Cum sa faci vin rosu. Ai nevoie de:
- struguri;
- zdrobitor;
- un vas pentru fermentarea initiala(butoi, damigeana etc);
- alte vase pentru a doua etapa de fermentare, cea a vinului(damigene, butoaie etc);
- dopuri cu furtun;
- vase de apa(sticle de plastic, spre exemplu, in care va fi scufundat unul din cele doua capete ale furtunului de la dop);
- sticle cu dop de pluta.
Cum sa faci vin rosu. Prepararea mustului:
- foloseste struguri copti si sanatosi;
- aduna boabele de pe ciorchine. Daca zdrobesti ciorchinele intreg, vinul se va acri;
- da boabele la zdrobitor;
- pune boabele zdrobite(mustuiala) in vasul pentru fermentarea initiala;
- acopera vasul neetans pentru ca niciun animal de pe langa casa sa nu poata patrunde in vas;
- fermentatia strugurilor(boasca) se va obtine in 5-8 zile;
- boasca se va ridica din cand in cand, asa ca va trebui sa o reintroduci in must;
- stoarce boasca, dupa fermentarea initiala, apoi transfera vinul in vasele de fermentare(damigene, de preferat). Umple vasele pana la maximum 95% din capacitate;
- astupa gurile damigenelor cu dopurile cu furtun. Celelalte capete ale furtunelor de la dipuri se introduc in vasele de apa. Astfel , doxidul de carbon rezultat din fermentatia vinului va fi eliminat. Totodata, aerul nu va patrunde in damigene, iar vinul nu se va altera!
Cum sa faci vin rosu. Prepararea vinului:
- umple damigenele ochi, dupa ce procesul de fermentatie s-a incheiat. Ai grija sa folosesti acelasi vin!
- inlocuieste dopurile cu furtun cu dopuri normale;
- nu bate dopurile complet, fiidnca vinul inca mai elimina dioxid de carbon;
- toamna tarziu(noiembrie, inceput de decembrie), trage vinul de pe drojdie( primul pritoc);
- umple damiginele pana sus si de data asta bate bine dopurile;
- pastreaza damigienele in camere racoroase(beci, pivnita) cu o temepratura constanta cuprinsa intre 8 si 12 grade Celsius;
- primavara, in martie, vei face al doilea pritoc;
- acum poti muta vinul in sticle pentru vin cu dopuri de pluta;
- pastreaza sticlele inclinate, tot la beci. Astfel, dopurile se vor mentine umede, iar aerul nu va patrunde in sticle!
Citeste si: Cum sa recunosti un vin contrafacut