Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu ai pe nimeni prin preajma sa te indrume, ar fi bine sa citesti acest articol. E posibil chiar sa nu ai inca tot ce iti trebuie pentru tractare. Dupa ce vei citi informatiile de mai jos, iti va parea o sarcina fara mai batai de cap.
Auto&Moto
Detinerea unui autovehicul sau a unei motociclete presupune un minim de cunostinte mecanice. Citeste articolele noastre si afla sfaturi utile despre cum sa-ti intretii vehicului pe doua sau pe patru roti!
Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile lor. Schimbarea anvelopelor, curatarea zapezii si a ghetii de pe masina de dimineata, dezaburirea parbrizului si a geamurilor sunt doar cateva dintre problemele de care se lovesc pe timp de iarna. Din fericire, exista cateva trucuri prin care iti poti usura viata de sofer in zilele friguroase.
Jantele masinii tale pot straluci din nou, indiferent de cata murdarie au acumulat in ultima vreme. Trebuie doar sa le acorzi atentia necesara: curatare, lustruire si ceruire. Despre toate acestea, in cele ce urmeaza.
Utilizarea regulata a masinii produce cheltuieli semnificative cu combustibilul. In plus, exista o legatura directa intre kilometraj si frecventa serviciilor de intretinere. Iata un ghid rapid pentru soferii care vor sa reduca consumul de combustibil, fie ca vorbim de benzina, motorina sau GPL.
Ti-ai cumparat masina? Daca da, o perioada scurta, probabil vei avea mare grija de ea. Odata, insa, ce te-ai obisnuit cu autoturismul, tinzi sa nu-i mai acorzi aceeasi importanta. Nu e nimic iesit din comun. Cei mai multi proprietari de masini procedeaza la fel. Nu uita, totusi: cu cat ingrijesti mai rar masina, cu atat ii micsorezi perioada de viata. De aceea, ne-am gandit sa iti vindem cateva trucuri ieftine si eficiente pentru ingrijirea masinii. Speram sa le pui in practica!
Iti doresti sa devii sofer? Daca da, atunci va trebui sa faci scoala de soferi, acolo unde vei invata toate tainele sofatului. Totusi, inainte de a te inscrie, credem ca e necesar sa ai deja cateva cunostinte in domeniu. Astfel, azi am decis sa te ajutam cu tot ceea ce trebuie sa stii despre parcarea cu spatele sau in marsarier, asa cum mai e cunoscuta.
Umflarea rotilor masinii poate reprezenta o provocare chiar si pentru cei mai experimentati soferi, mai ales in lunile de iarna, cand temperatura scade considerabil. Multi cred ca anvelopele mai moi(dezumflate controlat) sunt recomandate pe drumurile inghetate sau inzapezite. Acesta e doar un mit care te poate pune in pericol! Directia va fi mai greu de controlat pe o sosea inzapezita , daca rotile nu sunt suficient umflate!
Exista o multime de trucuri practice pe care le poti folosi pentru a scapa de micile probleme care se ivesc atunci cand te afli la drum cu masina. Tot ce trebuie sa faci este sa fii putin creativ/a! Vei trece cu usurinta peste situatii mai putin confortabile. Iata cateva exemple in acest sens!
Geamurile masinii se aburesc rapid in perioada rece a anului, cand exista un contrast evident de temperatura interior-exterior. Sigur, un aparat de aer conditionat rezolva destul de rapid problema. Daca, insa, aerul nu functioneaza sau, mai rau, nu ai asa ceva, deoarece detii un model mai vechi de automobil, problema devine enervanta.
Mijloacele de transport public fac parte din viata noastra de zi cu zi. Metroul, tramvaiul, autobuzul sau troleul sunt mijloacele pe care le folosim in mod cotidian, pentru a ne misca mai repede in urbile supraaglomerate. Ne comportam, insa, corespunzator in timpul acestor calatorii? In secolul al XXI-lea, oricine ar trebui sa stie cum sa se comporte in transportul public. Din pacate, nu e chiar asa.
Sistemul de antiblocare a rotilor (ABS) impiedica blocarea anvelopelor atunci cand franezi, ajutandu-te, astfel, sa ramai in siguranta pe drum. Daca se aprinde becul destinat ABS-ului in tabloul de bord, inseamna ca interfereaza ceva cu senzorul. E posibil ca senzorul/ii sa se fi defectat, dar, la fel de bine, poate fi vorba doar despre murdaria acumulata, ceea ce inseamna ca va trebui sa cureti senzorii. O poti face destul de simplu acasa. Ai nevoie doar de instrumente de baza, precum un cric si o cheie, dar si de aproximativ o ora(pentru toti senzorii).
Nu este dificil sa conduci o masina. Daca vrei sa evoluezi, insa, ca sofer, trebuie sa aplici sistematic anumite tehnici si trucuri de condus. Despre acestea in materialul de mai jos.
Consumul de combustibil tine, in principal, de motorul masinii pe care o conduci, de felul in care conduci autoturismul, dar si de ingrijirea corespunzatoare a acestuia. In plus, exista cateva trucuri simple, prin care poti reduce consumul de carburant. Despre acestea, in materialul urmator.
Pentru a putea supravietui intr-o situatie extrema, ar fi bine sa stii cum sa actionezi in acele momente! Cand vine criza, este posibil sa ai doar cateva secunde pentru a actiona! Spre exemplu, trebuie sa stii ce ai de facut, daca te afli intr-o masina care se scufunda!
Masina ta are nevoie de putin mai mult decat o intretinere de baza(schimbare ulei, schimbare anvelope etc)! Anumite comportamente pot dauna autoturismului, reducandu-i simtitor durata de viata. Printre cele mai comune obiceiuri gresite amintim: folosirea inadecvata a franei de mana sau ignorarea geometriei rotilor. Sunt, insa, alte elemente negative pe care multe persoane le aplica masinilor personale. Despre acestea, in materialul de mai jos.
Autoturismul personal reprezinta un mijloc de transport convenabil, comod, dar care poate afecta sanatatea. De exemplu, cursele lungi si dese pot produce stres si cresterea in greutate. O alta problema comuna este durerea de spate. Din fericire, exista cateva ajustari care te pot ajuta sa reduci durerile lombare.
Inmatricularea provizorie este necesara atunci cand vrei sa conduci o masina pe care abia ai cumparat-o. Nu conteaza daca autoheviculul este nou sau la mana a doua. Numerele rosii te vor ajuta sa conduci respectiva masina pana la inmatricularea definitiva.
Consumul de combustibil creste sau scade in functie de mai multi factori, printre care viteza cu care rulezi, tipul de drum pe care circuli sau modul in care franezi. Pe autostrada, spre exemplu, consumul va fi mai mare decat pe un drum national, unde limita de viteaza este inferioara. Totusi, chiar si pe un drum de mare viteza poti economisi combustibil!
Iti vinzi masina si nu ai vrea sa renunti la numerele de inmatriculare? Daca da, afla ca ai posibilitatea sa pastrezi placutele. Exista cativa pasi ce par destul de complicati, insa nu e deloc asa. Iata ce trebuie sa faci.
Orice sofer are o temere majora, atunci cand se afla la volan. Daca raman fara frana?! s-a intrebat orice conducator auto, macar o data in viata. Pentru a evita o astfel de neplacere periculoasa, e necesar sa schimbi la timp placutele de frana! Doar asa vei avea parte de o calatorie sigura!
Cele mai citite
Abonare