Retete

Esti un gurmand? Iti place sa gatesti? Descopera ponturile si retetele noastre prin care poti fi "chef" in propria bucatarie!

Carne Salate Aperitive / Garnituri Paste Peste Pizza Dulciuri Bauturi Legume si condimente Sosuri Supe / Ciorbe Mancare legume

Crusonul de fragi sau capsuni este un cocktail racoritor de vara care poate fi servit cu gheata.

Ca alternativa la galustele de gris sau orez exista varianta cu carne.

Fritptura vanatoreasca este un amestec de carne de vita macra cu praz si condimente.

O mancare cu sos obtinuta din organe de vitel este cea cu rinichi si creier.

O reteta cu iz moldovenesc sunt parjoalele obtinute din carne tocata.

O reteta mai putin cunoscuta printre romani se realizeaza din intestine de sitar in amestec cu ficat si ciuperci.

Cartofii pai sunt asemanatori cu cei serviti la McDonald's.

Perele sunt fructe de vara si toamna zemoase si aromate.

Prunele verzi sunt uneori folosite la acrirea ciorbelor, dar pot constitui ingredientul principal si in cazul dulcetii.

Surprinzator de aromat este serbetul de migdale amare al carui gust memorabil te va face sa il prepari atat iarna, cat si vara.

Cuvantul grog se refera la o varietate de bauturi alcoolice.

Aceasta denumire are legatura cu un amiral din armata britanica pe nume Edward Vernon.

Acesta a introdus pe vasul regal o bautura slab alcoolizata cu bere si rom pe 21 august 1740. Vernon purta la acea vreme o haina de panza realizata dintr-o tesatura groasa numita Grog, drept pentru care Vernon a fost poreclit batranul Grog dupa materialul din care era confectionata haina. De atunci aceasta bautura se numeste grog, iar in unele parti ale lumii cum sunt Australia si Noua Zeelanda, cuvantul grog denumeste orice bautura alcoolica.

Iata cum se prepara grogul in zilele noastre:

Ingrediente:

- zahar
- rom
- lamaie taiata felii.

Mod de preparare:

Se fierbe apa in ceainic sau in alt vas anume pentru fiert apa si cand clocoteste se toarna In pahare, pe trei sferturi, avand grija sa punem cate o lingurita, ca sa nu se sparga paharul.

Se pune in fiecare pahar 2-3 bucati de zahar, dupa gust, ca pentru ceai si se amesteca, pana se topeste; deasupra se pune o felie de lamaie, iar pentru aceasta se toarna de un deget rom.

Se da la o parte de pe foc si se serveste cu flacara deasupra, inainte ca romul sa se amestece cu apa.

Daca ati consumat peste la masa, dar nu l-ati terminat, inainte sa va ganditi ce sa faceti cu bucatile de peste ramase, noi va propunem o reteta de peste la cuptor cu sos alb.

Clasica supa de legume sau de gaina poate fi imbogatita cu puf de ou, adaugat spre sfarsitul procesului termic.

Pentru amatorii de peste conservat, ruladele mici cu sardele sunt o optiune savuroasa pentru pranz sau cina, usor de realizat.

O reteta cu frigarui mai neobisnuita are la baza ficat de porc sau de vita portionat in felii de

Pentru un camping in aer liber, puiul la frigare este o alegere delicioasa, mai ales daca aveti la indemana niste usturoi, cartofi sau muraturi.

Sitarul nu este gustos daca se pregateste imediat dupa ce a fost vanat.

 Cartofii prajiti sunt mancarea favorita a copiilor mai ales daca sunt serviti cu mujdei de usturoi.

Vinul fiert se consuma in sezonul rece in combinatie cu fructe de toamna (mere, gutui), dar si cu prune uscate.

Pasta de gutui mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de chitonag.