Zacusca de sfecla rosie. Ingrediente pentru 6,5 litri:
- 4 kilograme de sfecla rosie;
- 3 kilograme de rosii;
- 3 capatani de usturoi;
- 1.5 kilograme de ardei gras;
- 4 ardei iuti / dupa gust;
- 375 mililitri de ulei rafinat de floarea-soarelui(un pahar si jumatate);
- sare neiodata, dupa gust;
- 3 linguri de zahar;
- 2 linguri de otet de masa 9%.
Zacusca de sfecla rosie. Mod de preparare:
- spala toate legumele apoi elimina-le partile necomstibile;
- taie legumele in bucati potrivite pentru masina de tocat carne;
- da rosiile prin masina de tocat carne;
- daca rosiile sunt apoase, pune-le intr-o cratita si adu-le pana la punctul de fierbere;
- opreste focul si scufunda o sita in ele pentru a separa apa de pulpa(evident in alt vas);
- toarna uleiul rafinat de floarea-soarelui intr-un tuci adanc;
- adauga in tuci sfecla rosie, trecuta anterior prin masina de tocat carne;
- gatestre sfecla la foc mic timp de o ora;
- da ardeiul gras si pe cel iute prin masina de tocat carne, cat fierbe sfecla;
- dupa o ora, adauga pe rand rosiile, ardeii grasi, ardeii iuti cu usturoiul, o lingura de sare in tuci. Amesgteca fiecare data;
- vei fierbe amestecul(zacusca) pentru o ora din momentul clocotirii, pe foc mediu. Amesteca des;
- adauga zaharul si otetul;
- amesteca foarte bine si clocoteste zacusca pentru inca 2 minute;
- umple borcane sterilziate cu zacusca fierbinte;
- pune capace si inchide borcanele ermetic;
- intoarce borcanele cu gura in jos si acopea-le cu o patura/haina groasa pana la racirea completa;
- muta zacusca in locul de pastrare(beci, debara, pivnita).
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci zacusca de vinete