Ce s-ar intampla daca ar disparea gravitatia

Ce s-ar intampla daca ar disparea gravitatia

Nu exista om care sa nu fi auzit de gravitatie! Cel putin asa ne place sa credem. Cati dintre noi, insa, intelegem cu adevarat ce este gravitatia? Pe scurt, este ceea ce ne tine cu picioarele pe pamant, la propriu. Stiintific, e mult mai mult. Azi, ne-am propus sa ne imaginam un scenariu care ar tine mai mult de o apocalipsa: ce s-ar intampla daca ar disparea gravitatia? Tine-te bine! Raspunsurile sunt interesante, dar deloc placute!

Ce s-ar intampla daca ar disparea gravitatia:

Organismul uman s-ar schimba radical. Stim deja ca astronautii sufera o severa pierdere osoasa si musculoasa cat timp se afla in misiune. De asemenea, echlibrul este afectat in lipsa gravitatiei. Corpul uman se adapteaza si se schimba in consecinta. Asadaer , intr-o stare de imponderabilitate, grupele de muschi lucreaza impotriva gravitatiei ar incepe sa-si piarda forta. Alte parti ale corpului uman, cum ar fi sistemul cardiovascular, ar suferi schimbari semnificative! Simplu act de a sta in picioare ar deveni imposibil, in lipsa gravitatiei! Mai exact? De cate ori am incerca sa ne ridicam de la sol, de atatea ori am lesina! S-ar intampla deoarece sistemul cardiovascular nu ar putea sa transporte sangele catre creier!

Am suferi probleme interne grave. Daca oasele noastre ar fi expuse la mai putina gravitatie, ca pe Marte, de eexmplu, osteoporoza s-ar instala rapid! Calciul stocat in oase s-ar risipi, ar intra in sange, ceea ce ar cauza si alte probleme precum constipatie, calculi renali si chiar depresie psihotica. Problemele nu se opresc, insa, aici: numarul de celule sanguine ar scadea, ducand la anemie severa. Imunitatea ar avea de suferit , iar vindecarea ranilor ar dura mult mai mult!

Aproape totul ar pluti. Gravitatia este ceea ce ne tine pe Terra. In lipsa ei, am pluti liniar, urcand fara oprire catre spatiu. Viteza va creste negresit, pana am iesi de pe orbita Pamantului. Sigur ca nu am supravietui... In caz ca nu stiati, Terra se roteste foarte repede cu aproximativ 1600 km/h, asa ca, daca gravitatia ar disparea brusc, tot ceea ce nu este atasat planetei noastre ar zbura in spatiu. Deoarece sunt inradacinate in Pamant, copacii si majoritatea cladirilor ar ramane acolo. Nu pentru mult timp, insa! Pamantul in sine s-ar face bucati si s-ar dispersa in spatiu…

Luna nu ar mai fi conectata cu Terra. Fara gravitatie , luna noastra ar pluti in spatiu. Fara luna, Pamantul se va clatina mult mai mult, ceea ce ar avea un impact urias asupra anotimpurilor si climatului. Mareele ar fi mult mai slabe. Toate aceste fenomene ar provoca temepraturi extreme pe Terra. Fara ca luna sa tina planeta in loc, am pierde anotimpurile complet sau chiar am intra intr-o era glaciara, dupa dupa cateva sute de mii de ani.

Bonus. Gravitatia nu poate disparea. Pe scurt: pamantul are gravitatie, deoarece are masa. Fara masa, Terra nu ar fi existat!

Citeste si: Cum PLOUA pe alte PLANETE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...
Organismul uman nu conteneste sa ne surprinda. El e capabil de actiuni pe care nu le credeam...