Cum ne influenteaza emotiile sanatatea. Fiecare traire e resimtita undeva in organism

Cum ne influenteaza emotiile sanatatea. Fiecare traire e resimtita undeva in organism

Fiecare emotie puternica, traire, sentiment accentuat provoaca modificari la nivelul organismului. De aceea in popor exista expresii precum negru de suparare, am inima amara, in culmea fericirii sau imi crapa capul de nervi. Orice emotie se resimte undeva in corpul uman.

Emotiile reprimate imbolnavesc organismul. Emotiile neprocesate , neeliberate devin daunatoare mai devreme sau mai tarziu. Energia creata de acestearamane blocata in interior si se poate manifesta prin tensiune musculara, durere sau alte boli.

Harta emotiilor. Unde se resimte fiecare traire in parte? Un stiud creat de cativa cercetatori finlandezi a scos la iveala o harta a emotiilor. Mai exact, fiecare traire se manifesta destul de precis intr-o zona a corpului. Cum s-a ajuns la rezultat? Au fost puse in practica 5 experimente online cu sute de participanti din medii culturale diferite. Respondentii au fost expusi la stimuli care sa genereze anumite sentimente. De asemenea, li s-a cerut participantilor sa identifice care dintre regiunile organismelor lor s-au simtit active si care nu in prezenta declansatorilor emotionali. Concluzia a fost ca tiparele senzatiilor corporale erau in concordanta cu toate sentimentele testate! Mai exact, harta anatomica pe care au descoperit-o oamenii de stiinta este generala!

Fericirea si iubirea, peste tot! Excitatia emotionala provocata de bucurie influenteaza muschii de la nivelul stomacului, intestinele si vezica urinara. De aici si expresia am fluturi in stomac. Totusi, in comparatie cu fericirea/bucuria, dragostea nu are aceeasi pondere in zona picioarelor. Ambele emotii elibereaza, de asemenea, dopamina si serotonina, hormonii responsabili cu starea de bine, cei care ne ajuta sa echilibram emotiile si sa imbunatatim starea de spirit! Acesti doi neurotransmitatori lucreaza impreuna pentru mentinerea unui echilibru chimic la nivelul intregului organism.

Furia afecteaza jumatatea superioara a corpului, mai ales inima. Primul instinct, de multe ori, cand suntem furiosi e sa lovim ceva. Energia emotionala devine intensa in brate, iar nevoia de eliberare este aproape instanta. Furia elibereaza si adrenalina, hormonul care incordeaza muschii si creste tensiunea arteriala. Mai important, nu e bine sa reprimam furia, mai ales pe termen lung! Un asemenea blocaj emotional duce la boli de inima si slabeste imunitatea!

Frica si dezgustul afecteaza jumatatea superioara a corpului si sistemul cardiovascular. Aceste seintimente declanseaza un raspuns de lupta. Chimic, sunt eliberati doi hormoni: epinefrina si norepinefrina! Acestia pregatesc muschii pentru actiuni violente. De asemenea, cresc activitatea inimii si a plamanilor. Din pacate, la fel ca alte emotii negative, teama constanta poate duce la stres cronic, pierderi de memorie si boli cardiovasculare.

Tristetea se resimte in cap si in piept, in timp ce depresia dezactiveaza partea inferioara a corpului. Depresia poate contribui la modificari fizice ale creierului, instalandu-se astfel dureri de cap si inflamatii. Suferinta poate provoca, de asemenea, pierderea interesului pentru anumite lucruri. Tomcia de aceea persoanele depresive nu au chef de nimic, sunt letargice si fara pofta de viata.

Anxietatea, resimtita deasupra pelvisului. La fel ca frica, anxietatatea declanseaza adrenalina. Atfel, creste ritmul respirator, deoarece creierul nostru vrea mai mult oxigen pentru a fi pregatit de o potentiala amenintare. Frecventa cardiaca accelerata, durerea in piept si greata sunt toate simptomele unui atac de panica. Anxietatea constanta vperturba functiile normale ale corpului si poate slabi sistemul imunitar. De asemenea, creeaza vulnerabilitate in fata infectiilor virale.. De cele mai multe ori, anxietatea provoaca picioare reci. Practic, vasele de sange nu mai pompeaza suficient in extremitatile corpului!

Invidia afecteaza pieptul si capul. Invidia si gelozia sunt amestecuri emotionale complexe de frica, stres si furie. Inmagazinarea acestei trairi negative poate provoca boli cardiace, niveluri crescute de adrenalina si insomnie.

Moduri de a elibera emotiile:

- recunoaste emotiile si cauta ajutorul unui specialist. Intai de toate, trebuie sa intelegi emotiile, apoi sa cauti solutii;

- miscari specifice. Vorbim despre exercitii care ajuta la eliberarea tensiunii si a energiei din interiorul corpului. Dansul, stretchingul, yoga sunt eficiente in acest scop;

- kinetoterapie/masaje: Terapia miofasciala utilizeaza tehnici de presiune manuala axate pe punctele declansatoare. Aceste metode ajuta la relaxarea zonelor tensionate si la reducerea durerii.

- acupunctura: Terapie cu ace e veche si eficienta. Prin aceasta tehnica, se leibereaza endorfinele(neuropeptide opioide endogene si hormoni peptidici. Ele sunt produse si depozitate in glanda pituitara). De asemenea, presopunctura poate ameliora stresul si anxietatea.

Citeste si: Cum ne afecteaza emotiile negative

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oricine poate avea diferite emotii neplacute de-a lungul vietii, datorita unor intamplari nefericite, ce pot cauza stari...
Studiile arata ca prin incercarea de a atinge anumite teluri in viata, ne putem imbunatati nivelul de...
Va invitam la un workshop de comunicare destinat oamenilor interesati de dezvoltare personala care vor sa stie...