Cum sa ai grija de mintea ta. Evita aceste comportamente

Cum sa ai grija de mintea ta. Evita aceste comportamente

Iti pierzi frecvent concentrarea la birou? Uiti unde pui lucrurile, chiar si cand esti relaxat/a la tine acasa? E clar ca ai o problema cu memoria careia trebuie sa ii acorzi atentie. Iti prezentam, in cele ce urmeaza, cele mai cunoscute comportamente care afecteaza capacitatea de concentrare.

Factori care afecteaza memoria:

1 Dormi prea putin sau prea mult. Specialistii ne recomanda sa dormim intre 6 si 8 ore pe noapte. Nici mai putin, nici mai mult! Somnul insuficient iti va afecta capacitatea de a retine. Poate parea ciudat, dar nici prea mult somn nu e benefic. Memoria iti va fi afectata si daca dormi mai mult de 8 ore pe noapte, in mod sistematic. Nu cred ca trebuie sa iti mai spunem, cat de greu functioneaza creierul, daca nu dormi deloc, chiar si pentru o singura noapte!

2 Alimentatie nepotrivita. Gustarile(chipsuri, prajituri, biscuiti etc) sunt foarte tentante, mai ales seara, cand poate vrei sa vezi un film bun. Din pacate, aceste alimente nu sunt deloc sanatoase. O dieta bogata in zahar si alimentele procesate pot provoca inflamaĊ£ia creierului, iar asta inseamna chiar si pierderi de memorie. Incearca o dieta echilibrata, bogata in vitamine si antioxidanti, care iti va mentine sanatoase celulele creierului. Nu uita ca grasimile saturate deterioreaza memoria, asa ca ar fi bine sa le inlocuiesti cu cele nesaturate, precum uleiul de masline, pestele sau nucile.

3 Viata sedentara. Nu te misti suficient, nu pui sangele in miscare? Evident ca nici creierul nu se va oxigena suficient. Incearca sa faci sport, in special exercitii de aerobic. Acestea declanseaza eliberarea hormonilor de crestere care duc la o mai buna functionare a creierului. 45 minute de sport, de 3 ori pe saptamana vor fi suficiente pentru ca organismul tau sa functioneze la parametri optimi.

4 Deficit de vitamina B12. Aceasta vitamina este esentiala pentru buna functionare a organismului. Pierderile de memorie pot fi cauzate de aceasta lipsa. Alimentele care contin vitamina B12, din plin, sunt oualele, laptele sau pestele. Vegetarienii sunt mai expusi unui asemenea deficit. Pot echilibra, insa, lucrurile prin administrarea de multivitamine sau prin adaugarea in dieta zilnica a unei cantitati importante de cereale.

5. Fumatul poate provoca subtierea cortexului, zona creierului care joaca un rol foarte important in pastrarea amintirilor. De asemenea, oamenii de stiinta au aratat ca fumatorii pot pierde pana la o treime din memoria de zi cu zi.

6 Depresia. Aceasta stare afecteaza si memoria. Exista doua parti ale creierului unde se dezvolta noi celule. Una dintre ele este hipotalamusul, care este implicat in procesul de memorare. Cand treci printr-o depresie, dezvoltarea acestor noi celule scade simtitor, iar capacitatea de memorare va fi afectata.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Memoria este esentiala intr-o societate in care informatiile curg din toate directiile pe banda rulanta. Trebuie sa...
Uitam de multe ori lucruri importante, dar ne amintim, chiar si dupa o perioada lunga, momente dureroase,...
Sanatatea creierului este esentiala pentru evolutia umana, pentru succesul individului in societate. Din pacate, creierul imbatraneste in...