Cum sa cultivi sparanghel

Cum sa cultivi sparanghel

Sparanghelul este o planta perena, aparuta in Romania in perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale. Din pacate, traditia cultivarii la nivel national s-a pierdut. Sparanghelul mai este cultivat doar individual. Daca cunosti beneficiile consumului de sparanghel si vrei sa-l cultivi, trebuie sa citesti articolul urmator.

Sparanghel. Clima si sol. Prefera solurile usoare, nisipoase/seminisipoase, bine drenate. Rezista la fluctuatiile de temperatura, trecand cu bine chiar si peste iernile geroase. Nu il uda din belsug, deoarece nu suporta apa. Daca cultivi sparanghel alb, ar trebui sa o faci mai ferit de razele soarelui, deoarece acesta se va inverzi. Daca alegi sparanghel verde, ai nevoie de zone puternic luminate(terenuri cu expozitie sudica).

Cum se cultiva sparanghelul:

Prin seminte – procesul dureaza mai mult si nu iti ofera garantia unei culturi uniforme. Prin aceasta metoda se obtin puieti pe care ii vei transplanta pentru infiintarea unei culturi noi:

- pregateste terenul de toamna, arandu-l adanc. Primavara, vei discui si nivel terenul;

- fa insamantarea in luna aprilie(temeperatuara sa fie de peste 15 grade);

- pune semintele pe santulete cu o adancime de 4 cm, distantate la 30 cm, cu 5-7 cm intre seminte pe rand.

- uda terenul moderat;

- plantele rasar in maximum 25 zile;

Prin coroane (radacini). La inceputul lui martie, imparte planta in 4 lastari cu radacini independente, pe care ii vei taia la nivelul radacinii. Terenul trebuie sa fie drept.

Sparanghel. Metode de semanat:

- mecanic - in pepiniere specializate, in randuri de 45 cm interval, asigurandu-se 12 seminte la metrul liniar, corespunzator unei desimi de 240.000 de seminte la hectar.

- manual- pe suprafete mici, folosind aceleasi distante.

Lucrari de ingrijire a plantatiei de sparanghel.

- primul an - completarea golurilor; udatul, doar in cazuri de seceta extrema; plivitul; cosirea tulpinilor in toamna; acoperirea randurilor plantate cu gunoi paios ori cu frunze; acoperirea treptata a santurilor cu pamant, astfel ca pana in toamna primului an santul sa ramana necompletat numai pe o adancime de 10 cm;

- al doilea an- se repeta metodele de ingrjire din primul an;

- al treilea an – repeta lucrarile din primii doi ani. In plus, primavara, fertilizeaza prin incorporarea, o data cu prima prasila, a 20 tone de gunoi de grajd bine descompus. Confectioneaza biloane pe directia randurilor de plante, cu inaltimea de circa 35 cm, pentru a asigura conditii pentru inalbirea lastarilor care vor creste. Intrarea in productie are loc din al trelea an.

Cum si de ce se consuma sparanghelul? Lastarii etiolati de sparanghel, care se obtin in lunile aprilie-mai, sunt consumati ca delicatese sau sunt folositi de industria alimentara pentru conserve. Valoarea alimentara a lastarilor este deosebita, fiind vorba de lastari in plina crestere, pe baza substantelor de rezerva din rizom.

Citeste si: Cum se gateste sparanghelul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sparanghelul alb este, de fapt, sparanghel standard (verde) ce nu a crescut niciodata deasupra solului; lipsa luminii...
Sparanghelul este o leguma gustoasa si sanatoasa care se potriveste la aproape orice masa. Probabil ca esti...
Sparanghelul ce urmeaza sa fie gatit poate fi mai gros sau mai subtire, insa trebuie sa fie...