Ai nevoie de:
- rosii bine coapte si sanatoase(daca ai posibilitati, foloseste rosii de gradina).
- ardei kapia(optional).
- sare, dupa gust.
- piper, dupa gust.
- foi de dafin, dupa gust, dar nu foarte multe, deoarece acestea pot da un gust amar bulionului.
- masina speciala de tocat.
Ce trebuie sa faci:
- spala rosiile, scoate-le cotoarele si feliaza-le astfel incat sa le poti trece prin masina care va separa pielitele si semintele de pulpa.
- bulionul iese mai fin, daca treci rosiile de doua ori prin masina speciala.
- pune pulpa obtinuta intr-un vas acoperit. Tine pulpa aproximativ 10 ore la decantare.
- scoate apa stransa la fundul vasului cu un furtun, la fel cum procedezi in cazul vinului.
- lasa ceva apa in vas, in functie de consistenta pe care o doresti pentru bulion.
- adauga sare, piper si foi de dafin, in functie de preferinte.
- pune amestecul la foc mic, si amesteca din cand in cand. In 30 minute, bulionul va fi gata.
- toarna bulionul fierbinte in borcane curate, sterilizate, cu capace noi care se inchid etans. Nu uita sa pui borcanele pe o lama de cutit pentru ca acestea sa nu crape.
- inchide bine borcanele si pune-le la cuptor circa 60 minute, la temperatura de 90 – 100°C, pentru sterilizare.
- lasa, apoi, borcanele la racit in cuptor.
- muta borcanele in camara(beci), inntr-un loc ferit de actiunea razelor solare.
Spor la treaba!