Auto&Moto

Detinerea unui autovehicul sau a unei motociclete presupune un minim de cunostinte mecanice. Citeste articolele noastre si afla sfaturi utile despre cum sa-ti intretii vehicului pe doua sau pe patru roti!

Ai un nivel crescut de umiditate in masina? In acest caz trebuie sa identifici cauzele si sa aplici cele mai bune solutii. Altfel, in curand vei avea probleme serioase cu mucegaiul in interiorul automobilului.

Masina ta produce un zgomot puternic, diferit de zgomotul cotidian cu care te-a obisnuit? In acest caz, viziteaza un service auto pentru identificarea cauzei. Daca zgomotul natural produs de masina te deranjeaza, al la indemana solutii pentru a reduce acest zgomot. Altfel, spus iti poti face masina mai silentioasa.

Simti ca masina ta nu mai franeaza cum trebuie? Apesi pedala si frana nu prinde chiar din prima? In aceasta situatie, cel mai probabil placutele de frana sunt uzate si trebuie schimbate. Procesul nu e foarte complicat, dar necesita atentie si cateva unelte de baza.

O camera video pe spatele masinii, asa-numita camera pentru marsarier, este o alegere potrivita pentru orice sofer, fie ca vorbim despre unul incepator sau despre unul cu experienta. De ce? Un astfel de dispozitiv iti va imbunatati siguranta la parcare si la manevrare.

Pompa de servodirectie a unei masini nu se defecteaza frecvent, insa, atunci cand se intampla, semnele pot deveni evidente, iar conducerea respectivului autoturism devine periculoasa. Asadar, trebuie sa stii cum sa identifici o asemenea problema.

Aplicarea unui strat transparent (clear coat) pe o masina este un pas esential in procesul de vopsire auto pentru a oferi protectie si un finisaj lucios. Acest proces trebuie realizat cu atentie pentru a evita problemele precum scurgeri, urme de pensula sau urme de praf.

Daca o sa ai vreodata ghinionul de a ramane fara frane in timp ce conduci autoturismul, trebuie sa stii ce ai de facut in acele secunde foarte importante pentru viata ta si a altor participanti la trafic. Iata un ghid de care speram sa nu ai nevoie vreodata!

Nu mai porneste motorul masinii? Pierde din putere sau scoate un zgomot ciudat? Daca da, este foarte posibil ca pompa de combustibil sa fie defecta. Poti merge cu masina la un service autorizat sau poti sa o repari acasa. E nevoie de ceva cunostinte in domeniu si de instrumentele necesare.

Montarea cauciucurilor de iarna este o procedura importanta pentru siguranta ta in timpul sezonului rece. In niciun caz nu risca sa rulezi iarna, avand cauciucuri de vara sau uzate. Poti periclita propria viata si pe a celorlalti participanti la trafic!

Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu ai pe nimeni prin preajma sa te indrume, ar fi bine sa citesti acest articol. E posibil chiar sa nu ai inca tot ce iti trebuie pentru tractare. Dupa ce vei citi informatiile de mai jos, iti va parea o sarcina fara mai batai de cap.

Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile lor. Schimbarea anvelopelor, curatarea zapezii si a ghetii de pe masina de dimineata, dezaburirea parbrizului si a geamurilor sunt doar cateva dintre problemele de care se lovesc pe timp de iarna. Din fericire, exista cateva trucuri prin care iti poti usura viata de sofer in zilele friguroase.

Jantele masinii tale pot straluci din nou, indiferent de cata murdarie au acumulat in ultima vreme. Trebuie doar sa le acorzi atentia necesara: curatare, lustruire si ceruire. Despre toate acestea, in cele ce urmeaza.

Utilizarea regulata a masinii produce cheltuieli semnificative cu combustibilul. In plus, exista o legatura directa intre kilometraj si frecventa serviciilor de intretinere. Iata un ghid rapid pentru soferii care vor sa reduca consumul de combustibil, fie ca vorbim de benzina, motorina sau GPL.

Ti-ai cumparat masina? Daca da, o perioada scurta, probabil vei avea mare grija de ea. Odata, insa, ce te-ai obisnuit cu autoturismul, tinzi sa nu-i mai acorzi aceeasi importanta. Nu e nimic iesit din comun. Cei mai multi proprietari de masini procedeaza la fel. Nu uita, totusi: cu cat ingrijesti mai rar masina, cu atat ii micsorezi perioada de viata. De aceea, ne-am gandit sa iti vindem cateva trucuri ieftine si eficiente pentru ingrijirea masinii. Speram sa le pui in practica!

Iti doresti sa devii sofer? Daca da, atunci va trebui sa faci scoala de soferi, acolo unde vei invata toate tainele sofatului. Totusi, inainte de a te inscrie, credem ca e necesar sa ai deja cateva cunostinte in domeniu. Astfel, azi am decis sa te ajutam cu tot ceea ce trebuie sa stii despre parcarea cu spatele sau in marsarier, asa cum mai e cunoscuta.

Umflarea rotilor masinii poate reprezenta o provocare chiar si pentru cei mai experimentati soferi, mai ales in lunile de iarna, cand temperatura scade considerabil. Multi cred ca anvelopele mai moi(dezumflate controlat) sunt recomandate pe drumurile inghetate sau inzapezite. Acesta e doar un mit care te poate pune in pericol! Directia va fi mai greu de controlat pe o sosea inzapezita , daca rotile nu sunt suficient umflate!

Exista o multime de trucuri practice pe care le poti folosi pentru a scapa de micile probleme care se ivesc atunci cand te afli la drum cu masina. Tot ce trebuie sa faci este sa fii putin creativ/a! Vei trece cu usurinta peste situatii mai putin confortabile. Iata cateva exemple in acest sens!

Geamurile masinii se aburesc rapid in perioada rece a anului, cand exista un contrast evident de temperatura interior-exterior. Sigur, un aparat de aer conditionat rezolva destul de rapid problema. Daca, insa, aerul nu functioneaza sau, mai rau, nu ai asa ceva, deoarece detii un model mai vechi de automobil, problema devine enervanta. 

Mijloacele de transport public fac parte din viata noastra de zi cu zi. Metroul, tramvaiul, autobuzul sau troleul sunt mijloacele pe care le folosim in mod cotidian, pentru a ne misca mai repede in urbile supraaglomerate. Ne comportam, insa, corespunzator in timpul acestor calatorii? In secolul al XXI-lea, oricine ar trebui sa stie cum sa se comporte in transportul public. Din pacate, nu e chiar asa.

Sistemul de antiblocare a rotilor (ABS) impiedica blocarea anvelopelor atunci cand franezi, ajutandu-te, astfel, sa ramai in siguranta pe drum. Daca se aprinde becul destinat ABS-ului in tabloul de bord, inseamna ca  interfereaza ceva cu senzorul. E posibil ca senzorul/ii sa se fi defectat, dar, la fel de bine, poate fi vorba doar despre murdaria acumulata, ceea ce inseamna ca va trebui sa cureti senzorii. O poti face destul de simplu acasa. Ai nevoie doar de instrumente de baza, precum un cric si o cheie, dar si de aproximativ o ora(pentru toti senzorii).