Legume si condimente

Afla cum poti pastra legumele mai mult timp, cum le poti conserva sau cum poti prepara diverse condimente.

Prazul este o ruda aromata a cepei care poate aduce un plus de gust in supe, placinte sarate, dar si in alte feluri de mancare, precum celebra limba cu praz si masline. Asadar, prazul abia cules e excelent, insa nici conservat nu e rau deloc. Exista cateva moduri pentru a-i pastra prospetimea si aroma.

Auzim, tot mai frecvent, in ultima vreme, expresia orez din plastic. Sunt multe voci care sustin ca, pe piata, exista orez fals, care ar contine plastic! Putem oare sa verificam autenticitatea orezului? Raspunsul este da. Exista cateva metode simple prin care poti testa daca orezul este natural sau daca exista suspiciuni ca ar putea contine particule de plastic.

Radacina proaspata de curcuma(turmeric) este extrem de versatila si poate fi folosita in mai multe moduri, fie in anumite preparate culinare, fie in scopuri terapeutice. Azi iti oferim cateva idei despre cum poti folosi turmericul proaspat.

Conservarea telinei, atat frunzele, cat si radacina, poate fi realizata in mai multe moduri, in functie de perioada pentru care doresti sa pastrezi aceasta planta aromatica. Oricare dintre metode iti va asigura legume proaspete pe care le vei consuma cu placere.

Mararul este o planta aromatica ce iti tranforma mancarea preferata intr-un adevarat deliciu. Il folosesti verde proaspat cu mare placere, dar il si poti conserva. Exista doua metode de conservare a mararului: uscare si congelare.

Mujdeiul este un preparat alimentar foarte prezent in bucataria romanilor. Se face dupa o multime de retete si incanta papilele gustative alaturi de mancarea preferata. Astazi ne vom opri asupra mujdeiului de usturoi simplu, cel pe care il poate prepara oricine fara mari batai de cap.

Orice mar isi va schimba culoarea dupa taiere. Fructul devine maroniu. Stiintific, fenomenul are loc deoarece se realizeaza contactul intre polifenol-oxidaza si compusii fenolici, care declanseaza o reactie numita brunare enzimatica. Prin taiere, marul este expus la oxigen, ceea ce permite enzimelor sa oxideze rapid compusii fenolici din structura marului in orto-chinone. Totusi, poti preveni acest fenomen neplacut.

Romanii sunt, in genere, mari consumatori de cartofi. Te afli printre ei? Si daca da, cum ii preferi? Prajiti, fierti, copti sau in alte retete? Indiferent de preferinte, insa, credem ca nu vei trata cu indiferenta reteta de mai jos. E ideala pentru cina!

Prazul cu masline reprezinta o reteta pe care multi credinciosi romani o asimileaza postului dinainte de Craciun. In realitate, aceasta minunatie culinara este potrivita pentru oricine doreste sa se hraneasca sanatos, dar fara carne, indiferent de motiv(esti vegetarian sau doar vrei sa faci o pauza de la consumul de carne). Sunt multe retete de praz cu masline. Noi credem ca ti-o vom prezenta azi pe cea mai tare dintre ele!

Dovleacul poate fi folosit in placinta si alte retete , consumat fiert cu putin zahar sau fara, dar si confiat. Pentru cel din urma, ti-am pregatit o reteta care nu da niciodata gres. Ia un pix si o foaie si noteaza!

Muraturile, in special varza murata, trebuie pregatite si pastrate cu atentie! Altfel, se va produce o zeama ingrosata, vascoasa, numita in popor floare, zeama intinsa sau muraturi baloase. Se modifica in rau si gustul muraturilor. Pentru a evita aceasta neplacere trebuie sa urmezi cativa pasi simpli, dar importanti.

Dalia este o mancare gustoasa din grau spart, care este bogat in proteine, fibre si fier. Aceste tipuri de preparate sunt populare mai ales in India, unde sunt consumate la toate mesele principale. Exista multe moduri in care poti pregati Dalia. Varianta dulce este una dintre cele mai populare.

Dalia este o mancare gustoasa din grau spart, care este bogat in proteine, fibre si fier. Aceste tipuri de preparate sunt populare mai ales in India, unde sunt consumate la toate mesele principale. Exista multe moduri in care poti pregati Dalia. Varianta cu legume este una dintre cele mai populare.

Daca ai mancat in ultima vreme la un restaurant de lux, este posibil sa fi vazut usturoi negru in meniu. Acest tip de usturoi nu este altceva decat usturoiul clasic, invechit si fermentat dupa o metoda simpla.

Otetul de mere este un ingredient nelipsit din casele gospodinelor, mai ales cand acestea pregatesc conserve pentru iarna, marinade sau salate. De obicei, preferam otetul din comert, fiind varianta mai comoda. Mai sanatos, insa, ar fi sa prepari un otet de mere chiar in bucataria ta. Iata o reteta de otet de mere asa cum se facea pe timpuri. Enjoy!

Iti plac ardeii capia? Daca da, astazi avem o reteta speciala de capia intregi la conserva. O modalitate excelenta de a conserva ardeii preferati pentru iarna. Ia un pix si o foaie si noteaza!

Iarna se apropie, asa ca trebuie sa te pregatesti din plin. Cureti centrala, iti faci stocul de lemne sau de peleti, dar nu uiti nici de importantele conserve. Din ultima categorie te ajutam cu o reteta simpla si delicioasa. Vorbim despre ardeii umpluti cu varza si morcov.

Prunele sunt grozave, indiferent daca sunt consumate in stare naturala, uscate sau fosolite in gemuri si compoturi. Azi, iti vom prezenta o reteta de uscare a prunelor. E foarte simpla si nu implica folosirea zaharului.

Rosiile deshidratate in ulei de masline sunt foarte gustoase si bogate in calorii, proteine si fibre. In comert, acest preparat delicios e destul de scump. Asadar, daca vrei sa faci economie, prepara rosiile chiar la tine acasa. Iti aratam cum, in cele ce urmeaza.

Credem ca nu exista gospodar sau gospodina din Romania care sa nu pregateasca macar putina zacusca atunci cand frunzele ingalbenesc si toamna cu a sa cromatica ne viziteaza. Daca esti hotarat/a si anul acesta, ti-am pregatit o reteta aparte, fara coacere si fara sterilizare!