Cum sa faci vin de tomate

Cum sa faci vin de tomate

Vinul se face, de obicei, din struguri, dar poate fi produs si din alte fructe, cum ar fi rosiile! Vinul de tomate iese usor fructat si gustos, cu o oarecare dulceata. Procesul de obtinere este lung, insa cu grija va fi unul de succes. Iata tot ce trebuie sa stii despre crearea vinului de tomate.

Vin de tomate. Ingrediente pentru circa 4 litri:

- intre 1,8 si 2,3 kg de rosii coapte(poti alege ce soi soresti. Cu cat rosiile sunt mai dulci, cu atat vinul iese mai bun);

- 1,3 kg de dextroza;

- 2 linguri (29,5 ml) de regulator de aciditate;

- o jumatate de lingura (7,4 g) de fosfat de diamoniu;

- 3 tablete de metabisulfit de potasiu(rol de sterilizare);

- o lingura (14,2 g) de nutrient de drojdie;

- 2,5 grame de drojdie.

Vin de tomate. Mod de preparare:

- curata si igienizeaza echipamentele. Umple recipeientul de fermentare cu apa(3,78 L). Arunca o tableta de regulator de aciditate in apa pentru a o igieniza. Pune o lingura in apa pentru a o curata. Lasa echipamentele la igineizat cateva minute. Apoi varsa apa si lasa echipamentul sa se usuce la aer. Te sfatuim sa folosesti un recipient de fermentare de 32 litri;

- spala si paseaza rosiile. Fa asta cu o lingura sau cu un zdrobitor, dar fara sa pastuiesti prea tare rosiile. Arunca tomatele stricate.

- combina ingredientele, mai putin drojdia. Toarna ingredientele in recipientul de fermentare(inclusiv 2 tablete de regulator de aciditate), cu exceptia drojdiei;

- adauga 3,87 litri de apa peste ingrediente. Amesteca totul cu lingura igienizata mai devreme;

- lasa amestecul sa stea timp 24 de ore. Pune capacul recipientului, dupa amestecarea ingredientelor. Nu umbla timp de o zi. Astfel tabletele de regulator de aciditate se vor dizolva actiona asupra drojdiei. De asemenea, regulatorul va permite rosiilor sa inceapa procesul de descompunere;

- adauga drojdia. Dupa 24 de ore, toarna jumatate dintr-un pachet de drojdie in recipientul de fermentare. Nu trebuie sa amesteci. Pune capacul de fermentare. Bulele vor incepe sa se formeze dupa aproximativ 12 ore;

- muta recipientul intr-un loc racoros si uscat. Vasul de fermentare nu trebuie expus la prea multa caldura, lumina sau umiditate. Un subsol sau un beci reprezinta llocuri ideale pentru depozitarea vasului cu vin;

- dupa 12 ore, amesteca bine continutul cu o lingura igienizata;

- pune capacul de fermentare si mai lasa vasul asa inca 12 ore;

- impinge fructele in lichid de mai multe ori in fiecare zi. Fructele plutesc in timpul procesului de fermentatie. Aceasta este o problema deoarece bule de aer masive se pot forma sub fructe daca nu sunt scufundate . Foloseste o lingura dezinfectata pentru a scufunda fructele de cateva ori pe zi. Nu uita sa strangi bine capacul dupa fiecare scufndare a rosiilor;

- strecoara amestecul, dupa 5 -7 zile. Vor fi mai putine bule si mai putine fructe care plutesc , dupa aceasta perioada. Este timpul sa strecori continutul. Pentru strecurare foloseste o palnie peste o bucata de muselina umeda/ panza pentru scurs branza. Muta lichidul in 3 borcane de sticla curate cu capacitatea de 1,9 litri. Umple borcanele(poti adauga apa daca nu e suficienta zeama)

- adauga cate o tableta de regulator de aciditate in fiecare borcan;

- muta borcanele intr-un loc racoros si intunecat. Poti adauga putina vodca in capacele de fermentare. Aceasta impiedica cresterea mucegaiului in interiorul ulcioarelor;

- nu ita sa pui capace de fermentare fiecarui borcan. Aerul este important pentru procesul de fermentatie. .

- lasa amestecul la fermentat timp de 95 de zile. Vinul ar trebui sa inceapa sa se limpezeasca dupa 4 - 5 zile. Dupa 95 de zile, vinul tau ar trebui sa fie complet limpede.

Vin de tomate. Imbutelierea:

- spala bine 5 sticle de 750 mililitri. Lasa-le sa se usuce;

- trage vinul. Pentru asta ai nevoie de un furtun si de o damigeana curata. Dupa ce ai tras vinul, il poti muta in sticle;

- pregateste dopurile de pluta. Foerbe apa intr-o cratita. Opreste focul dupa ce apa da in clocot. Introdu dopurile in apa fierbinte si pune capacul cratitei. Lasa dopurile in apa pentru 5 minute. Scoate dopurile si lasa-le la scurs;

- pune dopurile sticlelor de vin. Foloseste un dopuitor manual;

- lasa vinul sa se invecheasca. Iti recomandam sa incepi consumul vinului de tomate la macar cateva luni de la momentul depozitarii. Pastreaza vinul intr-un loc racoros si intunecat.

Citeste si: Cum sa faci vin rosu

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Vinul tau nu vrea sa se opreasca din fermentatie, desi i-a cam venit vremea pentru imbuteliere? Daca...
Vinul poate reprezenta un cadou potrivit pentru un cuplu proaspat casatorit, pentru gazda unei petreceri sau chiar...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare