Cum sa faci zacusca de vinete

Cum sa faci zacusca de vinete

Zacusca! O gustare pe care orice roman o adora. Cati stiu sa o prepare, insa? Multi, cel mai probabil...Daca nu te afli printre cei multi, dar doresti sa faci o zacusca de vinete clasica, la tine acasa, noteaza reteta pe care ti-am pregatit-o!

Ingrediente:

- 3 kilograme de vinete;

- un kilogram de ardei kapia;

- un kilogram de gogosari;

- 2 kilograme de ceapa( alba, daca ai posibilitatea. Nu folosi ceapa de apa!)

- 3 litri de bulion de rosii(ideal, de casa);

- 500 mililitri de ulei de foarea soarelui;

- 3 linguri de sare(mai putina, pentru cei care nu pot sau nu vor sa manance sarat).

Mod de preparare:

- coace vinetele(pe tabla, in tigaie, pe foc sau la cuptor);

- curata vinetele si scurge-le;

- procedeaza la fel si cu ardeii. Dupa coacere, pune-i intr-un vas, presara sare si lasa-i cu capac pentru a se produce condens. Astfel, vei putea sa ii cureti cu usurinta de pielite;

- pune bulionul la frigider. Daca nu aiu bulion, teeci prin robot 3 kilograme de rosii. Pune sucul la rece. Il vei folosi la zacusca;

- toaca marunt ceapa cu ajutorul unui robot de bucatarie/masina de tocat carne;

- incinge uleiul intr-un ceaun mare(ideal ar fi sa faci asta la foc cu lemne in curte);

- adauga ceapa;

- amesteca bine ceapa pana se caleste(culoare aurie);

- adauga bulionul si mai amestaca inca un sfert de ora;

- cat bulionul fierbe alaturi de ceapa si ulei, toaca vinetele si ardeii prin robot;

- intr-un alt ceaun mai mic/tigaie adanca ttoarna putin ulei, vinetele, ardeii si lasa amestecul sa se caleasca circa 15 minute impreuna;

- toarna amestecul de vinete in ceaunul cu ceapa si bulion;

- amesteca bine si cand incepe sa clocoteasca da focul mic(baga lemne mai putine) si lasa inca 3 ore la fiert;

- nu uita sa amesteci din cand in cand, pentru ca amestecul sa nu lipeasca!

Spor la treaba si pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Credem ca nu exista gospodar sau gospodina din Romania care sa nu pregateasca macar putina zacusca atunci...
Zacusca este un aperitiv aproape nelipsit de pe mesele romanilor. Se consuma pe tot timpul anului, cu...
Zacusca -un aperitiv foarte apreciat de romani, pe care gospodinele desavarsite il prepara in fiecare an, in...