie.
7. Tine corpul pisicii sub apa. Baga pisica incet sub apa, dar fara cap! Astfel b;lana va pluti isi se va curata de orice detergent! Un minut sau doua ar trebui sa fie suficient pentru o clatire adecvata.
8. Samponeaza pisica. Aplica samponul in blana, tinandu-l departe de boticul pisicii! Freaca cu grija pana obtii un strat consistent de spuma, apoi clateste blana.
9. Curata urechile pisicii. Folosetse un produs de curatare a urechilor facut pentru animale de companie. NU folosi sampon! Aplicat substanta in zona. Las-o sa actioneze 2-3 minute. Daca pisica se tot scutura, e in regula. Ia o bila de vata si sterge usor interiorul urechilor pentru a indeparta ceara si resturile. Curata numai zona vizibila. Nu introduce niciodata un tampon de bumbac adanc in ureche. Pentru o curatare mai profunda a urechilor, e nevoie de interventia unui veterinar.
10. Aplica balsamul. Astfel blana va deveni sanatoasa si matasoasa, facand perierea mai usoara. Foloseste un produs special formulat pentru pisicile persane. Aplica balsamul in blana, avand grija sa nu-l scapi si pe fata. Clateste bine balsamul, iar la finala aplica regula plutirii blanii.
11. Infasoara pisica intr-un prosop. Foloseste un prosop mare, absorbant. Infasoara complet corpul pisicii in prosop, ca si cum ai infasa-o. APasa usor pe prosop, peste tot, pentru ca absorbtia apei sa fie accelerata. Nu freca blana cu prosopul, deoarece o vei incalci!
12. Usuca blana pisicii. Majoritatea pisicilor sunt sensibile la zgomote puternice. Daca pisica se ascunde atunci cand dai cu aspiratorul, se va speria si de placa de par/foehn. In caz contrar, ii poti usca blana artificial. Usuca-i blana, asa cum usuci parul dupa spalare. Foloseste aer cald nu fierbinte!
Citeste si: Cum sa ingrijesti o pisica himalayana