Casa

Esti o persoana priceputa la toate? Iti place sa repari singur lucrurile prin casa? Citeste sfaturi utile despre cum poti face singur diverse lucruri prin casa luandu-ti masurile de siguranta potrivite inainte de inceperea lucrului.

Puricii sunt mereu o amenintare pentru gospodaria ta, mai ales in sezonul cald si cu un plus serios de risc, daca ai animale de companie. Pisica/cainele poate aduce musafirii nedoriti in casa. Iar daca nu esti atent/a, te poti trezi cu o infestare. Puricii vor depune oua in covoare si nu numai! Daca deja ti s-a intamplat acest fenomen nedorit, e cazul sa iei atitudine.

Designul interior nu reprezinta doar o chestiune de estetica, ci si de sanatate si bunastare. Azi, iti vom prezenta o lista de greseli de aranjare a locuintei destul de comune care pot avea un impact negativ asupra sanatatii tale.

Abajurul este un dispozitiv (din metal, de sticla, de hartie etc) fixat in jurul unei lampi. Acesta are rolul de a dirija lumina intr-o anumita directie (pentru a feri ochii de lumina). Daca iti plac lucrurile facute de mana, afla ca poti crea in confortul gospodariei tale abajurul dorit, in functie de preferinte.

Prosoapele, fie ele de baie sau de bucatarie, pot mirosi urat din mai multe cauze. Spalare inadecvata, diverse depuneri sau depozitare gresita. Toate cauzele, dar si rezolvarile, le gasesti in cele ce urmeaza.

Igiena din dormitor, mai ales in timpul somnului de noapte, este esentiala pentru sanatate! Este foarte important sa dormi in asternuturi curate. Poate de multe ori ai auzit ca pernele nu se spala. Gresit! Doar anumite materiale nu pot fi spalate. Iti oferim un ghid complet pe acest subiect in cele ce urmeaza.

Daca baia din locuinta ta e prevazuta cu un ventilator, va fi necesar sa cureti acest dispozitiv macar de doua ori pe an. Procesul e important pentru a preveni acumularea de praf, murdarie si mucegai, care pot afecta eficienta ventilatorului.

Ai schimbat sistemul de incalzire in locuinta? Ai trecut de la sobele clasice la centrala? in acest caz, va fi necesar sa demontezi sobele de teracota. Le-ai putea pastra, insa asta inseamna spatiu ocupat fara rost. Daca doresti sa darami o astfel de soba fara sa strici placile, trebuie sa actionezi cu foarte multa grija si rabdare. Te ajutam cu un ghid in cele ce urmeaza.

Centrala pe lemne trebuie curatata sistematic pentru a-i mentine eficienta, pentru a preveni acumularea de funingine si gudron si pentru a reduce riscul de incendiu. Nu e foarte complicat. Citeste sfaturile de mai jos si aplica-le in cazul centralei tale, tinand cont si de recomandarile producatorului.

Instalatia luminoasa de Craciun iti face intotdeauna sarbatorile mai frumoase. Probabil deja ai scos-o din locul de pastrare si te pregatesti sa o intinzi cu bucurie in locul peferat. O desfaci, o verifici si surpriza! Nu merg toate becurile sau, mai rau, nu functioneaza nimic. Nu te impacienta! O poti inlocui sau, daca nu te poti desparti de ea prea usor, poti incerca sa o repari.

Decorarea casei este o traditie pe care putini romani o rateaza in perioada sarbatorilor de iarna. Te-ai apucat? Ai de gand sa decorezi doar interiorul locuintei sau esti pornit sa impodobesti casa si pe exterior? Nu ar trebui sa eziti! Pana la urma , este o activitate super distractiva si creativa.

Faianta din casa nu mai are stralucirea de altadata? Probabil e timpul sa iei in calcul schimbarea sa. Poti face asta angajand profesionisti sau cu propriile maini. Ai nevoie de putina pricepere, unelte potrivite, rabdare si bineinteles ceva timp. Pentru a prinde curaj, ti-am pregatit un ghid in acest sens.

Te-ai mutat recent la curte si nu esti inca sigur ce sistem de incalzire vei folosi? Poti opta pentru incalzire pe baza de gaze naturale(daca exista retea specifica in zona ta) sau pentru incalzirea pe baza de lemn sau peleti. Ultima optiune a explodat in gospodariile din Romania in ultima vreme. De ce? E eficienta din punct de vedere caloric si financiar. Altfel spus, o centrala pe peleti asigura caldura in locuinta ta, iar materia prima nu e foarte costisitoare.

Te incalzesti electric? Folosesti calorifere? Daca da, atunci probabil te intereseaza cam cat consuma un calorifer de acest gen in fiecare luna. Ei bine, consumul depinde de puterea caloriferului respectiv, de durata de utilizare zilnica si de pretul energiei electrice.

Reducerea umiditatii din locuinta este importanta pentru confort si pentru prevenirea problemelor de sanatate. De asemenea, umiditatea excesiva poate deteriora locuinta. Din fericire, exista metode destul de simple de reducere a umiditatii din casa.

Repararea pantofilor din piele sintetica necesita abordari specifice, pentru ca materialul nu are aceleasi proprietati precum pielea naturala. Daca pantofii tai iti plac atat de mult incat nu vrei sa-i inlocuiesti, exista cateva metode pentru a-i repara, in functie de daune.

Curatarea jgheaburilor este o activitate importanta pentru a preveni deteriorarea casei si pentru asigurarea unei scurgeri corecte a apei de ploaie. Nu e complicat sa faci asta, insa ai nevoie de cateva echipamente si de multa atentie.

Soarecii dau tarcoale locuintelor indiferent de zona in care locuiesti. Sigur ca la casa predispozitia sa te trezesti cu un asemenea musafir nedorit este mai mare, deoarece accesul acestuia e mai simplu decat la bloc. Atras de mirosul mancarii, soarecele va incerca sa gaseasca o solutie de a ajunge in casa. Asadar, bucataria este locul cel mai vanat de soareci, insa acestia vor intra in locuinta prin orice loc le permite.

Soba ta de teracota nu mai trage cum trebuie? E semn ca s-a infundat, de ci va trebui sa o cureti. In timp se acumuleaza depuneri si reziduuri, care ingreuneaza modul in care soba produce caldura. Azi, iti vom prezenta cateva metode eficiente si sigure pentru a desfunda o soba de teracota.

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului, cu totii ar trebui sa luam masuri de scadere a consumului de energie electrica. Nu e atat de inconfortabil si dificil cum poate parea. Trebuie doar sa te organizezi putin si sa aplici cateva masuri. Despre toate acestea in materialul de mai jos.

Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii ca, in afara de conditiile minime pe care trebuie sa le creezi in si pe langa locuinta, e necesar sa mentii si casa in siguranta mai ales cand nu te afli acolo. Exista un set de reguli simple pe care sa le aplici in aceasta situatie.