Cum sa faci vin rosu

Cum sa faci vin rosu

Prepararea vinului este foarte simpla, in teorie. Drojdia se imbina cu mustul intr-un mediu care permite fermentarea. Totusi, in practica, e nevoie de multa atentie si de pricepere. Vinificarea la domiciliu necesita mai multe echipamente ieftine, curatenie serioasa si rabdare cat cuprinde.

Cum sa faci vin rosu. Ai nevoie de:

- struguri;

- zdrobitor;

- un vas pentru fermentarea initiala(butoi, damigeana etc);

- alte vase pentru a doua etapa de fermentare, cea a vinului(damigene, butoaie etc);

- dopuri cu furtun;

- vase de apa(sticle de plastic, spre exemplu, in care va fi scufundat unul din cele doua capete ale furtunului de la dop);

- sticle cu dop de pluta.

Cum sa faci vin rosu. Prepararea mustului:

- foloseste struguri copti si sanatosi;

- aduna boabele de pe ciorchine. Daca zdrobesti ciorchinele intreg, vinul se va acri;

- da boabele la zdrobitor;

- pune boabele zdrobite(mustuiala) in vasul pentru fermentarea initiala;

- acopera vasul neetans pentru ca niciun animal de pe langa casa sa nu poata patrunde in vas;

- fermenetatia strugurilor(boasca) se va obitne in 5-8 zile;

- boasca se va ridica din cand in cand, asa ca va trebui sa o reintroduci in must;

- stoarce boasca, dupa fermentarea initiala, apoi transfera vinul in vasele de fermentare(damigene, de preferat). Umple vasele pana la maximum 95% din capacitate;

- astupa gurile damigenelor cu dopurile cu furtun. Celelalte capete ale furtunelor de la dipuri se introduc in vasele de apa. Astfel , doxidul de carbon rezultat din fermentatia vinului va fi eliminat. Totodata, aerul nu va patrunde in damigene, iar vinul nu se va altera!

Cum sa faci vin rosu. Prepararea vinului:

- umple damigenele ochi, dupa ce procesul de fermentatie s-a incheiat. Ai grija sa folosesti acelasi vin!

- inlocuieste dopurile cu furtun cu dopuri normale;

- nu bate dopurile complet, fiidnca vinul inca mai elimina dioxid de carbon;

- toamna tarziu(noiembrie, inceput de decembrie), trage vinul de pe drojdie( primul pritoc);

- umple damiginele pana sus si de data asta bate bine dopurile;

- pastreaza damigienele in camere racoroase(beci, pivnita) cu o temepratura constanta cuprinsa intre 8 si 12 grade Celsius;

- primavara, in martie, vei face al doilea pritoc;

- acum poti muta vinul in sticle pentru vin cu dopuri de pluta;

- pastreaza sticlele inclinate, tot la beci. Astfel, dopurile se vor mentine umede, iar aerul nu va patrunde in sticle!

Citeste si: Cum sa recunosti un vin contrafacut

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diabetul nu se vindeca, insa, poate fi tinut sub control. Pe langa medicatie si o dieta potrivita,...
Spritul este o combinatie de vin (alb sau rosu), apa acidulata si gheata, care, in timpul verii,...
Esti consumator de vin? Daca da, cu siguranta preferi vinurile de calitate. Stii, insa, cum sa faci...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare