Vin de tomate. Ingrediente pentru circa 4 litri:
- intre 1,8 si 2,3 kg de rosii coapte(poti alege ce soi soresti. Cu cat rosiile sunt mai dulci, cu atat vinul iese mai bun);
- 1,3 kg de dextroza;
- 2 linguri (29,5 ml) de regulator de aciditate;
- o jumatate de lingura (7,4 g) de fosfat de diamoniu;
- 3 tablete de metabisulfit de potasiu(rol de sterilizare);
- o lingura (14,2 g) de nutrient de drojdie;
- 2,5 grame de drojdie.
Vin de tomate. Mod de preparare:
- curata si igienizeaza echipamentele. Umple recipeientul de fermentare cu apa(3,78 L). Arunca o tableta de regulator de aciditate in apa pentru a o igieniza. Pune o lingura in apa pentru a o curata. Lasa echipamentele la igineizat cateva minute. Apoi varsa apa si lasa echipamentul sa se usuce la aer. Te sfatuim sa folosesti un recipient de fermentare de 32 litri;
- spala si paseaza rosiile. Fa asta cu o lingura sau cu un zdrobitor, dar fara sa pastuiesti prea tare rosiile. Arunca tomatele stricate.
- combina ingredientele, mai putin drojdia. Toarna ingredientele in recipientul de fermentare(inclusiv 2 tablete de regulator de aciditate), cu exceptia drojdiei;
- adauga 3,87 litri de apa peste ingrediente. Amesteca totul cu lingura igienizata mai devreme;
- lasa amestecul sa stea timp 24 de ore. Pune capacul recipientului, dupa amestecarea ingredientelor. Nu umbla timp de o zi. Astfel tabletele de regulator de aciditate se vor dizolva actiona asupra drojdiei. De asemenea, regulatorul va permite rosiilor sa inceapa procesul de descompunere;
- adauga drojdia. Dupa 24 de ore, toarna jumatate dintr-un pachet de drojdie in recipientul de fermentare. Nu trebuie sa amesteci. Pune capacul de fermentare. Bulele vor incepe sa se formeze dupa aproximativ 12 ore;
- muta recipientul intr-un loc racoros si uscat. Vasul de fermentare nu trebuie expus la prea multa caldura, lumina sau umiditate. Un subsol sau un beci reprezinta llocuri ideale pentru depozitarea vasului cu vin;
- dupa 12 ore, amesteca bine continutul cu o lingura igienizata;
- pune capacul de fermentare si mai lasa vasul asa inca 12 ore;
- impinge fructele in lichid de mai multe ori in fiecare zi. Fructele plutesc in timpul procesului de fermentatie. Aceasta este o problema deoarece bule de aer masive se pot forma sub fructe daca nu sunt scufundate . Foloseste o lingura dezinfectata pentru a scufunda fructele de cateva ori pe zi. Nu uita sa strangi bine capacul dupa fiecare scufndare a rosiilor;
- strecoara amestecul, dupa 5 -7 zile. Vor fi mai putine bule si mai putine fructe care plutesc , dupa aceasta perioada. Este timpul sa strecori continutul. Pentru strecurare foloseste o palnie peste o bucata de muselina umeda/ panza pentru scurs branza. Muta lichidul in 3 borcane de sticla curate cu capacitatea de 1,9 litri. Umple borcanele(poti adauga apa daca nu e suficienta zeama)
- adauga cate o tableta de regulator de aciditate in fiecare borcan;
- muta borcanele intr-un loc racoros si intunecat. Poti adauga putina vodca in capacele de fermentare. Aceasta impiedica cresterea mucegaiului in interiorul ulcioarelor;
- nu ita sa pui capace de fermentare fiecarui borcan. Aerul este important pentru procesul de fermentatie. .
- lasa amestecul la fermentat timp de 95 de zile. Vinul ar trebui sa inceapa sa se limpezeasca dupa 4 - 5 zile. Dupa 95 de zile, vinul tau ar trebui sa fie complet limpede.
Vin de tomate. Imbutelierea:
- spala bine 5 sticle de 750 mililitri. Lasa-le sa se usuce;
- trage vinul. Pentru asta ai nevoie de un furtun si de o damigeana curata. Dupa ce ai tras vinul, il poti muta in sticle;
- pregateste dopurile de pluta. Foerbe apa intr-o cratita. Opreste focul dupa ce apa da in clocot. Introdu dopurile in apa fierbinte si pune capacul cratitei. Lasa dopurile in apa pentru 5 minute. Scoate dopurile si lasa-le la scurs;
- pune dopurile sticlelor de vin. Foloseste un dopuitor manual;
- lasa vinul sa se invecheasca. Iti recomandam sa incepi consumul vinului de tomate la macar cateva luni de la momentul depozitarii. Pastreaza vinul intr-un loc racoros si intunecat.
Citeste si: Cum sa faci vin rosu