Cum sa gatesti varfurile de sparanghel

Cum sa gatesti varfurile de sparanghel

Sparanghelul este o leguma gustoasa si sanatoasa care se potriveste la aproape orice masa. Probabil ca esti obisnuit sa gatesti tulpini intregi, insa, te-ai intrebat vreodata daca poti manca si varfurile? Cu siguranta ca da! De fapt, varfurile de sparanghel sunt cele mai gustoase si mai fragede parti ale acestei plante.

Prepararea sparanghelului

1. Cumpara sparanghel cu varfuri inchise. Sparanghelul trebuie sa aiba varfuri ferme , compacte, inchise. Asta inseamna ca e proaspat si gustos. De asemenea, e bine sa alegi sparanghel cu tilpini drepte. Daca sparanghelul are varf deschis si nu ai alta optiune, il poti revigora inmuiandu-l cateva minute in apa rece!

2. Clateste tulpinile intr-o strecuratoare. Pregatirea sparanghelului pentru gatit este foarte simpla. Nu necesIta deca o clatire rapida. Pune sparanghelul intr-o strecuratoare si clateste-l la robinet. Daca nu folositi sparanghelul imediat, nu-l spala! Umezeala il deterioreaza pe termen lung. Spala legumele doar inainte de a le gati.

3. Pune sparanghelul cap la cap pe fund de lemn. Taierea sparanghelului este, de asemenea, usoara. Aranjeaza legumele la linie pe fund, apoi taie-le din prima chiar de sub varfuri. Fa bucatele mici. Varfurile sunt cele mai bune, insa si restul tulpinii se poate gati, cu exceptia extremitatii care e dura si lemnoasa.

Condimentarea varfurilor de sparanghel

1. Adauga sare si piper. Indiferent de felul in care alegi sa gatesti sparanghelul, sarea si piperul sunt intotdeauna binevenite. Presara putina sare, inainte de a servi varfurile de sparanghel. Daca prajesti sparanghelul sau daca il faci la gratar, e bine sa-l condimentezi dinainte .

2. Stropeste sparanghelul cu putin ulei de masline. Gustul uleiului de masline se potriveste excelent cu sparanghelul. Istropeste legumele inainte de a le servi sau arunca-le in putin ulei cand le gatesti.

3. Adauga suc de lamaie. Citricele si sparanghelul merg perfct impreuna. Stoarce o lamaie peste sparanghel

4. Presara parmezan peste sparanghel inainte de prajire/gratar sau chiar inainte de servire. Aceste doua gusturi sunt complementare.

5. Da sparanghelul prin pesmet. Intinde varfurile de spranghel prin pesmet, daca doresti sa il prajesti. Va iesi crocant si foarte gustos.

Optiuni de gatire a varfurilor de sparanghel

1. Fierbere. Fierbe varfurile de sparanghel. Aceasta este una dintre cele mai comune si usoare modalitti de a gati sparanghelul. Pune apa intr-o oala si adaufga sparanghelul cand aceasta incepe sa fiarba. Sparanghelul este, de obicei, gata in 5-8 minute. Pentru ca folsoesti doar varfurile, va dura chiar mai putin! De asemenea , poti opari sparanghelul. Oparirea este asemanatoare fierberii, dar mentine sparanghelul mai crocant. Adu putin apa in punctul de fierbere, la foc mare, apoi adauga sparanghelul. Lasa legumele sa fiarba cam un minut. Apoi, scoate-le si arunca-le in apa cu gheata, pentru a opri procesul de gatit.

2. La capac. Acesta este un alt mod simplu si popular de a pregati varfurile de sparanghel. Pune apa la fiert(2,5 centimetri), apoi , dupa ce apa incpee sa clocoteasca, arunca varfurile de sparanghel in oala si pune-i capac. Tulpinile de sparanghel se gatesc in 5-8 minute. Pentru varfuri, dureaza mai putin.

3. La cuptor. Daca preferi sparanghelul putin crocant, atunci prajirea varfurilor este alegerea ideala. Preincalzeste cuptorul la 204 grade Celsius si aranjeaza sparanghelul pe o foaie de copt. Stropeste spranghelul cu putin ulei si condimenteaza-l cu sare si piper. Baga tava la cuptor pentru 15-20 minute. Fii cu ochii pe sparanghel, deoarece varfurile se pot gati mai repede! Nu pune legumele una peste alta, pentru ca nu se vor gati cum trebuie!

4. In ulei. Adauga varfurile intr-o tigaie cu ulei incins. Prepara spranghelul la foc mare, amestecand continuu, pentru 3-5 minute. Pentru o aroma deosebita, foloseste unt in loc de ulei. Poti praji impreuna cu varfurile si restul tulpinii.

5. Gratar. vVarfurile de sparanghel la gratar reprezinta o garnitura excelenta . Pur si simplu pune-le pe gratar direct la foc mare. In cazul tulpinilor intregi, asteapta aproximativ 5 minute pentru ca sparanghelul sa se rumeneasca pe o parte. Apoi intoarce-l si mai gateste-l inca 2-3 minute.

Citeste si: Cum sa cultivi sparanghel

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sparanghelul alb este, de fapt, sparanghel standard (verde) ce nu a crescut niciodata deasupra solului; lipsa luminii...
Sparanghelul este o planta perena, aparuta in Romania in perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale. Din pacate,...
Sparanghelul ce urmeaza sa fie gatit poate fi mai gros sau mai subtire, insa trebuie sa fie...