Afla ce este volovanul si cum se prepara

Afla ce este volovanul si cum se prepara

Volovanul este un fel de aluat frantuzesc folosit la prepararea diverselor mancaruri.

Ingrediente:

- 350 grame faina,
- 350 grame unt proaspat,
- ¾ ceasca cu apa,
- sare, un ou.

Mod de preparare:

1

Se face un aluat frantuzesc din faina fina, cernuta, unt proaspat, trei sferturi de ceasca de apa si un praf de sare.

2

Se cerne faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si sare.

3

Se  amesteca intai cu o mana, pana ce sarea s-a topit, apoi se ia cate putin din faina ca sa nu se faca cocolosi, si se framanta bine.

4

Se lucreaza destul de repede; cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece circa 20 de minute, pentru a pierde din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului.

5

In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul.

6

Aluatul este bine lucrat atunci cand apasand cu un deget, urma nu revine la loc.

7

Consistenta lui trebuie sa fie la fel cu a untului cu care va fi amestecat. 

8

Pe masa de aluat bine curatita se presara putina faina.

9

Se pune aluatul si cu vergeaua se Intinde o foaie groasa de 1 cm, de preferinta patrata.

10

Se turteste untul intr-un servet, astfel incat sa se obtina un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala.

11

Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic.

12

Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute.

13

Se presara faina pe masa, si, cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, de grosime cat mai uniforma.

14

Se observa ca untul sa nu iasa din aluat, iar daca aceasta se Intampla, se presara putina faina.

15

Foaia intinsa in lungime se impatureste in trei, astfel incat treimea din dreapta sa vina peste cea din stanga.

16

Operatia se repeta apoi tinand seama ca de fiecare data, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent.

17

Se acopera si din nou se lasa 10 minute la rece.

18

Se repeta operatia intinsului si a Impaturitului inca de patru ori, lasand aluatul sa se odihneasca 10 minute, la fiecare doua randuri.

19

Inainte de a fi intrebuintat, se mai tine 10 minute la rece.

20

Se intinde o foaie de 1 ½ cm grosime si mai mult lunga, astfel Incat sa putem taia din ea doua ronduri, fiecare cam de marimea unei farfurii de masa.

21

Se umezeste putin cu apa tava in care vom coace aluatul.

22

Cu o forma se taie o foaie rotunda, fara sa apasam aluatul.

23

Bucata taiata rotund se ia pe vergea si se asaza in tava. Se mai taie o a doua foaie, exact de aceeasi marime. Se scoate apoi mijlocul, taindu-l dupa o forma mai mica, ca sa obtinem un cerc de 3 cm latime.

24

Cu o pana se uda cu apa marginile primei foi asezate in tava si deasupra se pune cu grija, astfel ca sa se potriveasca bine la margini, cercul taiat in urma. Nu se apasa deloc cu mana deoarece aluatul n-ar creste frumos.

25

Se unge cu ou batut atat mijlocul cat si partea de deasupra, avand mare grija sa  nu curga ou pe margini.

26

Se pune la cuptor, la foc iute. Dupa 10 minute, aluatul trebuie sa inceapa sa creasca. Se tine cam trei sferturi de ora, potolind focul spre sfarsit, iar daca deasupra incepe sa se rumeneasca prea tare, inainte de a fi gata, se pune o foaie de hartie.

27

In timpul coptului sa nu se prea deschida usa cuptorului, deoarce aluatul da usor inapoi.

28

Cand volovanul este copt, se taie cu un cutit mijlocul, care va forma capacul, iar daca inauntru se mai gaseste aluat care nu este copt, se scoate repede afara cu o furculita.

29

Se mai lasa cateva minute la cuptor, ca sa se usuce inauntru, se umple apoi cu o mancarica de rinichi, de creieri, sau de ciuperci etc.

Mod de servire:

Se serveste foarte fierbinte.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acest aluat fraged din unt este imbogatit cu smantana si are o consistenta mai elastica comparativ cu...
Aluatul de unt este ca si aluatul frantuzesc un produs de patiserie fraged, folosit la prepararea aperitivelor...
Unul dintre cele mai apreciate tipuri de aluaturi este cel frantuzesc. Acesta este un aluat fraged care...