Retete

Esti un gurmand? Iti place sa gatesti? Descopera ponturile si retetele noastre prin care poti fi "chef" in propria bucatarie!

Carne Salate Aperitive / Garnituri Paste Peste Pizza Dulciuri Bauturi Legume si condimente Sosuri Supe / Ciorbe Mancare legume

Gutuile sunt fructe reprezentative pentru toamna. Romanii si nu numai le prefera atat in stare naturala cat si conservate(compot, dulceata). Stiati, insa, ca din gutui poti sa prepari si o minunata bautura alcoolica? Daca nu, va spunem noi. Bautura se numeste gutuiata(lichior de gutui) si se prepara de pe vremea bunicilor, care o considerau o delicatesa.

Omleta stie oricine sa faca, probabil chiar si cel mai nepriceput om in bucatarie :) Insa, omleta banateana, denumita in zona gaigana, nu stim cate persoane se pricep sa prepare. Daca sunteti curioase/si, va dezvaluim reteta in cele ce urmeaza.

Pestele afumat e o delicatesa pe care, cu siguranta, orice roman a incercat-o, chiar daca nu reprezinta un produs chiar ieftin. Daca esti innebunit dupa acest preparat si nu mai vrei sa dai atatia bani pe el, ai o solutie la indemana: prepara-l la tine acasa.

Zacusca -un aperitiv foarte apreciat de romani, pe care gospodinele desavarsite il prepara in fiecare an, in perioada toamnei. Sunt mai multe tipuri de zacusca. Noi ne vom opri, astazi, asupra celei cu fasole, una dintre cele mai gustoase variante de zacusca.

Galuste sau gomboti cu prune – o reteta despre care sigur ai auzit si speram chiar ca ai avut parte de ea in copilarie. Imposibil ca bunica ta sa nu fi pregatit aceasta minunatie! Daca ti-e deja pofta, iti spunem ca reteta este simpla, la indemana oricui.

Romanii sunt mari amatori de muraturi. Gogonelele si castravetii sunt pe lista favoritelor, insa exista si alte legume si fructe care pot fi conservate cu succes. Iata care sunt acestea.

Macesele sunt un adevarat izvor de sanatate, proprietatille lor antidiabetice, hepatoprotectoare si vitaminizante fiind recunoscute. Astazi, iti prezentam reteta pentru lichiorul de macese, una dintre cele mai placute forme in care pot fi consumate aceste fructe miraculoase.

Carnea preparata la garnita - o metoda de conservare folosita inca din vremea romanilor pe care romanii, mai ales cei din zonele rurale, o folosesc cu succes si in zilele noastre. Garnita este destinata, cu precadere, carnii de porc, insa metoda de pastrare este folosita si pentru carnea de vita, de oaie si chiar de pasare.

Ti-e pofta de peste, dar nu prea te pricepi sa-l gatesti sau ti-e teama ca va dura prea mult pregatirea? Te ajutam cu o reteta simpla, la indemna oricui, care le va oferi celor dragi un gust rafinat. Este vorba despre macrou la gratar.

Vrei sa faci spaghete, insa nu prea te trage inima cand te gandesti ca trebuie sa faci si un sos? Nu e bai! Iti prezentam o reteteta pentru sos de spaghete pe care o s-o prepari in doar un sfert de ora.

Vrei sa prepari rapid ceva dulce si nu ai nici macar o idee? Te ajutam cu o reteta simpla, de pe urma careia te vei bucura de un gust minunat, asa cum poate ai mai simtit doar in copilarie. Ne referim la caramelele de casa.

Prajitura Semiluna - un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit, dar, cu siguranta l-au si pregatit. Pentru cele mai tinere dintre dumneavoastra, am pregatit reteta. Este simpla si nu dureaza foarte mult.

Broccoli este una dintre legumele cele mai sanatoase pentru organsimul uman, acesta fiind indicat de medici pentru tratarea sau ameliorarea mai multor afectiuni. Mai jos gasesti o serie de retete prin care afli cum sa prepari broccoli!

Vrei ca iubitul tau sa nu uite niciodata Ziua Indragostitilor? Surprinde-l cu o cina romantica. Meniul pe care ti-l propunem, azi, e sofisticat, delicios si dureaza in jur de o ora sa-l pregatesti.

Simti nevoia sa mananci ceva usor, gustos, sanatos si care se prepara in doar cateva minute? Iata alegerea ideala! Creveti cu lamaie si usturoi!

Pastele sunt cea mai buna alegere, atunci cand vrei sa mananci usor. Dar stii sa le prepari in mod corect? Majoritatea gospodinelor comit o eroare sa-i zicem banala atunci cand gatesc paste. Sa vedem despre ce este vorba.

Ayran sau iaurt turcesc - o bautura pe care cei care au comandat intr-o shaormerie au incercat-o, aproape sigur. Nu puteau rata ceva atat de gustos! Incearca si tu. Poti prepara ayranul acasa, in mai putin de 10 minute. Iata cum:

Cartofi dulci cu parmezan la cuptor - o reteta pe care suntem siguri ca nu o prepari in fiecare zi. Asta pentru ca, in Romania, cartofii dulci nu sunt foarte cunoscuti. Un alt element important ar fi pretul: cartofii dulci sunt si de 6 ori mai scumpi in hipermarketurile romanesti decat fratii  lor albi sau rosii. Totusi, ar fi bine sa nu te uiti la bani: cartofii dulci sunt foarte sanatosi: previn diabetul si lupta impotriva cancerului!

Sarbatorile de iarna au trecut, vremea rece se mentine! Asa ca vinul fiert ramane o optiune pentru multa lume. Daca vrei sa gusti un vin fiert pe care sa nu-l uiti niciodata, urmareste retetele de mai jos.

Craciunul inseamna traditie, obiceiuri si multa bucurie in casele romanilor. Printre obiceiurile vechi, regasim taierea si prepararea porcului. Asadar, dupa Ignat, gospodinele se apuca de cozonaci si de salata boeuf, iar barbatii de pregatirea porcului. O buna parte din carnea de porc se pune la afumat. Despre tehnicile de afumare, in cele ce urmeaza.