Suferi sau nu de un complex de inferioritate? Semnele astea te lamuresc

Suferi sau nu de un complex de inferioritate? Semnele astea te lamuresc

Complexul de inferioritate e foarte raspandit in intreaga lume. Acesta se instaleaza, de obicei, in copilarie si nu este greu de observat in comportamentul uman.

Semne care arata ca suferi de un complex de inferioritate:

1. Nevoia continua de apreciere. Aceasta dorinta implantata in subconstient are radacini in copilarie, in anii in care parintii nu au vrut sau nu au putut sa te aprecieze suficient. Daca toata ziua buna-ziua simti nevoia de a fi laudat, la job, printre prieteni sau in familie, e foarte posibil sa suferi de complex de inferioritate.

2. Sensibilitatea crescuta la opiniile celorlalti. Orice parere din jur are legatura cu tine? Iei totul personal? Suferi de un complex de inferioritate.

3. Neacceptarea criticii constructive. Sigur, e greu pentru oricine sa poata accepta critica. Atunci cand critica are in spate argumente si e insotita de un sfat logic, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a te declara foarte deranjat. Nu poti face asta? Complexul de inferioritate e de vina.

4. Punerea nevoilor personale in ultimul plan. Cei care sufera de un complex de inferioritate nu sunt capabili sa isi canalizeze resursele asupra propriilor nevoi. Ii pui pe ceilalti inaintea ta, intotdeauna? Ar putea parea ca esti un om bun, cu suflet mare. In realitate(nu ca nu ai fi un om bun), complexul de inferioritate determina acest comportament. O persoana echilibrata realizeaza ca nu exista nimic mai important decat sinele. Daca tu esti multumit, fericit si ceilalti ar putea trai aceste sentimente in jurul tau.

5. Teama de nou, suficienta in propriul mediu de confort. Daca la munca primesti o sarcina noua si devii temator, desi esti pregatit bine in domeniul tau, e posibil sa fii dominat de un complex de inferioritate. Faptul ca te crezi mai nepregatit decat altii iti aduce teama de a actiona. Analizeaza-te bine si vei realiza ca nu esti cu nimic mai prejos decat altii.

6. Evitarea societatii. Singuratatea excesiva, dorinta de fi mereu intr-o liniste deplina, fara nimeni langa tine, sunt semne clare ale unui complex de inferioritate.

7. Cautarea defectelor la ceilalti. Cum nu te simti bine in pielea ta, nu accepti ca persoanele ce te inconjoara sa o faca. In acest fel, vei incerca mereu sa ii discreditezi.

Important: exista o mare diferenta intre a fi inferior si a te simti astfel. De multe ori ne facem rau singuri, fara sa constientizam asta! Lucreaza putin cu propria persoana si afla daca nu cumva exagerezi.

Teste de personalitate. Ce spune ultima cifra a anului de nastere despre tine

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...
Organismul uman nu conteneste sa ne surprinda. El e capabil de actiuni pe care nu le credeam...