Cum pot fi ajutati copiii sa treaca peste problemele legate de invatare?

Cum pot fi ajutati copiii sa treaca peste problemele legate de invatare?

Multi copii intampina dificultati in invatarea de noi concepte sau idei la scoala sau acasa, din mai multe motive, insa nu toti sufera de dizabilitati legate de invatare.

De cele mai multe ori problemele legate de invatare depind de cum percep copiii acest proces si de scopul sau in sine. 

Daca doriti sa schimbati atitudinea copiilor in legatura cu invatarea, trebuie sa le dati exemple in acest sens.

Aratati-le ca invatarea este importanta si ca poate fi distractiva. De cele mai multe ori copiii se plang ca materia studiata este plictisitoare si prefera sa se uite la televizor, decat sa invete. Parintii trebuie, asadar, sa se implice mai mult activ in procesul de invatare a copiilor, sa-si faca timp sa citeasca carti impreuna si sa elimine toti factorii care ii pot distrage pe acestia de la invatatura.

De asemenea puteti cauta informatii pe internet impreuna cu copiii, pentru un proiect de la scoala. Important este sa va implicati copiii in activitati antrenante de invatare si sa-i ajutati sa-si pastreze concentrarea atunci cand invata. Astfel, acestia vor putea sa-si formeze obiceiuri de invatare mai bune.

Parintii trebuie sa invete, la randul lor, pentru a-si inspira copiii. Vorbiti cu copiii despre importanta invatarii si fiti mereu binedispusi si optimisti.

Nu este indicat sa-i speriati pe copii cu discursuri negative despre ce li se va intampla in viata, daca nu vor invata. Procesul invatarii nu trebuie sa fie niciodata invaluit in negativism si nici nu trebuie privit ca pe o povara. Daca copiii incep sa-l perceapa astfel, le va fi foarte greu sa-si schimbe viziunea.

Invatarea acasa si la scoala poate deveni o rutina. Datorita orarului incarcat de la scoala, multi elevi merg acasa si nu mai au starea necesara sa-si faca temele sau sa invete pentru a doua zi, deoarece sunt extrem de obositi. Astfel, este indicat sa incercati sa va implicati copiii, de la o varsta frageda, in activitati distractive de invatare, care sa nu implice scoala. Puteti vizita muzee, biblioteci, monumente nationale, gradini zoologice, botanice, etc, cu intreaga familie, in weekend. De asemenea va puteti duce copiii la diverse ateliere de tamplarie, croitorie sau de mecanica, pentru a le arata diferite meserii, procese si deprinderi necunoscute lor.

Este foarte important sa-i ajutati pe copii sa-si largeasca orizontul, expunandu-le niste concepte si idei neintalnite la scoala, intr-un mod distractiv si cu siguranta acestia vor aprecia acest lucru.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Invatarea unei limbi straine pe cont propriu poate parea destul de dificila, insa poate fi un lucru...
Citeste prospectul medicamentului Lucetam si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Piracetamul este o...
Ca studenti, avem uneori probleme in a retine informatiile pe care trebuie sa le citim, cand invatam. ...